Franklin Templeton îşi va intra în drepturi depline pentru administrarea Fondului Proprietatea la finalul lunii septembrie, cel mai probabil după ce Fondul îşi va înfiinţa o sucursală locală, iar acţionarii FP vor aproba transferul, a declarat, ieri, preşedintele directoratului FP, Daniela Lulache.
"În aceste condiţii, estimarea noastră este că, cel mai probabil, intrarea în vigoare a contractului va avea loc undeva în toamnă, probabil la finalul lunii septembrie. La finalul lui iulie, sperăm că vor fi îndeplinite condiţiile ce revin Fondului Proprietatea, şi anume aprobarea acţionarilor. În această perioadă de timp, Franklin Templeton are obligaţia de a-şi înfiinţa o sucursală şi de a se autoriza pentru îndeplinirea condiţiilor de administrare. Se pare că în august va fi îndeplinită şi această condiţie", a spus Lulache, citată de NewsIn.
Având îndeplinite condiţiile de ambele părţi, Fondul Proprietatea estimează că la începutul lunii august contractul va putea fi semnat, a mai spus Lulache.
"Comisionul de administrare a investiţiilor cerut de Franklin Templeton este de 0,379%, plus 0,1% comision de administrare a Fondului Proprietatea. Acest procent se aplică, înainte de listare, la valoarea activului net al Fondului, iar ulterior listării - la capitalizarea bursieră", a precizat Lulache.
Ea a menţionat că între începutul lui august şi finalul lui septembrie se va organiza transferul activităţii şi activelor de la administratorii curenţi către Franklin Templeton.
După încheierea acestor condiţii, la finalul lunii septembrie ar urma să aibă loc o a doua AGA, prin care se va modifica actul constitutiv al FP, iar Franklin Templeton va fi numit administrator, după ce administratorii curenţi vor fi revocaţi.
În 9 iunie, Comisia de selecţie a administratorului, condusă de Enache Jiru, a anunţat că Franklin Templeton Investment Management Ltd este câştigătorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, în condiţiile în care a depus cea mai ieftină ofertă. Iniţial, opt candidaţi au depus oferte pentru administrarea Fondului Proprietatea, din care au fost selectate, într-o a doua etapă, cinci companii, din care Comisia a păstrat doi ofertanţi: Franklin Templeton şi Morgan Stanley.
Însă preşedintele consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, Mircea Ursache, a declarat la jumătatea acestei luni că va solicita guvernului să nu dea mandat în AGA pentru încheierea contractului cu Franklin Templeton, motivând că acesta ar creşte cheltuielile cu administrarea FP de la 1,5 milioane euro la 19,6 milioane euro pe an.
Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.
• Acţionarii Fondului Proprietatea vor revizui în septembrie bugetul de venituri şi cheltuieli
Acţionarii Fondului Proprietatea se vor întâlni în septembrie pentru a revizui bugetul de venituri şi cheltuieli, a mai declarat, ieri, directorul Fondului, Dana Lulache.
"Noi am menţionat că forma actuală a planului de venituri şi cheltuieli pe 2009 trebuie revizuită în funcţie de evoluţia din prima parte a anului", a declarat aceasta.
Adunarea generală ordinară a acţionarilor Fondului Proprietatea a adoptat la 27 aprilie bugetul pentru exerciţiul financiar 2009.
• Acţionarii FP sunt convocaţi în 27 iulie pentru a aproba termenii contractului cu Franklin Templeton
Acţionarii Fondului Proprietatea se întâlnesc pe 27 iulie pentru a aproba oferta finală depusă de Franklin Templeton, firma ce a fost selecţionată pentru a administra activele Fondului, precum şi termenii contractului de administrare, se arată într-un comunicat al FP.
Astfel, pe ordinea de zi a AGEA din 27 iulie se află aprobarea ofertei finale depuse de Franklin Templeton, constând în comisioanele de administrare ce vor fi plătite de Fondul Proprietatea, aprobarea termenilor şi condiţiilor contractului ce ar urma să fie încheiat cu administratorul, pe baza documentaţiei transmise către Fondul Proprietatea de Comisia de selecţie.
De asemenea, acţionarii vor dezbate şi politica de investiţii asumată de candidatului câştigător, aprobarea stabilirii datei de 12 august ca dată de înregistrare, în conformitate cu prevederile articolului 238, alineatul 1, din Legea 297/2004 privind piaţa de capital.