Licitaţia pentru construcţia Unităţilor 3 şi 4, anulată

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iulie 2014

Licitaţia pentru construcţia Unităţilor 3 şi 4, anulată

Canadienii de la Lavalin vor să participe din nou la proiect, prin chinezi

Proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a rămas acum şi fără antreprenor, după ce statul se tot chinuie, de mai bine de un an, să-i atragă pe chinezi ca parteneri.

EnergoNuclear, compania de proiect pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a anulat, pe 22 mai 2014, procedura de achiziţie publică a lucrărilor de execuţie pentru cele două reactoare, ne-au declarat reprezentanţii societăţii. Câştigătorul licitaţiei anulate este consorţiul SNC Lavalin, Ansaldo Nucleare şi Elcomex România, procedura fiind organizată în 2010. Consorţiul a oferit 6,5 miliarde de euro pentru construcţia reactoarelor, potrivit celor mai recente date.

Reprezentanţii EnergoNuclear ne-au explicat: "În septembrie 2010, am iniţiat procedura de atribuire a contractului de Inginerie, Procurare şi Construcţie (IPC) pentru Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, procedura de negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare, cu respectarea OUG 34/2006. Singura ofertă depusă a aparţinut consorţiului SNC Lavalin, Ansaldo Nucleare şi Elcomex România. În perioada 2010-2013, au avut loc runde succesive de negociere a ofertei depuse de consorţiu, dar aceasta a fost apreciată, în urma analizei, ca fiind inacceptabilă din cauza preţului, care a depăşit cu 10% valoarea estimată a contractului, dar şi din cauza ponderii foarte mari a componentei variabile".

În prezent, EnergoNuclear este deţinut integral de stat prin Nuclearelectrica, după ce toţi investitorii privaţi (CEZ, GDF Suez, Iberdrola, RWE, Enel şi Arcelor Mittal) s-au retras din proiect.

Canadienii de la Lavalin, care au furnizat tehnologia CANDU şi au realizat şi Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă, se pare că nu se dau bătuţi şi au bătut palma cu chinezii să colaboreze la construcţia reactoarelor româneşti, convinşi, probabil fiind, că ţara noastră va găsi finanţare pentru costisitorul proiect.

Presa canadiană a relatat, la finele săptămânii trecute, că grupul Lavalin a semnat un memorandum de înţelegere cu Chinese General Nuclear Power Group pentru construcţia celor două reactoare de la Cernavodă, acordul putând duce la un parteneriat mai amplu la nivel global cu chinezii pentru dezvoltarea de proiecte nucleare.

China General Nuclear Power Group (CGNPG) şi Departamentul pentru Energie au reluat discuţiile pentru realizarea reactoarelor de la Cernavodă în martie 2013, compania chineză acceptând să se implice în proiect ca investitor majoritar. Astfel, la sfârşitul anului trecut, părţile au convenit semnarea unei scrisori de intenţie în acest sens, în cadrul vizitei premierului chinez în România, iar în primăvara acestui an au fost constituite grupuri mixte de lucru, cu specialişti de la Energo Nuclear şi CGNPG.

Deşi declaraţiile oficiale sunt optimiste cu privire la implicarea financiară chineză, concret, până acum, nu s-au făcut decât multe drumuri între România şi China, cu, probabil, mulţi bani consumaţi pe topuri de hârtie, cazare şi masă.

Surse din piaţă au declarat, în repetate rânduri, pentru ziarul BURSA, că firmele chineze vin cu finanţare avantajoasă doar dacă participă şi companiile lor constructoare în respectivele proiecte şi doar dacă li se oferă garanţii. Din limbajul oficial româno-chinez a dispărut expresia garanţii de stat, dar partea chineză ar cere fie încheierea unor contracte pe termen lung pentru preluarea energiei, fie diverse alte facilităţi, conform surselor noastre.

Legislaţia europeană impune organizarea de licitaţii pentru astfel de proiecte şi nu permite acordarea de facilităţi sau de garanţii.

Potrivit theglobeandmail.com, în iunie, Banca Chinei pentru Comerţ şi Industrie a fost de acord să asigure o finanţare de 9 miliarde de dolari pentru Cernavodă, iar Candu Energy lucrează cu Export Development Canada pentru a-şi asigura partea sa de finanţare.

Lavalin a mai semnat un memorandum de înţelegere cu China National Nuclear Corp. pentru proiecte globale de producere a energiei, proiecte miniere şi alte proiecte legate de protecţia mediului din domeniul nuclear.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca pentru canadieni este clara neseriozitatea romanilor,chinezii inca nu s-au prins.

    1. m-am saturat de legislatia asta europeana . cu ea nu am facut nimic. cind vrei sa faci ceva n nu te mai incurci de proceduri .le dai ceva garantii si gata.

    Un articol foarte incurcat si ambiguu!! Ce sa inteleg din e? A fost sau nu anulata licitatia? De fapt sub semnul unei amiguitati si obscuritati politice sta intregul articol ca si a multora altora din... stralucita publicatiune" borsiera"!! Nu-mi vine sa cred ca MACHE (..Tache si cu lLache) s-au apucat sa faca politica pe bursa !!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb