Reporter: Care este strategia Ligatne Ltd de dezvoltare pe piaţa nostră de distribuţie a gazelor prin preluarea Petrom Distribuţie Gaze?
Alexandru Bucşă: Din momentul în care am venit director general la Gaz Sud, în noiembrie 2011, am discutat cu acţionarii companiei, care deţin şi GDR, să consolidăm poziţia noastră pe piaţă. Petrom Distribuţie Gaze era cea mai atractivă companie de distribuţie pentru noi, dat fiind cota ei de piaţă şi repartizarea clienţilor la nivelul ţării.
Ţinta acţionarilor este să ajungem numărul trei după GDF Suez şi E.ON, pe piaţa distribuţiei de gaze din România. În prezent, GDF Suez şi E.ON deţin, cumulat, circa 90% din piaţă, iar restul de 10% este împărţit între micii operatori. După preluare, Petrom Distribuţie Gaze, Gaz Sud şi GDR vor deţine între 3 şi 4% din piaţa de distribuţie. Preluarea Petrom Distribuţie Gaze a fost un pas important în atingerea ţintei noastre de a ajunge pe locul trei.
Ţin să menţionez că preluarea Petrom Distribuţie gaze va avea loc după ce primim avizul Consiliului Concurenţei. Tranzacţia va fi notificată Consiliului cât de curând. Practic, compania va face parte din grupul nostru din toamnă, sperăm noi, cel mai târziu din octombrie.
Reporter: Ligatne mai vizează şi alte achiziţii pe piaţa distribuţiei gazelor?
Alexandru Bucşă: În continuare, vizăm încă 2-3 achiziţii ca să ne atingem cota de piaţă propusă, dar este foarte important preţul şi momentul vânzării acestor societăţi.
Afacerea cu distribuţia gazelor nu este nici foarte uşoară, dar nici foarte grea. Este greu să faci profituri mari când eşti un operator mic. Dar dacă tratezi corect afacerea, ai grijă de costuri, de eficienţă şi stimulezi angajaţii, poţi să faci o afacere profitabilă.
Reporter: Aveţi în vedere preluarea de companii cu clienţi într-o zonă anume?
Alexandru Bucşă: Nu neapărat. Normal că ne interesează companii care operează în imediata apropiere a zonelor noastre de distribuţie, chiar dacă au un preţ mai mare. Cum am mai spus, este foarte important şi preţul, iar experienţa managerilor din grupul nostru ne face încrezători să analizăm preluarea oricărei companii, pentru că putem să facem acest business profitabil. Şi Petrom Distribuţie Gaze va fi profitabilă în viitorul apropiat.
Reporter: Cum vor arăta rezultatele financiare consolidate ale grupului în acest an?
Alexandru Bucşă: Gaz Sud şi GDR sunt, acum, pe profit operaţional şi sunt optimist că vor încheia anul, la nivel consolidat, cu profit net. Pe prima jumătate a acestui an suntem pe profit pentru prima dată din 2009. Grupul este pus acum pe baze sănătoase.
Petrom Distribuţie Gaze nu va avea profit în acest an, dar sunt convins că 2014 îi va aduce profit operaţional. Eu zic că anul viitor există şanse ca Petrom Distribuţie Gaze să nu mai aibă pierderi, sau chiar să înregistreze şi un profit net.
Nu avem în vedere concedieri la Petrom Distribuţie Gaze. Sunt alte costuri de redus acolo. Compania are experţi şi specialişti foarte buni, pe care vrem să-i utilizăm la nivel de grup.
Ca cifră de afaceri, Gaz Sud şi GDR vor cumula, în 2013, circa 15 milioane de euro. Integrarea Petrom Distribuţie Gaze în grup va dubla această cifră.
Reporter: Cum vă asiguraţi, în momentul de faţă, cantităţile de gaze necesare pentru clienţi?
Alexandru Bucşă: Avem contract cu traderul internaţional Axpo Energy. Relaţia este foarte bună, traderul fiind foarte flexibil.
Reporter: Continuaţi să participaţi la licitaţiile organizate de Ministerul Economiei pentru concesionarea reţelelor de gaze?
Alexandru Bucşă: Acolo unde suntem interesaţi, da. Deocamdată, nu avem nimic în vedere.
Reporter: Cu ce probleme vă confruntaţi în activitatea de distribuţie a gazelor?
Alexandru Bucşă: Anul trecut, am investit circa două milioane de euro pentru reţeaua din Moeciu. Suntem pe pierdere acolo pentru că avem conectaţi la reţea vreo 50 de clienţi. Ca să fim profitabili în localitate, va trebui să avem 300-400 de clienţi. Oamenii de acolo au alte priorităţi, se încălzesc cu lemne. O să fie greu, dar nu ne dăm bătuţi. Cele mai bune distribuţii de gaze le avem în localităţile din jurul Bucureştiului. Au potenţial de creştere şi au volum.
Trebuie să vă spun că, în ultimii doi ani, consumul de gaze a scăzut simţitor. În primul rând, este vorba de puterea de cumpărare a oamenilor, de criza care afectează companiile, dar este vorba şi de preocuparea de eficientizare a consumului. Gazul s-a mai scumpit, liberalizarea a început, iar consumatorii sunt preocupaţi să-şi reducă facturile. Mulţi încep să treacă pe panouri solare. Reducerea consumului de gaze nu este bună pentru afacerile distribuitorilor, dar este o provocare căreia va trebui să-i facem faţă.
Reporter: Şi totuşi, continuaţi să faceţi achiziţii în domeniu, în ciuda dificultăţilor.
Alexandru Bucşă: Dacă ştii cum să gestionezi şi să conduci acest tip de afacere, atunci poţi să profiţi de oportunităţi. Acest lucru îl facem acum. Ne consolidăm în continuare, vrem şi putem să atingem cota de piaţă propusă chiar anul viitor.
Reporter: Care este strategia de dezvoltare a PPF în România, în următorii ani?
Alexandru Bucşă: Discuţia nu este neapărat limitată la distribuţia de gaze. Ne mai uităm şi la alte afaceri din energie. PPF are în vedere de la energia verde, la rafinării şi benzinării, în România, dar şi în regiune. Deocamdată, nu s-a mai concretizat nimic în România.
Reporter: Vă mulţumesc!
Petrom Distribuţie Gaze a fost înfiinţată în 2007, când legislaţia autohtonă a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei. La sfârşitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a companiei avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi deservea peste 21.000 de clienţi, în principal localizaţi în zonele învecinate oraşelor Bucureşti şi Timişoara.
Gaz Sud şi GDR operează, împreună, în prezent o reţea de distribuţie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km şi care deserveşte peste 22.000 de clienţi localizaţi în principal în zonele din vecinătatea Bucureştiului (Pantelimon, Cornetu, Snagov, Moara Vlăsiei, Gruiu, Ciolpani, Dărăşti, Grădiştea, Cernica, Dascălu, Fierbinţi, Târg - Dridu - Moviliţa, Roşiorii de Vede - Teleorman; Comuna Orleşti - Judeţul Vâlcea; Comuna Brăneşti - Judeţul Ilfov; Siret - Judeţul Suceava).
Grupul internaţional de investiţii PPF Investments Limited Jersey are în portofoli mai multe activităţi precum finanţe, asigurări, energie şi utilităţi, reţea infrastructură, piaţă imobiliară, explorare şi activităţi miniere.
1. informatie
(mesaj trimis de luci în data de 02.09.2013, 14:47)
va rog sa ma ajutati cu un numar de telefon de la firma Ligatne SRL
1.1. Telefon (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ligatne în data de 04.12.2013, 22:39)
Numarul este 666.