Magnitudinea cutremurului produs în Vrancea a fost revizuită la 5,3

L.B.
Miscellanea / 24 septembrie 2016

Magnitudinea cutremurului produs în Vrancea a fost revizuită la 5,3

Actualizare : Raed Arafat: "Intervenţia la cutremur nu este numai a statului, a Guvernului central, a IGSU, începe cu omul de rând"

Intervenţia la cutremur nu este numai a statului, a Guvernului central, nu este numai a IGSU, începe cu omul de rând, cu comunitatea, cu autorităţile locale şi judeţene, a declarat astăzi, la Braşov, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în mod normal, forţa majoră vine din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dintre toate structurile statului care intervin în acest sens.

"E clar că primul care va interveni va fi cel care îl va ajuta pe vecinul lui şi nu este nicio ruşine şi nicio anomalie în acest sens. Primăria trebuie să fie pregătită, să aibă stocuri de alimente, de apă, trebuie să ştie unde să ducă sinistraţii care nu mai au locuinţe, dacă are paturi pentru ei, saci de dormit, tot ce trebuie în asemenea situaţii pentru a le putea acorda îngrijire pentru o anumită perioadă. Toate acestea sunt eforturi conjugate între autorităţile centrale, cele locale şi populaţie mai ales. Dar cel mai important lucru este ca populaţia să fie pregătită, să ştie cum să reacţioneze. Eu cred că asta poate salva cele mai mult vieţi", a subliniat Arafat.

Conform acestuia, din fericire, la cutremurul înregistrat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă nu au fost probleme.

"A fost un cutremur de 5,6 grade, conform datelor pe care le-am primit. L-am simţit şi în Braşov şi a fost simţit în mai multe zone din ţară, din fericire fără pagube, fără probleme deosebite. Noi, în secunda în care a avut loc cutremurul, la nivelul MAI, al IGSU, am început imediat verificările, dacă au fost probleme şi, bineînţeles, fiecare Inspectorat pentru Situaţii de Urgenţă a fost sunat şi întrebat şi urmărite apelurile de urgenţă şi solicitările populaţiei. Bineînţeles, nu au fost probleme, dar asta ne îndeamnă să rămânem pregătiţi. Cutremurele pot apărea oricând, poate peste 20 de ani, poate peste două minute, asta nu ştim", a afirmat responsabilul MAI.

Raed Arafat a precizat că speră ca tot ceea ce s-a făcut în ultima perioadă la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al IGSU pentru informarea şi pregătirea populaţiei să aibă efect şi oamenii să nu intre în panică şi să fie pregătiţi cu alimente, apă, medicamente pentru cel puţin trei zile.

(L.B.)

----------

Actualizare 12:00 Firea: "La nivelul Capitalei nu s-au înregistrat victime sau pagube în urma cutremurului"

În Bucureşti nu s-au înregistrat victime şi nu au fost constatate evenimente în urma cutremurului care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, a anunţat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, citată de Agerpres.

"Din fericire, nu au fost victime în urma cutremurului de aseară. Echipe ale Primăriei Capitalei au verificat Centrul Vechi, acolo sunt mai multe clădiri degradate. (...) Conform informaţiilor primite şi verificărilor efectuate în teren de către poliţiştii locali, până la această oră nu au fost constatate evenimente cauzate de cutremurul care a avut loc în cursul nopţii (tencuială căzută, panouri publicitare desprinse, cabluri electrice rupte, copaci căzuţi)", a precizat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei face apel, totodată, la proprietarii clădirilor cu risc seismic să accepte locuinţele puse la dispoziţie de municipalitate în vederea începerii lucrărilor de consolidare.

"Fac apel la proprietarii care locuiesc în clădiri cu risc seismic clasa 1 pericol public să accepte locuinţele puse la dispoziţie de Primărie pentru a putea începe, în regim de urgenţă, consolidarea. Legislaţia în vigoare nu ne permite să evacuăm aceste imobile, deşi sunt un pericol atât pentru locatari, cât şi pentru cei care trec prin zonă", a afirmat Firea.

Edilul-şef reaminteşte că a propus înfiinţarea Administraţiei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, deoarece a găsit la Primărie "o lipsă de coordonare şi implicare constantă" în legătură cu "problema clădirilor cu bulină".

"Cu sprijinul consilierilor PSD şi ALDE, această structură va funcţiona cât de curând. Este regretabil că reprezentanţii USB şi PNL nu au înţeles importanţa acestei iniţiative şi au încercat să blocheze proiectul. Şi nici nu au oferit o altă soluţie-alternativă la propunerea mea", a adăugat Gabriela Firea.

(L.B.)

---------

Magnitudinea cutremurului care a avut loc în această dimineaţă în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, anunţă pe Twitter Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, citat de Agerpres.

Potrivit USGS, seismul s-a produs la orele 02.11, la şapte kilometri vest de comuna Nereju, judeţul Vrancea, la o adâncime de 88,3 kilometri.

În Bucureşti, seismul a avut o durată de cîteva zeci de secunde şi s-a simţit mai puternic în clădirile înalte, transmite antena3.ro.

De asemenea, seismul a fost resimţit în Iaşi, Craiova, Suceava, Constanţa, Braşov ori Severin.

Potrivit Agenţiei Americane de Geologie, cutremurul a fost semnalat şi peste graniţe: în Republica Moldova, în zona Cahul, în Bulgaria şi în Serbia, iar unda de şoc a fost resimţită chiar şi în Ucraina.

Până la această oră nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, iar reţelele electrice şi de telefonie au continuat să funcţioneze.

Cutremurul a fost urmat la scurt timp de o replică de 2,7 pe scara Richter.

În cazul unor situaţii de urgenţă, fondul de locuinţe aflat în proprietate publică este insuficient, în condiţiile în care constituie 2% din fondul total naţional, a declarat, Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, în cadrul prezentării raportului privind Stadiul de pregătire pentru un cutremur major care a avut loc joi.

"Acest 2% este insuficient nu numai în aceste cazuri de situaţii de urgenţă, dar e insuficient pentru circulaţia inclusiv a forţei de muncă din zona administraţiei în teritoriu'', a subliniat viceprim-ministrul.

Acesta a precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice (MDRAP) ia în calcul schimbarea mecanismelor prin care se asigură construcţia locuinţelor de interes public, o concretizare a acestor modificări fiind reflectate de Strategia Locuinţei, care se află în dezbatere publică.

"Vom schimba, probabil, în mare măsură, mecanismele actuale prin care se asigură locuinţe de interes public, fie că vorbim despre locuinţe pentru specialişti, fie că vorbim despre locuinţe de necesitate. Nu vom merge pe o singură variantă. Suntem în momentul în care dezbatem. O modalitate va fi programul de locuinţe ANL, care, aşa cum construieşte locuinţe pentru tineri, poate construi şi locuinţe de necesitate şi de alte tipuri'', a adăugat Vasile Dâncu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb