LUPTĂ APRIGĂ PENTRU CONTRACTUL ANULUI Trei consorţii şi o casă de brokeraj se întrec să listeze Fondul Proprietatea

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 19 august 2010

Trei consorţii şi o casă de brokeraj se întrec să listeze Fondul Proprietatea
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cine oferă cel mai mic preţ de listare, primeşte cel mai mare punctaj, potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA

    KBC cere deja respingerea ofertei unui consorţiu

    Nicio bancă nu se califica, până miercurea trecută, ca să intre în competiţia pentru cotarea Fondului

    Doar trei consorţii şi o casă de brokeraj au intrat în competiţia pentru lis­tarea Fondului Proprietatea, din cei treisprezece doritori care au achiziţionat caietul de sa­r­cini.

    BT Securities este singura casă de brokeraj care a ales să meargă pe cont propriu în cursa pentru listarea Fondului, în timp ce "Intercapital Invest" încearcă să ia contractul anului într-un consorţiu cu "BCR" şi "Wood& Co". "KBC Securities" a format un consorţiu cu "Unicredit Caib", în timp ce "Raiffeisen Capital &Investment" şi-a dat mâna cu "ING Bank" şi "BRD Groupe Societe Generale", sperând că aşa va fi un competitor mai puternic.

    Surse din piaţă susţin că două din cele trei consorţii s-au constituit pe ultima sută de metri, cu doar o zi înainte de primul termen limită, după ce Comisia pentru selecţia intermediarului a precizat că băncile interesate să listeze Fondul nu trebuie să aibă o rată a solvabilităţii de 30%.

    "Până miercuri, când au venit clarificările de la Comisie, se ştia că băncile trebuie să aibă un indice de solvabilitate de 30% ca să poată participa la competiţia pentru listare", au spus, pentru ziarul BURSA, sursele citate, adăugând: "Miercuri, a venit, însă, o clarificare care spune că instituţiile financiare trebuie să îndeplinească cerinţele BNR în ceea ce priveşte cerinţele minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, adică peste 10%, clarificare care le-a mai dat o zi la dis­poziţie să intre în competiţie".

    Termenul limită iniţial pentru depunerea ofertelor a fost vinerea trecută, însă el a fost prelungit până ieri, probabil la presiunea acestor bănci".

    Potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA, pe partea financiară, va primi un punctaj maxim oferta cu cel mai mic preţ (consultaţi caietul de sarcini pe www.bursa.ro).

    Primele contestaţii

    La doar câteva minute după ora 14:00, ora până la care puteau fi depuse ofertele pentru listarea FP, a fost semnalată o posibiliă încălcare a prevederilor caietului de sarcini.

    Reprezentanţii KBC Securities au depus o sesizare la Comisia de Selecţie a Intermediarului, atrăgând atenţia că oferta consorţiului format din "Raiffeisen, ING Bank şi BRD" a fost depusă după ora 14:00.

    "Consorţiul format din Raiffeisen, ING Bank şi BRD a depus oferta la saşe minute după ora 14:00", au spus,pentru ziarul BURSA, reprezentanţi ai KBC Securities. Aceştia au cerut şi au obţinut, după spusele lor, înregistrările video care atestă faptul că unii dintre ofertanţi au întârziat.

    RCI susţine că a depus oferta pentru intermedierea listării FP înainte de termenul limită

    Consorţiul Raiffeisen Capital&Investment (RCI), BRD şi ING Bank susţine că a depus oferta pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea (FP) înainte de expirarea termenului limită, în replică la contestaţia făcută de companiile de brokeraj UniCredit CA-IB şi KBC Securities.

    "Am primit ştampila de înregistrare la ora 13:56, înainte de expirarea termenului. Documentaţia trebuia pusă într-o cutie, însă noi am urcat la sediul Fondului cu două cutii mai mici pentru că nu puteam să urcăm direct cu una mare, nu ar fi fost loc în lift. Cu prima cutie am ajuns la ora 13:50, iar cu a doua la 13:55. După aceea le-am pus într-o singură cutie şi am primit ştampila de înregistrare", a declarat Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, citat de Mediafax.

    Opinia Cititorului ( 3 )

    1. Un scandal acum e ultimul lucru de care avem nevoie inainte de listarea fondului. Vom urmari atent fiecare pas pe care-l va face conducerea fondului in urmatoarele 6 luni, fie ca este reprezentata de Min. Finantelor sau Franklin T.

      "Cine oferă cel mai mic preţ de listare, primeşte cel mai mare punctaj, potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA "

      Cam aiurea spuna treaba asta si scoasa in fata. 

      As intelege ca asta e singura conditie si singurul criteriu de departajare. 

      Din caietul de sarcini am inteles ca sunt 2 parti, financiara si tehnica. Ambele parti reprezinta jumatate din punctajul final.

      Deci, e corect ce ati scris voi? 

      1. daca citesti vezi ca e vb de partea financiara in text. eu asa am inteles.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    30 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9769
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
    Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb