Leul, la maximul ultimelor patru săptămâni

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 noiembrie 2012

Leul, la maximul ultimelor patru săptămâni

Dealer: "Este posibil ca MFP să fi vândut valută, pentru a efectua plăţi către instituţiile publice, în urma rectificării bugetare"

Leul s-a apreciat, ieri, faţă de euro, atingând un nou maxim al ultimelor patru săptămâni.

Cursul de referinţă anunţat, ieri, de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut cu 0,12 bani, la 4,5358 lei/euro. O rată de schimb mai mică decât cea de ieri a fost publicată de Banca Centrală pe 3 octombrie, când euro a fost cotat la 4,5262 lei.

Părerile analiştilor privind factorii care au determinat aprecierea leului sunt împărţite.

Surse din piaţă suspectează că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut valută pentru a face rost de lei, astfel încât să efectueze plăţile către instituţiile statului, stabilite în urma rectificării bugetare.

Un dealer ne-a declarat: "La sfârşitul fiecărei luni se observă o uşoară apreciere a leului, pentru că atunci cererea de valută este mai mare, iar BNR sau MFP intervin, cumpărând lei, astfel încât cursul de schimb să nu crească. Cred că au exis-tat vânzări de valută din contul MFP pentru că urmează să se facă plăţi către instituţii şi autorităţi ale statului, în urma rectificării bugetare. Este o chestie pur economică".

Dealerul citat ne-a mai spus că limitarea sumelor acordate băncilor prin licitaţiile "repo" a contribuit la aprecierea leului.

"Fără această limitare nu cred că leul s-ar fi apreciat atât de mult", potrivit dealerului.

Claudiu Cazacu, analist şef la "XTB România", ne-a declarat că aprecierea recentă a leului are mai multe cauze, între care "un climat extern mai optimist" (în privinţa depăşirii fazei acute a turbulenţelor europene) la care se adaugă şi "factori locali".

Domnia sa ne-a precizat: "BNR oferă o încurajare importantă leului prin limitarea lichidităţii oferite în piaţă, care pune presiune pe dobânzi şi diminuează apetitul celor care ar paria împotriva leului. Motivele Băncii Centrale pot ţine atât de dorinţa de a "netezi" mişcări care ar fi putut imprima o volatilitate prea ridicată, ca în cazul ultimului episod de apreciere a cursului Eur/Ron până la 4,60 unităţi, dar şi de a ţine în frâu presiunile inflaţioniste".

Claudiu Cazacu a adăugat că până spre finalul anului, leul ar putea pierde teren moderat în faţa dolarului american, cu deprecieri însă mai modeste în faţa francului elveţian.

În opinia lui Cristian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets", cauzele aprecierii leului sunt doar interne, condiţiile globale nefiind favorabile valutelor cu risc ridicat, în ultimele săptămâni. Domnia sa ne-a precizat: "Valutele din regiune, zlotul şi forintul au pierdut 2-3% faţă de euro pe fondul aversiunii faţă de risc din pieţele financiare. Această decorelare este doar temporară şi poate fi pusă pe seama intervenţiilor BNR şi a marcării profiturilor după declinul recent, probabil influenţate şi de speculaţiile că Banca Naţională intervine, fie că sunt reale sau nu.

Banca Centrală nu poate influenţa cursul prin intervenţii decât pe termen scurt, nu-i poate schimba trendul, este doar o corecţie care se va încheia în curând".

Cristian Cochinţu a adăugat că evoluţia leului faţă de francul elveţian va fi aceeaşi, cât timp moneda elveţiană este legat de euro (Eur/Chf 1,20 unităţi) şi probabil tendinţa aceasta se va menţine şi la începutul lui 2013.

Domnia sa ne-a mai spus: "Perspectivele dolarului sunt favorabile pe termen mediu, în condiţiile în care piaţa a absorbit măsurile dis-tructive adoptate de Rezerva Federală şi totodată preţurile activelor de risc, acţiuni, mărfuri sau metale sunt mult prea sus. Un declin al burselor internaţionale este foarte probabil, iar dolarul se va aprecia în aceste condiţii faţă de euro, dar şi euro faţă de leu".

Moneda naţională s-a apreciat, ieri, nu doar faţă de euro, ci şi faţă de dolarul american şi faţă de francul elveţian.

Leul a crescut, ieri, pentru a treia zi consecutiv în raport cu dolarul american, iar cursul de referinţă al BNR a scăzut cu 1,5 bani, la 3,4873 lei/dolar.

Cursul leu/franc elveţian a scăzut de la 3,7541 lei/franc, la 3,7550 lei/franc.

Dobânzile practicate, ieri, de bănci pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au scăzut nesemnificativ, la 4,9% - 5,4% pe an, de la nivelurile de marţi, de 4,91% - 5,41% pe an. În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au rămas la 5,16% - 5,66% pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb