Graham Fuller scrie că Rusia cîştigă războiul şi că Ucraina a pierdut războiul, în timp ce "sancţiunile americane împotriva Rusiei s-au dovedit mult mai devastatoare pentru Europa decât pentru Rusia".
Graham Fuller nu este chiar nimeni. De fapt, a fost cineva chiar mare în sistemul de securitate al Statelor Unite, respectiv vicepreşedinte al National Intelligence Council (NIC), responsabil cu estimarea tendinţelor globale şi prezentarea lor decidenţilor politici de la cel mai înalt nivel. Fuller a fost şi şeful biroului CIA de la Kabul.
Într-o analiză recentă de pe blogul său, "Some hard thoughts about post Ukraine" (grahamfuller.com), fostul oficial al comunităţii americane de informaţii, spune că Putin este de condamnat pentru pornirea războiului din Ucraina şi poate fi calificat drept criminal de război, dar numai pentru că acelaşi lucru se poate spune şi despre George W. Bush, care "a ucis un număr mult mai mare de oameni decât Putin".
În al doilea rând, "trebuie condamnat şi NATO pentru provocarea deliberată a unui război cu Rusia", în ciuda "numeroaselor notificări ale Moscovei privind depăşirea liniilor roşii".
Acuzaţiile lui Fuller sunt deosebit de grave, mai ales dacă avem în vedere linia propagandistică a alianţei NATO, a liderilor UE şi a tuturor slugilor care încearcă din răsputeri să-şi dovedească utilitatea şi dedicarea totală cauzei democraţiei în lume prin susţinerea Ucrainei, unde s-au interzis, practic, toate partidele de opoziţie.
"Europa de Vest va regreta tot mai mult ziua în care a ales să urmeze America în războiul contra Rusiei", mai scrie Fuller, care subliniază că "acesta nu este un război între Rusia şi Ucraina, ci un război între Rusia şi America, dus prin intermediari până la ultimul ucrainean".
Veteranul CIA sună ca un agent al lui Vladimir Putin, care foloseşte toate mijloacele pentru a submina unitatea NATO în lupta pentru dreptate, democraţie, modul american de viaţă şi modul slugarnic de viaţă al europenilor. Dar dacă Graham Fuller a primit permisiunea să vorbească cel puţin dintr-o anumită parte a "statului paralel", partea care a realizat adevărata dimensiune a unui conflict deschis cu Rusia?
După ce spune că "au apărut deja crăpături adânci în faţada aşa-numitei unităţi NATO", Fuller consideră că "în ciuda declaraţiilor optimiste, alianţa va ieşi slăbită din această încercare", iar "europenii din Vest vor gândi profund despre înţelepciunea şi costurile mari ale confruntării pe termen lung cu Rusia sau alţi competitori ai Statelor Unite".
Opiniile sale nu sunt izolate. Scott Ritter, fost ofiţer de informaţii în cadrul Infanteriei Marine americane şi fost inspector ONU pentru dezarmarea nucleară, a declarat recent, pentru canalul de YouTube "The Left Lens", că victoria Rusiei în Ucraina va marca începutul sfîrşitului pentru alianţa NATO.
Un alt veteran american, colonelul Douglas Macgregor, fost consilier al Secretarului Apărării în perioada administraţiei Trump, a declarat în cadrul emisiunii lui Tucker Carlson de la Fox News că administraţia Biden mai trimite arme Ucrainei doar pentru a evita recunoaşterea faptului că războiul proxy a fost pierdut.
"Este greu, când priveşti la ceva aşa de ridicol, să nu ajungi la concluzia că este doar o măsură pentru salvarea aparenţelor din partea unei administraţii care nu vrea să admită că acest război a fost pierdut de mai mult timp", a afirmat Macgregor.
Pentru Graham Fuller pare să fie evident că "Europa se va întoarce, mai devreme sau mai târziu, la cumpărarea energiei ieftine din Rusia", deoarece "într-un sfîrşit, relaţia economică naturală cu Rusia îşi va impune logica de netăgăduit".
Erezia lui Fuller trece apoi la noi dimensiuni, atunci când accentuează că "America este percepută deja de Europa ca o putere în declin, care încearcă să impună o politică externă ipocrită şi eratică".
Această "viziune" a politicii externe a Statelor Unite este impusă Europei şi în ceea ce priveşte China, deşi Graham Fuller subliniază că nu este vorba, nici pe departe, de o luptă a "democraţiei contra autoritarismului", ci este vorba doar despre clasica luptă pentru putere la nivel global.
În cazul unei "ridicări" împotriva Chinei costurile vor fi şi mai mari, odată cu excluderea Europei din iniţiativa "Belt and Road", considerat de Fuller "poate cel mai ambiţios proiect economic şi geopolitic din istoria lumii". În opinia sa, "este imposibil ca Europa să-şi închidă uşile în faţa Rusiei în timp ce îşi menţine accesul la acest mega-proiect din Eurasia".
Mai mult, "Europa va trece printr-o criză de identitate în ceea ce priveşte rolul său global", în condiţiile în care "NATO este acum politica externă a Europei", însă este de aşteptat ca "europenii din Vest să nu mai accepte supunerea în faţa Americii din ultimii 75 de ani".
Ipotezele fostului oficial al comunităţii de informaţii din SUA ar putea părea extravagante. Cum se poate ridica Europa când problema cea mai presantă, care poate deveni chiar existenţială, este acum evitarea intrării într-o eră îndelungată a frigului şi întunericului?
Confiscarea activelor financiare ale Rusiei reprezintă pentru Fuller un impuls puternic pentru "diversificarea instrumentelor economice internaţionale, care va conduce la slăbirea poziţiei dominante a Statelor Unite".
Războiul proxy din Ucraina a fost însoţit, după cum mai arată Graham Fuller, de un aspect pe care îl consideră deosebit de îngrijorător, respectiv "corupţia totală a presei independente", în condiţiile în care "războiul informaţional şi propagandistic a fost cîştigat fără drept de apel de Washington", care "a orchestrat toată presa din Vest să cânte din aceeaşi carte de imnuri".
După ce subliniază că nu trebuie să existe încredere nici în presa din Rusia, Fuller mai arată că "Vestul nu a fost niciodată martor al unei asemenea impuneri generale a perspectivelor geopolitice ale unei singure ţări".
Acest fenomen are implicaţii şi mai periculoase. "Dominaţia riguroasă a statului şi corporaţiilor asupra presei din Vest este foarte periculoasă pentru democraţie", după cum afirmă fără menajamente Graham Fuller, care mai deplînge dispariţia presei cu adevărat independente.
"Caracterul geopolitic al Rusiei s-a întors, foarte probabil, decisiv către Eurasia", se arată în finalul analizei lui Fuller despre perspectivele lumii post-Ucraina, în condiţiile în care "Vestul nu va dori să discute noua arhitectură strategică şi de securitate".
Dorinţa administraţiei americane de a slăbi cooperarea dintre Rusia şi China este considerată o fantezie de către fostul vicepreşedinte al NIC, în condiţiile în care "Rusia are un mare potenţial ştiinţific, energie din abundenţă, minerale rare şi metale şi un mare potenţial agricol în Siberia, în timp ce China are capital, pieţe şi forţa de muncă prin care să contribuie la un parteneriat natural în Eurasia".
"Din păcate pentru Washington, aproape toate aşteptările referitoare la evoluţia acestui război se dovedesc incorecte", mai scrie Fuller, în timp ce "restul lumii - America Latină, India, Orientul Mijlociu şi Africa - găseşte prea puţine interese naţionale în acest război al Americii împotriva Rusiei".
Procesul de construire al unui nou cadru al relaţiilor internaţionale tocmai şi-a mărit viteza recent, prin interesul arătat de ţările din America Latină şi din Africa de a face parte dintr-un bloc BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) extins.
"Vestul ar putea ajunge să privească evoluţiile din prezent drept argument final al refuzului de a urma America în căutarea dominaţiei globale", mai ales că această căutare va conduce la "confruntări noi, tot mai periculoase şi mai costisitoare cu Eurasia".
Fereastra deciziilor fundamentale pentru viitorul Europei nu va mai sta deschisă mult timp, iar acestea nu se pot lua pornind de la cadrul de referinţă "eşti cu noi sau eşti împotriva noastră".
Deocamdată nimic nu pare să arate că lumea post-Ucraina va fi altfel decât neiertătoare pentru Occident.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.06.2022, 00:58)
...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 08:21)
Rusia va invinge Ucraina si Nato pentru ca a introdus in lupta cea mai moderna forta de reactie rapida:
Generalul Pavel, Neiertatorul pentru occident, un veteran al războiului din Afganistan, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina. Se spune că el mănâncă cinci mese pe zi și bea o sticlă de vodcă.
Generalul rus are 67 de ani și cântărește aproximativ 127 de kilograme. Acest lucru însă nu a contat atunci când a fost chemat să plece la război în Ucraina. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
Generalul Pavel va fi acum responsabil de forțele speciale ruse care operează în regiunea de est, după ce fostul comandant al unei unități a fost grav rănit într-un bombardament de artilerie.
Iata ca Russia a raspuns prompt la anuntul ca NATO va spori efectivele fortei de reactie rapida la 300.000 de mii de militari.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 09:55)
Ivane, Ivane, toata lumea doarme, numai tu nu poti sa dormi, de dragul lui Putin.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 16:14)
Debordezi de inteligenta!
Nu sunt Ivan.
Citeste cu atentie si daca tot nu intelegi, roaga un adult sa iti explice ce am scris.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 16:41)
e greu cu analfabetii functionali
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 01:00)
Fuller a fost şi şeful biroului CIA de la Kabul. Adica asta il acuza pe Bush ca a omorât mai mult ca Putin in timp ce el era seful CIA la Kabul. Ori e tâmpti ori e platit sa zica asa ceva si daca ar fi adevarat. Cum Dzeu ii gasiti doar pe astia care sunt pro Rusia, fie si la nivel de sugestie. As vrea o analiza si din partea cealalta, ce ar fi daca Europa trece cumva iarna asta, nu stiu cum, dar daca. ... Ce face Putin cu gazul, si-l vâră în dos? Rusia fara Europa e un fel de Korea de Nord, chinezii îi manâncă la micul dejun. Putin e pe sârmă, deocamdată își ține echilibrul, dar e ușor să cadă.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 01:24)
Ești cam rupt de realitate. Deja Rusia vinde în Asia la același nivel cât vinde (acum) și-n Europa. Iar trendul e clar: Europa se scufundă iar Asia crește. Rusia se orientează exact acolo de unde va veni creșterea economică în viitor - în Asia. Trăiești în retorica secolului trecut având impresia că SUA și vasalii (europeni + Canada, Australia, NZ) reprezintă buricul pământului. Au reprezentat în trecut, însă lumea se schimbă. Centrul de greutate al lumii se mișcă spre Asia. SUA sunt încă relevante la nivel mondial însă Europa se prăbușește. Se scufundă fără echivoc și fără viitor.
Europa poate trece iarna, după cum au trecut-o și românii pe vremea lui Ceaușescu. Atât doar că evenimentul ăla era acum 40 de ani, iar românii de atunci erau obișnuiți cu greutățile în timp ce cetățenii statelor europene sunt cam fătălăi acum. Obișnuiți cu binele și cu comoditatea.
2.2. Raspuns (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Robert în data de 28.06.2022, 04:06)
Ai mare dreptate!,cine nu vrea,desi vede,nu accepta si se face ca nu întelege,ceea ce ai relatat este deja vizibil si deci,nu spui povesti ci doar evidentiezi realitatea!europa trece iarna...dar energia din rusia nu este doar pentru incazitul burtilor fatalailor,este si pentru industria europei si pentru necestatile casnice ale europei(energie electrica,cadura,transport,pro cesare alimente)....nu cred,ca exemplu, ca i convine romanului,sa dea 700 ron la apa calda doar pentru ca a facut un dus la doua zile si sa si cumpere o merdenea cu 8-9 lei pentru ca este coapta in cuptor electric,si sa dea 15-17 lei pe un litru de carburant.....dar comozilor astia, din atata comoditate indusa din vest,pentru un moment,le este mai comod sa vorbeasca fara sa gandeasca clar despre ceea ce constata real si nu doar sa comenteze tinand cont de ce li se minte din toate directiile!NU MAI VORBITI DESPRE CE CREDETI FARA SA VEDETI,DEOCAMDATA VEDERI SI ESTE SIGUR CA ENERGIA S A SCUMPIT(VEDETI PRET CARBURANT,ALIMENTE,ENERGIE ELECTRICA) !LUATI DE BUNA REALAITATEA CE O TRAITI,NU CEA MINCINOASA CARE DOAR VI SE PROMITE!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 09:44)
BBC: Unde duc rușii grânele pe care le fură din Ucraina și prin ce chinuri trec fermierii din zonele ocupate
BBC a demarat o anchetă amplă despre situția grânelor din Ucraina pe care le-ar fura de mai multă vreme forțele Kremlinului. Astfel, jurnaliștii britanicii au discutat cu fermieri ucraineni și au analizat imagini din satelit și date de transport maritim pentru a afla unde se duc grânele din Ucraina.
La câteva zeci de kilometri de linia frontului, un fermier pe care jurnaliștii BBC l-au numit Dmytro, pentru a-i proteja identitatea, descrie cum afacerea pe care a „cultivat-o” timp de 25 de ani a fost pierdută în cele patru luni de ocupație rusă.
BBC a încercat să contacteze peste 200 de fermieri ucraineni ale căror terenuri se află acum pe teritoriul ocupat de Rusia. Astfel, Dmytro a fost unul dintre puținii fermieri care a avut curajul să se întâlnească cu jurnaliștii britanici.
„Ne-au furat cerealele. Ne-au distrus spațiile, ne-au distrus echipamentele”, a spus Dmytro, care a mai precizat că forțele rusești ocupă acum 80% din zecile de mii de hectare pe care le cultivă și le acuză că fură cereale la scară industrială.
Camerele de supraveghere de pe unul dintre amplasamentele companiei au surprins momentul în care au sosit rușii. BBC subliniază că a blurat unele dintre împrejurimi pentru a proteja identitatea proprietarilor fermei.
Camioanele cu cereale au fost furate, iar Dmytro spune că pe câteva dintre ele au fost montate dispozitive de urmărire GPS.
BBC afirmă că prin aceste aceste date a observat vedea că au plecat spre sud în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și apoi în Rusia.
Din datele GPS, ambele camioane s-au oprit în apropierea unei instalații de depozitare - identificată ca fiind un loc de descărcare și depozitare a cerealelor - în orașul Oktyabrske din Crimeea.
Într-o imagine din satelit din 14 iunie se poate vedea un șir interminabl de camioane aflate lângă unul dintre depozitele de cereale.
Cozi de TIR-uri la frontieră
Este foarte greu de urmărit transporturile individuale de cereale furate, dar există o mulțime de dovezi că o mare parte din acestea ajung mai întâi în Crimeea, mai notează britanicii. Există imagini din satelit la două puncte de intrare cheie - la Chonhar și Armiansk - în care se poate vedea o mulțime de vehicule, care ar putea fi folosite pentru a transporta cereale și alte produse.
O imagine de la punctul de intrare Chonhar, realizată la 17 iunie, arată o linie de camioane de peste 5 km lungime.
Acest nivel de trafic rutier în Crimeea este neobișnuit, deoarece Ucraina nu a avut acces la această zonă de când a fost anexată de Rusia în 2014 și a exportat cereale și alte produse din alte părți.
Imaginile din satelit ale orașului Dzhankoi din Crimeea arată camioanele care așteaptă pe un drum lângă o instalație de depozitare a cerealelor și lângă gara conectată.
Imaginile arată trenuri de marfă - cu vagoane de tipul celor folosite pentru transportul cerealelor și al altor produse - în stația de lângă instalația de depozitare.
Trenurile de la Dzhankoi sunt conectate la porturile Sevastopol și Kerch, de unde produsele pot fi mutate în Rusia sau în străinătate.
Unde se duce grâul ucrainean după Crimeea?
“Mai întâi duc grânele în Crimeea anexată, unde le transportă în porturile Kerch sau Sevastopol, apoi încarcă grânele ucrainene pe navele rusești și merg în strâmtoarea Kerch”, spune Andrii Klymenko, expert la Institutul pentru Studii Strategice la Marea Neagră din Kiev, care monitorizează în mod regulat mișcările navelor în jurul Crimeei.
“Acolo, în strâmtoarea Kerch, între Crimeea și Rusia, ei transferă cereale ucrainene de pe nave mici pe vrachiere, unde sunt amestecate cu cereale din Rusia - sau, în unele cazuri, navighează spre această zonă doar pentru a da impresia că se încarcă cu cereale rusești”, a completat el.
Mai mult, cerealele din Ucraina ar fi exportate cu certificate rusești.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că au investigat afirmațiile privind transportul de cereale ucrainene în Turcia și că până acum nu au găsit nicio dovadă.
“Am văzut că portul de plecare al navelor și originea mărfurilor este Rusia în înregistrări”, a spus el.
Volum neobișnuit de activitate în Sevastopol
Imaginile din satelit de la terminalul de cereale Avlita din portul Sevastopol, situat în vestul Crimeei, arată un nivel ridicat de activitate pe tot parcursul lunii iunie, cu materiale galbene, care corespund culorii cerealelor, fiind încărcate pe o serie de nave.
BBC susține că a analiat imagini ale aceluiași terminal în luna iunie din ultimii ani, iar acest volum de activitate pare a fi neobișnuit de mare.
Unii experți cu care am vorbit au declarat că această activitate ar putea fi explicată doar prin cereale transportate din Ucraina continentală. “Crimeea nu prea cultivă multe cereale pentru export”, spune Maria Bogonos, expert în politici agricole la Școala de Economie din Kiev.
De asemenea, Bogonos mai spune că nu ar avea sens din punct de vedere geografic ca Rusia să folosească Sevastopolul pentru a-și exporta propriile cereale.
Dar Mike Lee, expert în agricultură la Green Square Agro, care a lucrat atât în Ucraina, cât și în Rusia, spune că unele cereale care ies din Crimeea ar putea face parte dintr-un stoc de cereale din recolta de anul trecut, păstrate în depozite din cauza războiului. “Crimeea se află sub controlul Rusiei, dar lanțurile de aprovizionare au fost afectate și acolo”.
Navele care-și opresc dispozitivele de urmărire
Din Crimeea, autoritățile americane și ucrainene, precum și rapoartele presei au numit nouă nave despre care se crede că au transportat în străinătate cereale ucrainene furate.
Folosind date de la Lloyd’s List Intelligence, BBC a urmărit aceste nave în călătoriile dintre Crimeea și porturile din Turcia și Siria începând cu luna aprilie.
Lloyd’s List Intelligence spune că navele au folosit ceea ce specialiștii în domeniul maritim ar descrie ca fiind practici de navigație ”înșelătoare” - dezactivându-și dispozitivele de urmărire de la bord atunci când intrau în Marea Neagră sau când se deplasau în jurul strâmtorii Kerch, în apropiere de Crimeea.
Atunci când tracker-ele se activează din nou, navele navighează spre sud și multe dintre ele raportează o adâncime mai mică a apei, ceea ce sugerează că au luat marfă în timpul penei de curent.
În ciuda lipsurilor din istoricul lor de urmărire, imaginile din satelit au dezvăluit unde au fost unele dintre nave.
Imagini provenite de la sateliții Maxar arată nava Matros Pozynich din Sevastopol, în Crimeea, la mijlocul lunii mai. În timpul acestei călătorii, a navigat până în strâmtoarea Kerch, a avut o pană de semnal timp de cinci zile, iar apoi a reapărut la sute de mile sud în Marea Neagră. Ulterior, a fost fotografiat în portul sirian Latakia, dar avea sistemul de urmărire oprit.
În conformitate cu Convenția SOLAS (Safety of Life at Sea / Siguranța vieții pe mare) a Națiunilor Unite, navele trebuie să aibă în permanență sistemul de urmărire pornit, cu excepția cazului în care acest lucru reprezintă o amenințare la adresa siguranței și securității lor, de exemplu, din cauza pirateriei.
Michelle Wiese Bockmann, editor de piață la Lloyd’s List Intelligence, consideră că nu există nicio justificare pentru oprirea sistemelor de urmărire în apropiere de Crimeea sau de coasta siriană.
“Această practică nu este în mod clar legată de riscurile de piraterie. Alte nave au transponderele pornite, așa că de ce să nu o facă și ele?”, spune Bockmann.
BBC a obținut, de asemenea, documente întocmite de autoritățile de ocupație rusești, în care sunt enumerate fermele unde urmează să fie transferate cereale.
Autoritățile ruse, fără răspuns în fața acuzațiilor
O investigație separată realizată de BBC Rusia și BBC Ucraina a arătat că, în unele cazuri, rușii îi forțează pe fermierii ucraineni să vândă cereale la prețuri mult sub cele de pe piață și să semneze documente care să dovedească faptul că au fost cumpărate “legal”.
În timp ce primele rapoarte erau în general de furt pur și simplu de către forțele rusești, fermierii sugerează că a avut loc o schimbare de tactică, deoarece rușii își dau seama că, dacă nu plătesc nimic, recoltele viitoare ar putea fi sabotate. Fermierii spun că trebuie să accepte prețurile mici deoarece nu au alternativă și trebuie să cumpere combustibil și să plătească muncitorii.
Emilie Pottle, un avocat specializat în drept internațional, a declarat pentru BBC că aceste acțiuni pot încălca Convenția de la Geneva și normele Curții Penale Internaționale (CPI) care reglementează puterile ocupante.
BBC informează că a încercat să ia legăturat cu autoritățile ruse privind aceste acuzații, dar în zadar.
2.4. BBC??? (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.06.2022, 09:54)
A fost odată o sursă credibilă de știri, inclusiv în timpul celui de-al doilea război mondial când postul său de radio era ascultat și de germani pentru acuratețea informațiilor de pe front.
Ce a fost și ce a ajuns. Un fel de Pravda occidental:)
Propagandă și fakenews la greu.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 10:02)
Adica tu stii mai bine ca BBC! Bravo, mai! Stai in varful patului si tu stii mai bine! Jalnic!
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 28.06.2022, 10:19)
Nu are logica comentariul,?mi se pare f logic!
Uita te la tarile eu care au industri,si ar de.ite toti sefii ptca odata ce ai intrerup fabricatia,china,india intra pe fir si nu i mai scoti usor,locuri de munca pierdute,pierderi colaterale pe orizontala,urat!
2.7. :) (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.06.2022, 10:56)
Esti vulnerabil rău. Propaganda si stirile false, indiferent din ce parte vin, cad greu la stomac, mai ales dacă sună credibil și sunt frumos ambalate.
Tu ai făcut deja indigestie:)
Caută și vei găsi exemple de informații marca BBC, de la începutul războiului și până acum,, în fapt falsuri și propagandă ieftină.
Spor la sortare:)
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 12:39)
asta inseamna razboi.. se numeste rechizitionare, fermierii aia sa fie fericiti ca:
1. au ce recolta
2.ce au recoltat nu a fost distrus de rachete strategice
3.primesc ceva bani pe recolta
4.le-au lasat utilajele sa lucreze terenurile
Pe vremea bunicilor, in urma soldatilor nu ramanea nimic, nici de mancare nici animale (utilajele de la acea vreme)
Daca intram in razboi asa o sa fie si la noi.
BBC-ul ar face bine sa mearga si prin Palestina sa faca si pe acolo ceva reportaje.. tot asa in numele echidistantei.
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 16:16)
Confunzi BBC-ul cu Vocea Kremlinului!
2.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 16:25)
Insusirea bunurilor ce nu iti apartin se numeste hotie in lumea libera.
La voi, in sclavagism unde nu aveti drepturi, hotia se numeste rechizitionare, razboiul se numeste operatiune speciala, dictatura se numeste conducere populara, uciderea fratilor se numeste denazificare, saracia se numeste egalitate (doar ca oligarhii sunt mai egali decat celovecii) si prostia se intituleaza strategie.
Esti un strateg desavarsit!
Pe vremea bunicilor mei, doar in urma soldatilor rusi nu ramanea nimic.
3. Încă un Gică Contra
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.06.2022, 01:08)
Fuller ăsta este încă o voce importantă care se ridică împotriva corului oficial "Slava Ucraina" și a presei "oficiale" corupte si mincinoase prin proclamarea adevărului pe jumătate.
La fel ca și în pandemia covidiană când s-a pus brusc "batista pe țambal",
mai pe la toamnă "se vor număra bobocii".
Toți propagandistii de doi lei ai acestui război nenorocit vor dispărea din peisaj ca și cum n-ar fi fost.
3.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.06.2022, 04:22)
...
3.2. Eu doar observ (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.06.2022, 07:03)
Nu sunt un Gică Contra doar pentru a fi anti.
Nu suport propaganda aberantă și minciunile, de niciun fel.
Așa cum mi-era scârbă de așa ceva și pe timpul lui Ceaușescu.
Am antrenament:)
Încolo, ne așteaptă vremuri grele peste care o să trecem cu sloganul "Putin e de vină " :)
La fel ca în 1984 a lui Orwell, o să ni inoculeze în continuare ura prin "ședințe" și "spălături pe creier" dedicate special acestui scop.
La fel ca în pandemie trebuie să fim responsabili și să acceptăm acest tratament "sigur și eficient":)
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 10:10)
N-am mai vazut un medic atat de specializat in politica din spatiul rusesc! Tu le stii pe toate, si Covid si Ucraina. De oameni competenti ca tine suntem plini la guvernare. Nu inteleg ce ai cu ei, te roade invidia?
4. ok
(mesaj trimis de cristi în data de 28.06.2022, 07:46)
Am inteles! Rusia e mare,tare, are resurse,stiinta, armata, e cum s-ar zice un ciumeg mondial.
Da tot un bombardier interlop ramane.
Eu sunt curios ce doresc imbarligatorii astia ce propaga sfarsitul Americii ca putere dominanta si necesitatea alinierii Europei cu Rusia.Ce doresc ei, ce urmaresc? Ok,Rusia va invinge Ucraina si va marai sau chiar musca pe la periferia lumii vestice. Alternativa este supunerea fata de rusi ??? Eu unul nu vreu asa ceva sub nici o forma! Chiar cu riscul unui razboi nuclear!
4.1. Nici eu nu vreau rusi în casă (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.06.2022, 07:54)
Pericolul rusesc pentru Ue e fals.
Război nuclear? Avem antidot. Ne luăm plăpumile și ne culcam liniștiți sub scutul de la Deveselu:)
4.2. nu e vorba de pericolul rusesc fata de UE (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de cristi în data de 28.06.2022, 08:02)
e vorba de comportamentul agresiv,exportul de instabilitate si coruptie catre vecini si nu numai, in general de tot ce a facut,face si va face daca nu primeste o lectie binemeritata,Rusia.
Daca tu, in speta noi, tarile membre UE/NATO, teoretic nu suntem deocamdata amenintati de Rusia,asta nu inseamna ca trebuie sa inchidem ochii la orice face aceasta tara ciudata,eufemistic spus. Rusia a fost,este si va fi mereu generatoare de instabilitate. Cumva acest lucru trebuie rezolvat,spre binele general.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 10:14)
Ce raspuns ai dat? La mishto?! Adica n-ai raspuns? Foarte, foarte responsabila persoana!
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Cfedinciosul în data de 28.06.2022, 10:27)
De mult nu am mai ras la un comentariu!
Multi spalti pe creier care vadca discuta de razboi nuclear ca de o bataie cu sabii facute din brazii de craciun !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 08:40)
ch arles Gave
Comment l’Euro a détruit l’Europe.
L’article de cette semaine sera d’un genre spécial. Il s’agit d’un dossier plutôt que d’un article et je vais m’attacher à montrer le rôle du temps dans les analyses économiques. Pour ce faire, je vais essayer d’écrire le moins possible de texte et de montrer plutôt des images annotées (des graphiques) pour essayer de faire mieux comprendre au lecteur les relations qui unissent les variables qui nous intéressent au travers du temps et comment elles réagissent les unes sur les autres .
Cet article sera plus long qu’à l’accoutumée et je vais le commenter et l’expliquer dans l’interview que je fais jeudi prochain avec Emmanuelle. Il sera sur YouTube quelques jours après.
Si cela plait aux lecteurs et aux auditeurs, nous referons de temps en temps une étude plus complète sur un sujet et nous donnerons à ces études le nom de dossier. Le premier de ces dossiers s’appellera :
Comment l’Euro a détruit l’Europe.
Le voici.
Commençons par le premier graphique.
La thèse que je soutiens est simple : de 1970 à 2000, la croissance de la production industrielle en Italie et en Allemagne est sensiblement la même, avec un léger avantage pour l’Italie. Depuis janvier 2000 et les débuts officiels de l’Euro, la production industrielle s’est effondrée en Italie , baissant de 15 % en 22 ans, tandis que la production industrielle allemande continuait sur sa trajectoire initiale et se retrouve à un peu moins de 120. Ma thèse, que je défends depuis des « Lions menés par des ânes » , est que le blocage des taux de change entre l’Allemagne et l’Italie en 2000 (la ligne noire graphique du bas qui est devenue horizontale) est la cause de l’effondrement Italien (et Français, et Espagnol……). Auparavant , quand l’Italie devenait non compétitive vis-à-vis d’une Allemagne plus productive, (ce qui menait à une récession en Italie, hachurages gris sur le graphique), la lire dévaluait vis-à-vis du DM (ligne noire échelle de droite, graphique du bas) et ce faisant protégeait la rentabilité des entreprises Italiennes. Ce n’est plus possible depuis 2000, la variable d’ajustement devient la rentabilité des entreprises italiennes et non plus le taux de change Lire/ DM, du coup elles ne peuvent plus investir et la croissance s’effondre.
Mais c’est là que cela devient intéressant.
J’ai fait cette analyse en 2003 dans le livre mentionné plus haut et la crise de l’euro, qui était donc totalement prévisible, s’est produite en 2012, c’est-à-dire neuf ans après mon analyse initiale.
Ce qui m’amène à ma première loi fondamentale de l’économie : plus une erreur de politique économique commise par les autorités est gigantesque et plus il faudra de temps pour que ses effets finissent par faire sauter le système.
Pour le communisme en Russie, il a fallu plus de70 ans et environ vingt millions de mort…
Pour l’Euro, nous en sommes à 22 ans et la faillite de l’Europe de Bruxelles approche à grand pas, mais l’Euro, ce Frankenstein financier est toujours là.
Ce qui m’amène à ma deuxième question : comment les marchés ont- ils réagi au désastre qui devenait évident en 2012 ? Le plus simplement du monde : ils ont anticipé que l’euro n’allait pas survivre et ont vendu les obligations Italiennes et acheté les obligations allemandes, ce qui a fait exploser l’écart des taux entre l’Allemagne et l’Italie comme le montre le graphique suivant.
En été 2012, les taux Italiens frisent les 7 %, les taux allemands sont à 2 %, l’écart des taux à 5 %, et la situation est insoutenable pour l’Italie qui rentre dans une « trappe a dettes » monstrueuse, son PIB croissant au mieux de 2 % par an et sa dette, à plus de 100 % du PIB, croissant de 7 % par an.
Pour tout observateur de bonne foi, la preuve est faite que l’Euro a désindustrialisé tout le sud de l’Europe et qu’il faut retourner aux monnaies nationales.
Que fait monsieur Draghi ?
Il décide de casser le thermomètre.
Il fait marcher la planche à billets à fond, (la base monétaire double en deux ans, avant que de doubler à nouveau pendant les deux années du covid, voir la ligne bleue en haut), et avec cet argent qui n’existe pas, achète les obligations Italiennes et Allemandes pour faire baisser les taux Italiens à 1 % et les taux allemands à …-1 %, ce qui est une impossibilité logique. Les taux d’intérêts sont là pour me compenser pour l’incertitude du futur, et donc des taux négatifs signifient que le futur est plus certain que le présent, ce qui est idiot.
Cela fait 10 ans que la zone euro est gérée en fonction d’une imbécilité logique et les gens me demandent pourquoi la croissance a disparu en Europe.
Du coup, l’euro passe de 1.4 à 1.06 vis à vis du dollar, ce qui est un premier sale coup pour les épargnants européens. Mais ce n’est que le début d’une longue série. L’un des prochains dossiers sera peut-être sur l’euthanasie du rentier européen, tant cela fait vingt ans que les autorités politiques s’attachent à ruiner les épargnants, sans que je comprenne très bien pourquoi.
Ce faisant, monsieur Draghi crée un second faux prix pour l’Euro.
Non seulement les taux de change sont faux, mais les taux d’intérêts aussi.
Et ces faux prix vont amener à la faillite du système bancaire de la zone euro en quelques années.
Les banques dans le monde entier, de 2007 à 2009, avaient eu à prendre de grosses pertes en raison de la grande crise financière et elles se cassèrent donc toute la ces deux années, faisant un plus bas en mars 2009.
De 2009 à 2011 les cours boursiers de toutes les banques remontent , mais à partir de 2012 , la crise de la zone euro fait rechuter les banques de la zone qui depuis ne cessent de baisser depuis pour faire des plus bas année après année , tant et si bien que base 100 au début de l’euro, Handelsbanken, banque Suédoise est à 224 aujourd’hui tandis Unicredit est à 8 et Deutsch Bank à 13. 69, les trois banques étant en Europe.
Pourquoi cette différence entre la Suède et l’Italie ou l’Allemagne ?
Deux raisons :
En raison du taux de change fixe avec l’Allemagne, de nombreuses sociétés dans le sud de l’Europe font faillite, alors que la rentabilité des affaires suédoises est protégée par un taux de change qui a baissé pendant la crise avant de remonter quand la crise fut finie. Le taux de change sert d’amortisseur aux chocs externes et il a rempli son rôle en Suède, mais pas dans la zone euro, tuée par la concurrence allemande.
Avec des taux d’intérêts à -1 % et des couts fixes a +2 % (immeubles, personnel etc..) les banques de la zone euro ne peuvent pas gagner leur vie , leurs couts étant tres supérieurs à leur rentabilité.
Deuxième conclusion : Pour ne pas avoir à admettre que l’Euro était une erreur qui avait détruit l’industrie de l’Europe du Sud, monsieur Draghi met en œuvre la destruction totale des banques européennes.
Ce qui prend environ cinq ans.
Mais hélas, le drame ne s’arrête pas là !
Comme les sociétés en France, par exemple, ne sont plus compétitives, elles cessent de gagner de l’argent et comme les banques ne peuvent plus prêter faute de fonds propres, la croissance s’écroule, les rentrées fiscales baissent, les dépenses augmentent et donc les deficits budgétaires explosent et avec eux la dette de l’Etat. C’est ce que montre le graphique suivant. Cycle après cycle, les deficits budgetaires français se creusent, de -2 %, à -4 %, à -7 %…Prochaine étape –9% en 2023 ?
Et comme la dette en % du PIB ne cesse de monter, le pays risque à tout moment d’entrer dans une trappe à dettes si les taux venaient à remonter. Et les taux sont en train de remonter.
C’est là où nous sommes en Italie, en France et en Espagne aujourd’hui.
Et donc la troisième conclusion à laquelle j’arrive est qu’il avait fallu 9 ans pour que l’Euro foute en l’air les économies du Sud de l’Europe, cinq ans de plus ans pour tuer nos systèmes bancaires , et un peu plus de vingt-deux après la création de l’euro, la France et l’Italie vont cesser d’être solvables puisque les deux pays arrivent dans des trappes à dettes absolument mortelles.
Aucun problème, va me dire le lecteur studieux et ayant fait l’ENA : Il suffit que la BCE achète à nouveau des obligations Italiennes pour en faire baisser le taux d’intérêts, comme en 2012 !
Hélas, en 2013-2014, l’inflation était en dessous de zéro en Allemagne et donc mettre les taux allemands à zéro ou en dessous pour faire baisser les taux Italiens était une idée stupide mais concevable.
Hélas encore, aujourd’hui, les taux l’inflation en Allemagne sur les prix de détail est à 8 % et sur les prix industriels, frappés de plein fouet par la crise de l’énergie , nous en sommes à …33 % .
Et les taux courts allemands sont à zéro, alors qu’ ils devraient être à 8 % au minimum !
Non seulement la BCE ne peut pas faire baisser les taux allemands, mais elle doit les faire monter brutalement , ce qui mettra immédiatement la France , l’Italie et l’Espagne en cessation de paiement.
Et ce d’autant plus que la zone euro va rentrer dans une profonde récession créée par la hausse du prix de l’énergie et la hausse des taux.
Et si la BCE ne monte pas ses taux, l’Euro va s’écrouler, ce qui fera grimper le taux d’inflation en Allemagne qui est très dépendant des prix de l’énergie en euro.
Conclusion
Nous sommes dans une crise énergétique profonde comme je ne cesse de l’écrire depuis deux ans. Si la BCE ne monte pas ses taux, le prix de l’énergie en Euro va exploser à la hausse puisque l’euro s’écroulera contre le dollar et que nous achetons notre énergie en dollar et non plus en euro depuis l’Ukraine.
Mais à cause de cette hausse du prix de l’énergie, la balance commerciale de la zone euro, comprenant l’Allemagne, est en train de devenir déficitaire, ce qui veut dire que pour tenir le cours de change de l’euro, il va falloir monter les taux d’intérêts un peu plus que nécessaire et donc rendre la récession à venir encore plus dure pour le sud de l’Europe.
La zone euro a créé, comme on pouvait s’y attendre, une contradiction gigantesque entre ce dont a besoin l’Allemagne comme taux d’intérêts et ce dont a besoin l’Europe du Sud.
L’Allemagne doit monter ses taux, faute de quoi l’inflation risque de devenir un vrai problème alors que toute hausse des taux condamne le Sud de l’Europe à une situation de trappe à dettes.
La seule solution serait de fédérer, de mutualiser toutes les dettes européennes, mais cela est interdit et par la Constitution allemande, par les traités fondateurs de l’Union Européenne et de la monnaie commune. Qui plus est, cela ne règlerait en rien le manque de compétitivité de l’Europe du Sud, mais ferait durer l’agonie plus longtemps.
Mais, malgré l’interdiction formelle, je crains le pire. « Ils » vont essayer de mutualiser la dette européenne. C’est leur dernière cartouche et « ils » vont essayer de la tirer.
En attendant, la BCE m’explique qu’elle va trouver une façon de faire baisser les taux italiens tout en faisant monter les taux allemands, ce qui me réjouit au plus haut point, tant c’est idiot.
En fait, l’Euro est mort en 2012, et ne survit que grâce à l’ach arnement thérapeutique des Ignoramus qui l’ont construit qui ne peuvent admettre qu’ils ont eu tort.
La seule sortie possible, compte tenu de toutes les imbécillités passées, est hélas une explosion financière qui se produira dans le chaos le plus total. Ce coup, vous le verrez partir en suivant les écarts de taux entre l’Allemagne et l’Italie ainsi que l’indice des banques européennes (SX7E).
Je n’ai pas le moindre doute que nous aurons à ce moment-là un contrôle des changes en France. Ouvrir un compte (légalement) à Zurich, Genève ou Londres, y loger tous ses actifs financiers, y bâtir des positions en monnaies étrangères du type dollar canadien ou couronne suédoise, en or, en monnaies du sud est asiatiques, en obligations chinoises, y conserver son portefeuille actions en attendant que le coup parte me parait la seule stratégie raisonnable aujourd’hui.
Car je suis certain que ce qu’ils ont fait au oligarques russes, ils le feront aux citoyens français puisque d’après notre Président, « nous sommes en guerre », et que le droit de propriété n’existe pas quand les hordes de Huns se ruent vers nos frontières…
Organisez-vo us en conséquence.
Bonne chance, ça va souffler, et il m’étonnerait que l’été soit tranquille…
6. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 28.06.2022, 08:46)
...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 10:25)
A fost ”stimulat” sa inceapa razoiul,dar,Putin ramane un criminal,cu toata satra de lingai de langa el.Are un caracter de agresor,in dorinta lui nebuna,de a crea imperiul rus.Bush este tot un criminal”stimulat” de Milosevici.
8. Nici
(mesaj trimis de sabin în data de 28.06.2022, 12:58)
covidul nu a imbolnavit atatea creiere cum a reusit nea Calin asta cu articolele lui...
9. Ce ineptii si propaganda desantata !
(mesaj trimis de anonim în data de 28.06.2022, 16:27)
Doamne, ce ineptii !
Propaganda rusa in cea mai isterica si halucinanta forma, zici ca e opinia sefului KGB-ului.