Lukoil: "Cotaţia barilului de ţiţei va rămâne la 50-60 dolari, anul acesta"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 februarie 2017

Cotaţia barilului de ţiţei va rămâne, probabil, la 50-60 de dolari anul acesta, deoarece redresarea producţiei obţinută de SUA din şisturile bituminoase contrabalansează acordul global de reducere a producţiei de petrol, a afirmat Tim Bullock, directorul general al Litasco, divizia de tranzacţionare a grupului rus Lukoil, transmite Reuters.

"Anul 2016 a fost unul bun, dar a devenit mai dificil spre final. A existat o volatilitate mai redusă, dar este mai dificil să faci bani. Anul 2017 pare o extensie a anului trecut", a apreciat Bullock, conform Agerpres.

Acesta nu se aşteaptă la o scădere a cotaţiei barilului de petrol Brent sub 50 de dolari, dar, pe fondul majorării producţiei obţinută de SUA din şisturile bituminoase, cotaţia nu va depăşi 60 de dolari.

Înfiinţată în 2000 ca divizie de tranzacţionare a grupului rus Lukoil, Litasco, cu sediul în Elveţia, se concentrează pe vânzarea ţiţeiului şi a produselor firmei mamă în întreaga lume, efectuând livrări către rafinăriile din România, Italia, Olanda şi Bulgaria.

"Ne comparăm mai mult cu Shell sau BP. Avem un sistem. Principala noastră responsabilitate o reprezintă livrările către sistem şi trebuie să ne asigurăm că obţinem cel mai bun preţ posibil pentru ţiţei şi produsele pe care le vindem şi să păstrăm rafinăriile în funcţiune", a explicat Bullock.

Compania mamă Lukoil produce aproximativ 2,4 milioane de barili pe zi (bpd) din zăcămintele din Rusia, Irak şi fosta Uniune Sovietică. Litasco vrea să se extindă pe plan global, în special în vestul Africii şi în SUA.

Recent, directorul general al Lukoil, Vagit Alekperov, anunţa că producţia de ţiţei a companiei se va menţine la aproximativ 84 - 85 de milioane de tone în perioada 2017 - 2018, iar anul acesta profitul net ar putea scădea cu 35 - 40% faţă de 2015.

Declinul preţului la ţiţei, care a început la mijlocul lui 2014, a forţat producătorii să-şi reducă semnificativ cheltuielile în 2015 şi 2016. Cotaţia barilului de ţiţei Brent, un indicator de referinţă pentru industria petrolieră, a depăşit în ianuarie 50 de dolari, după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi o serie de state producătoare din afara cartelului au încheiat un acord de reducere a producţiei pe plan global cu 2%.

Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, dar care, alături de Arabia Saudită şi SUA, reprezintă unul dintre principalii producători de petrol ai planetei, a anunţat că este gata să îşi reducă propria producţie de ţiţei cu 300.000 de barili pe zi, adică jumătate din scăderea cerută de OPEC pentru toate ţările producătoare care nu sunt membre ale cartelului.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb