Reglementările din transportul de marfă, construcţia de drumuri şi procesarea alimentelor urmează să fie revizuite, după ce acestea vor fi analizate în vederea eliminării practicilor anticoncurenţiale.
Guvernul României, Consiliul Concurenţei şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au lansat, ieri, proiectul "Analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial în sectoare cheie ale economiei româneşti". În cadrul proiectului, experţii OCDE vor formula un set de recomandări pentru eliminarea unor efecte negative ale legislaţiei asupra mediului concurenţial.
William Danvers, secretar general adjunct în cadrul OCDE, a subliniat, ieri, la festivitatea de lansare a proiectului, că punctele de referinţă pentru reformele proconcurenţiale se regăsesc în perioada 1993-1997. Potrivit oficialului, în Australia a fost înregistrat un efect semnificativ pentru modificarea reglementărilor la nivel federal şi de stat. "Dorim să sprijinim procese similare şi în alte state membre", a mai spus domnia sa, subliniind că beneficiile unui astfel de demers proconcurenţial se ridică la miliarde de euro, în alte ţări.
Potrivit lui Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), cel mai mare impact în urma implementării acestui proiect va fi resimţit în domeniul transporturilor.
John Davies, directorul diviziei de concurenţă a OCDE, a specificat că economiile reglementate au tendinţa să crească mai lent, menţionând că ţara noastră are o economie foarte reglementată: "Unele reglementări nu au niciun scop, fiind introduse din motive politice, la presiunea unor grupuri de lobby. Nu este sarcina noastră să spunem Guvernului României care este obiectivul sau strategia sa, dar sunt modalităţi inteligente pentru a dezvolta alternative la reglementările care afectează piaţa. Cifrele privind România arată că este o economie foarte reglementată, mai reglementată decât multe alte ţări din OECD".
Domnia sa a adăugat: "În Grecia, am analizat sectoare care acopereau o cincime din economie, un domeniu fiind transportul cu ambarcaţiuni pentru turişti. Existau foarte multe reglementări şi legi care priveau firme din acest domeniu, astfel că majoritatea aveau sediul social în Italia, iar Grecia nu primea beneficiile acestui sector deoarece era suprareglementat".
Reformele care întăresc concurenţa sunt mai eficiente decât reformele structurale, subliniază domnia sa, apreciind că intenţia autorităţilor este identificarea practicilor anticoncurenţiale, care, uneori, pot distorsiona concurenţa şi pot limita consumatorii să aleagă un produs: "Procesul nu este uşor, deoarece de multe ori limitările concurenţei sunt ascunse în textele de lege. În Grecia am făcut o evaluare lansată în luna mai 2013 şi estimăm că beneficiile pentru consumatori s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro pe an sau 2,5% din PIB. Cred că beneficiile pentru companii sunt şi mai mari".
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), a precizat că nu toate companiile vor fi avantajate de eliminarea unor reglementări, dar că, în ansamblu, economia va fi avantajată.
În acelaşi timp, Attila Gyorgy a apreciat că reglementările care limitează accesul pe piaţă ar avea un impact negativ asupra numărului de firme, de angajaţi şi, implicit, asupra încasărilor la buget.
Domnul Chiriţoiu a mai spus că, în prezent, există un mecanism în vederea analizei impactului anticoncurenţial al proiectelor de lege, menţionând că nu există un mecanism care să analizeze acest impact al legislaţiei în vigoare. Şeful CC a spus: "Vom veni cu un raport la sfârşitul anului viitor, urmând ca la începutul lui 2016 recomandările să fie implementate. În funcţie de cum merge proiectul ne gândim şi la o continuare".
Mediul investiţional susţine proiectul prezentat, considerându-l foarte important pentru oamenii de afaceri.
"Ne vom implica activ în acest proiect, care aduce o rigoare, aproape inexistentă la nivelul legislaţiei în prezent", a declarat Livia Zamfiropol, preşedintele Comitetului de Concurenţă şi Ajutor de stat din cadrul AmCham.
Autorităţile consideră că ţara noastră este capabilă să devină membru cu drepturi depline al OCDE, potrivit premierului Victor Ponta, care a declarat: "Există această voinţă, există această dorinţă şi cred că există şi această putinţă.
Primul ministru a afirmat că mediul de afaceri, Consiliul Concurenţei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au un rol foarte important în demersul de atragere a atenţiei Parlamentului atunci când apare pericolul recreării unui monopol sau al scăderii transparenţei şi competitivităţii.
Victor Ponta a ţinut să precizeze, în debutul discursului său, că marţi a fost la Moaştele Sfintei Parascheva şi s-a ocupat de "cele sfinte", subliniind că "cele sfinte durează o zi", comparativ cu efortul pentru determinarea creşterii economice, competiţiei, transparenţei şi reformării instituţiilor, care este unul "constant".
Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, ce depinde de mai mulţi factori, printre care existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale.