Leul a depăşit pragul de 3,9 lei/euro

Andreea Arăboaei, Justina Zah
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 decembrie 2008

Leul a suferit o depreciere accentuată pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de ieri, ajungând, în prima parte a sesiunii, la un curs maxim de 3,9195/3,9200 lei/euro, contrar evoluţiei monedelor din regiune. Dealerii au pus evouţia cursului pe seama cererii mari de euro din piaţă, provenite în special, din partea comercianţior, şi mai puţin a agenţilor străini, la care se adaugă starea de incertitudine care planează asupa scenei politice din ţara noastră. Ulterior, leul a recuperat din pierdere, un euro tranzacţionându-se cu 3,9 lei după mijlocul şedinţei. În partea a doua a sesiunii, moneda naţională a înregis­trat o nouă depreciere, în ton cu evoluţia zlotului, tranzacţionându-se spre finalul zilei, la un curs de 3,9125/3,9175 lei pentru un euro, ne-au informat dealerii.

Datele pozitive privind inflaţia şi balanţa comercială nu au influenţat evoluţia cursului, precum nici alegerea noului premier de către preşedintele Traian Băsescu, potrivit declaraţiilor dealerilor.

Ei ne-au explicat că un astfel de nivel al cursului nu este susţinut de dobânzile interbancare, acestea rămânând la niveluri destul de reduse, cu perspective de scădere odată ce ne apropiem de finalul perioadei de constituire a rezervelor.

Nivelul redus al dobânzilor interbancare, care oscilează în jurul dobânzii de politcă monetară - 10,25%, se datorează lichidităţii existente în piaţă în urma reducerii rezervelor minime obligatorii la lei cu 2%, au precizat dealerii.

Ei se aşteptă la intrări de valută începând cu săptămâna următoare, pe măsură ce românii trimit bani din străinătate, înregistrându-se o tendinţă de apreciere a leului până în perioada sărbătorilor de Crăciun, evoluţie care va fi contrabalansată, ulterior, de nivelul ridicat al deficitului bugetar din luna decembrie, care va trebui acoperit.

Datele BNR au indicat un nivel mediu al dobânzilor interbancare medii pentru o zi ROBID/ROBOR de 10,68% respectiv 11,3%, iar pe piaţa interbancară aceste dobânzi s-au situat, ieri, la un nivel de 10,5% pentru depozitele la o zi, respectiv 11,5% pentru plasamente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb