Magiunul de prune din comerţ va trebui să aibă un conţinut de substanţă uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu refractometrul, un aparat de măsurare a indicelui de refracţie al substanţelor, în vederea stabilirii compoziţiei, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de comun al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii. Cele mai ieftine refractometre costă între două sute şi patru sute de lei.
În proiectul de act normativ, magiunul de prune este definit ca "o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părţilor necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conţin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietăţile lor îndulcitoare".
Conform MADR, la fabricarea magiunului pot fi folosite "nuci, seminţe de oleaginoase, cum ar fi seminţe de floarea-soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan".
Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă "exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs", se mai arată în iniţiativa legislativă.