Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul judiciar al City Mall, crede că până la sfârşitul anului va vinde centrul comercial, în condiţiile în care până în prezent mai multe companii au achiziţionat caietul de sarcini pentru participarea la negocierea directă de vânzare a mall-ului. "Până la acest moment, jucători de top din piaţa centrelor comerciale, atât din ţară cât şi din străinătate, au achiziţionat caiete de sarcini. O parte sunt interesaţi şi de finanţare, iar alţii ofertează cu capital propriu", se arată într-un comunicat al Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR). Data limită până la care se vor putea depune oferte în vederea participării la negocieri este 16 septembrie.
Potrivit reprezentanţilor CITR, şi-au exprimat deja intenţia de a participa la procedura de negociere directă mai mulţi jucători de top din piaţa centrelor comerciale, atât din ţară, cât şi din străinătate. În plus, CITR anunţă că schimbarea strategiei de valorificare a determinat investitorii interesaţi de achiziţionarea City Mall să înceapă discuţii cu lichidatorul judiciar şi băncile finanţatoare ale proiectului inclusiv în vederea identificării unor soluţii de finanţare a dezvoltării viitoare a acestui proiect.
"Schimbarea strategiei de valorificare din licitaţii publice în negociere directă cu cumpărător neidentificat a fost una de bun augur şi avem indicii că procedura demarată se va finaliza cu valorificarea centrului comercial. În acest sens, de la data publicării anunţului de negociere directă mai mulţi investitori interesaţi în achiziţionarea City Mall au demarat proceduri de due diligence", a declarat Andreea Anghelof, managing partner Casa de Insolvenţă Transilvania, potrivit Mediafax.
În ceea ce priveşte identitatea investitorilor interesaţi şi numărul de caiete vândute CITR menţionează că nu pot fi oferite informaţii suplimentare în stadiul actual al procedurii de negociere, detalii urmând a fi oferite după încheierea perioadei de depunere a ofertelor în vederea achiziţionării City Mall.
City Mall a intrat în faliment în luna noiembrie a anului trecut, principala cauză fiind imposibilitatea firmei care îl deţine, Victoria Holding (parte a fondului australian de investiţii APN European Retail Trust), de a rambursa creditele contractate pentru achiziţia centrului, în 2006. La vremea respectivă, fondul a plătit pentru cumpărarea mall-ului peste 100 milioane de euro. Fondul australian este al treilea proprietar al City Mall, amplasat în zona Eroii Revoluţiei.
Cele trei bănci finanţatoare ale proiectului au de recuperat 176 milioane lei (peste 41 milioane de euro), din care Bancpost 21,6 milioane lei (circa 5 milioane de euro), UniCredit Bank Austria - 153 milioa-ne de lei (35,7 milioane de euro), iar UniCredit Ţiriac Bank 1,28 milioane de lei (circa 300.000 euro).
City Mall are o suprafaţă construită de peste 31.000 metri pătraţi, structurată pe trei subsoluri, parter şi trei etaje.
Procedura de negociere directă pentru valorificarea City Mall a fost demarată începând cu luna august 2011, prin publicarea anunţului pentru depunerea ofertelor de participare la negocierea directă. Termenul limită de depunere a ofertelor în vederea achiziţionării City Mall este data de 16.09.2011. Demararea negocierilor directe pentru valorificarea City Mall se face la preţul de evaluare de circa 21 milioane euro, care a reieşit după analiza condiţiilor actuale de piaţa şi rezultatul licitaţiilor deja derulate.