LUPTĂ APRIGĂ PENTRU CONTRACTUL ANULUI Trei consorţii şi o casă de brokeraj se întrec să listeze Fondul Proprietatea
ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 19 august 2010
• Cine oferă cel mai mic preţ de listare, primeşte cel mai mare punctaj, potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA
• KBC cere deja respingerea ofertei unui consorţiu
• Nicio bancă nu se califica, până miercurea trecută, ca să intre în competiţia pentru cotarea Fondului
Doar trei consorţii şi o casă de brokeraj au intrat în competiţia pentru listarea Fondului Proprietatea, din cei treisprezece doritori care au achiziţionat caietul de sarcini.
BT Securities este singura casă de brokeraj care a ales să meargă pe cont propriu în cursa pentru listarea Fondului, în timp ce "Intercapital Invest" încearcă să ia contractul anului într-un consorţiu cu "BCR" şi "Wood& Co". "KBC Securities" a format un consorţiu cu "Unicredit Caib", în timp ce "Raiffeisen Capital &Investment" şi-a dat mâna cu "ING Bank" şi "BRD Groupe Societe Generale", sperând că aşa va fi un competitor mai puternic.
Surse din piaţă susţin că două din cele trei consorţii s-au constituit pe ultima sută de metri, cu doar o zi înainte de primul termen limită, după ce Comisia pentru selecţia intermediarului a precizat că băncile interesate să listeze Fondul nu trebuie să aibă o rată a solvabilităţii de 30%.
"Până miercuri, când au venit clarificările de la Comisie, se ştia că băncile trebuie să aibă un indice de solvabilitate de 30% ca să poată participa la competiţia pentru listare", au spus, pentru ziarul BURSA, sursele citate, adăugând: "Miercuri, a venit, însă, o clarificare care spune că instituţiile financiare trebuie să îndeplinească cerinţele BNR în ceea ce priveşte cerinţele minime de capital pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii, adică peste 10%, clarificare care le-a mai dat o zi la dispoziţie să intre în competiţie".
Termenul limită iniţial pentru depunerea ofertelor a fost vinerea trecută, însă el a fost prelungit până ieri, probabil la presiunea acestor bănci".
Potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA, pe partea financiară, va primi un punctaj maxim oferta cu cel mai mic preţ (consultaţi caietul de sarcini pe www.bursa.ro).
• Primele contestaţii
La doar câteva minute după ora 14:00, ora până la care puteau fi depuse ofertele pentru listarea FP, a fost semnalată o posibiliă încălcare a prevederilor caietului de sarcini.
Reprezentanţii KBC Securities au depus o sesizare la Comisia de Selecţie a Intermediarului, atrăgând atenţia că oferta consorţiului format din "Raiffeisen, ING Bank şi BRD" a fost depusă după ora 14:00.
"Consorţiul format din Raiffeisen, ING Bank şi BRD a depus oferta la saşe minute după ora 14:00", au spus,pentru ziarul BURSA, reprezentanţi ai KBC Securities. Aceştia au cerut şi au obţinut, după spusele lor, înregistrările video care atestă faptul că unii dintre ofertanţi au întârziat.
• RCI susţine că a depus oferta pentru intermedierea listării FP înainte de termenul limită
Consorţiul Raiffeisen Capital&Investment (RCI), BRD şi ING Bank susţine că a depus oferta pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea (FP) înainte de expirarea termenului limită, în replică la contestaţia făcută de companiile de brokeraj UniCredit CA-IB şi KBC Securities.
"Am primit ştampila de înregistrare la ora 13:56, înainte de expirarea termenului. Documentaţia trebuia pusă într-o cutie, însă noi am urcat la sediul Fondului cu două cutii mai mici pentru că nu puteam să urcăm direct cu una mare, nu ar fi fost loc în lift. Cu prima cutie am ajuns la ora 13:50, iar cu a doua la 13:55. După aceea le-am pus într-o singură cutie şi am primit ştampila de înregistrare", a declarat Dana-Mirela Ionescu, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Raiffeisen Capital&Investment, citat de Mediafax.
1. Asociatia actionarilor FP va monitoriza procesul
(mesaj trimis de aafp.ro-asociatia actionarilor în data de 19.08.2010, 04:52)
Un scandal acum e ultimul lucru de care avem nevoie inainte de listarea fondului. Vom urmari atent fiecare pas pe care-l va face conducerea fondului in urmatoarele 6 luni, fie ca este reprezentata de Min. Finantelor sau Franklin T.
2. ce vrei sa scrii si ce scrii de fapt... :))
(mesaj trimis de cine plateste? în data de 19.08.2010, 07:25)
"Cine oferă cel mai mic preţ de listare, primeşte cel mai mare punctaj, potrivit caietului de sarcini obţinut de ziarul BURSA "
Cam aiurea spuna treaba asta si scoasa in fata.
As intelege ca asta e singura conditie si singurul criteriu de departajare.
Din caietul de sarcini am inteles ca sunt 2 parti, financiara si tehnica. Ambele parti reprezinta jumatate din punctajul final.
Deci, e corect ce ati scris voi?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2010, 12:21)
daca citesti vezi ca e vb de partea financiara in text. eu asa am inteles.