Prin decizia sa "Federal Reserve s-a exprimat clar că nu va tolera investiţiile prudente şi responsabile", a scris Scott Minerd, co-fondator şi director de investiţii la Guggenheim Partners, după ce Federal Reserve a publicat o nouă listă de programe pentru "salvarea" celei mai mari economii din lume.
Printre acestea se află şi programe de bailout pentru piaţa obligaţiunilor municipale şi a pieţei obligaţiunilor corporate cu rating speculativ.
"Fed-ul a făcut acum tot ceea ce ne-am gândit că ar trebui să facă", a declarat Michael Gapen, economist-şef pentru SUA la Barclays Capital în New York, pentru Bloomberg.
În ceea ce priveşte decizia de cumpărare a obligaţiunilor municipale, Gapen a subliniat că "pune Fed-ul într-o poziţie politică delicată", deoarece "deschide calea criticilor referitoare la alegerea celor care sunt salvaţi şi a celor care nu sunt".
"Federal Reserve a preluat controlul întregii pieţe a obligaţiunilor din SUA", a scris Bloomberg după ultima decizie a băncii centrale americane.
Într-un articol cu titlul "Acesta este sfârşitul capitalismului vestic aşa cum l-am ştiut", tot de la Bloomberg, Garfield Reynolds întreabă "cum se poate reveni la situaţia dinainte, în condiţiile în care guvernele încep să decidă care firme vor trăi şi care vor muri".
O altă piedică majoră, de fapt insurmontabilă, este "creşterea datoriilor până la un nivel care va limita sever spaţiul de manevră în ceea ce priveşte investiţiile din infrastructură sau reducerea taxelor".
Datoriile din Statele Unite, dar şi cele de la nivel global, se află, deja, dincolo de pragul sustenabilităţii, după cum o arată ineficienţa programelor de relaxare monetară din ultima decadă, inclusiv pornirea tiparniţelor.
Iar dacă tot suntem la tiparniţe, de ce nu este dus experimentul monetar până la capăt, adică Federal Reserve, care oricum joacă rolul de bancă centrală a lumii, să tipărească pentru fiecare persoană de pe planetă măcar un miliard de dolari, deşi un trilion sună mult mai bine?
Oare nu a venit, totuşi, timpul pentru a pune capăt, odată pentru totdeauna, iluziei creării bunăstării prin tipărire?
"Atunci când creşterea creditării nu mai poate fi susţinută, excesele trebuie curăţate de pe pieţe înainte de începerea unui nou ciclu", a scris recent Lance Roberts, partener la Real Investment Advice, pe site-ul firmei. În opinia sa, "acesta este motivul pentru care toate politicile Keynesiene de stimulare a creşterii au eşuat", în condiţiile în care "dobânzile zero, lichiditatea în exces şi bucla închisă dintre bănci şi Fed au eliminat orice motivaţie pentru asumarea riscului în economia reală".
Singurul efect a fost "alimentarea bulelor speculative şi stimularea răscumpărării acţiunilor şi acumularea datoriilor la nivelul companiilor", iar rezultatul final a fost "o prăpastie a avuţiei şi veniturilor fără precedent în istorie".
Cu alte cuvinte, "politica monetară a fost cel mai puternic mecanism de transfer a avuţiei de la săraci către cei bogaţi din istoria", conform concluziei lui Roberts.
Un exemplu în acest sens a venit aproape imediat după anunţarea programului de "salvare" a pieţei obligaţiunilor cu rating speculativ.
"Wall Street-ul se pregăteşte să repornească tranzacţiile cu obligaţiuni junk după şocul oferit de Fed", scrie Bloomberg, care arată că "bancherii care intermediază vânzările de obligaţiuni pentru companiile cu rating speculativ se pregătesc să-şi crească ofertele".
"Dacă nu ar fi fost sărbătoare, aş fi început să fac noi afaceri chiar de mâine", a declarat Richard Zogheb, director global al diviziei de obligaţiuni din cadrul gigantului bancar Citigroup.
După cum se observă, şi programul dedicat, teoretic, susţinerii companiilor cu rating speculativ este, de fapt, doar un alt program de bailout pentru băncile de pe Wall Street
Deocamdată efectele valurilor de lichiditate de la Federal Reserve nu se văd deloc în ceea ce priveşte oprirea valuri de lichiditate, din agricultură. Tot mai multe ştiri ale agenţiilor de presă arată că, atât în Statele Unite cât şi în Europa, fermierii au început să-şi arunce laptele la canalizare, pe fondul dislocării catastrofale a lanţurilor de aprovizionare.
Susţinerea preţurilor este, într-adevăr, un motiv, dar există şi numeroase cazuri în care fermierii vor să dea laptele gratis, însă nu găsesc mijloace de transport.
Pierderi masive se înregistrează şi la nivelul producţiei vegetale, nu doar din cauza lipsei forţei de muncă pentru recoltare. Fermierii îşi lasă recoltele să putrezească deoarece au dispărut segmente masive ale cererii, cum ar fi cel din partea restaurantelor.
Pentru Jeffrey Snider, director de cercetare la Alhambra Investment Partners, "lucrurile tot mai mari pe care le fac băncile centrale nu sunt un motiv de optimism, ci un apel la reevaluarea situaţiei care a produs panica bancherilor centrali".
În opinia lui Snider, chiar de la a doua pornire a tiparniţei în SUA, în 2010, era evident că ceva nu este în ordine, deoarece "dacă trebuie să faci ceva de două ori, înseamnă că nu funcţionează".
"Politicile monetare aplicate din aprilie 2007 nu sunt o soluţie a problemei, ci doar un avertisment", conform căruia "cu cât trebuie să faci mai multe, cu atât situaţia se va înrăutăţi şi mai mult", este concluzia directorului de la Alhambra Investment Partners.
Din păcate, perspectivele pentru o redresare economică stimulată monetar, fără a fi vorba deloc despre revenirea la "normalitate", noţiune care trebuie să capete un înţeles nou, nu sunt deloc optimiste.
Unul dintre motive îl reprezintă "reevaluarea completă a rolului băncii centrale şi a independenţei Federal Reserve", despre care a vorbit Karen Shaw Petrou, director executiv la Federal Financial Analytics din Washington, într-un interviu acordat Bloomberg.
"Alocarea directă a creditului de către Fed înseamnă, pur şi simplu, schimbarea completă a rolului băncii centrale", a mai precizat doamna Shaw Petrou.
Probabil că afirmaţia ar fi trebuit să fie completată cu "astfel s-a îndeplinit unul dintre punctele pricipale ale Manifestului Comunist, cel referitor la centralizarea creditului, prin intermediul unei bănci centrale cu capital de stat şi monopol exclusiv".
Dar oare sunt băncile centrale destul de puternice pentru a asigura victoria socialismului, mai ales când observăm ruperea lor completă de realitatea economică?
Şi dacă, totuşi, se continuă în această direcţie, mai există o cale pentru a desfiinţa aceste instituţii, care au pervertit rolul banilor ca niciodată în istorie, înainte ca ele să distrugă lumea?
Sau este nevoie, mai întâi, de resetarea completă, printr-un ultim război mondial finanţat de băncile centrale, astfel încât să mai existe speranţa că lecţiile istoriei vor fi învăţate?
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 00:15)
Succesurile alocării fondurilor europene în România sunt un bun memento (niște birocrati de afara si mai ales de aici aloca fondurile discreționar si rezultatul e penibil, când nu e de-a dreptul fraudulos.)
Problema e ca scara la care lucrează fed e atat de mare încât consecința poate fi sfârșitul civilizatiei, nu al capitalismului: împrumută pe oricine fără costuri pentru orice activitate (firme zombie, primarii zombie)
Nimeni nu îi poate opri, politicienii care ar trebui să slujească poporul au cerut insistent .. acțiuni ferme ale fed , bce etc
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 09:37)
Imi place domnul Rechea, pare ca devine tot mai radical de la un articol la altul. Ce simplu este, gata, am gasit vinovatul de serviciu pt tot ce se intampla rau in lumea noastra, bancile centrale.
Mare greseala, domnule Rechea, „lantul raului” nu incepe cu bancile centrale ci chiar cu noi, cu simplul cetatean.
Noi suntem cei care votam politicieni carismatici si buni de gura, dar corupti si iresponsabili si care sunt gata sa prapadeasca banul public ca sa cumpere viitoarele alegeri.
Noi suntem cei care vrem sa ne cumparam cat mai repede cea mai tare casa de pe strada si cea mai tare masina din parcare, fara sa gandim in ca, nu daca vine furtuna ci, daca incepe doar sa bata vantul s-ar putea sa ne pierdem joburile si toate veniturile si tot ceea ce am cumparat pe datorie.
Cand doamna Merckel cerea putina austeritate, a se citi putina decenta bugetara, ca sa putem salva UE si moneda euro, toti smecherii au tipat la ea ca vrea sa ingroape Europa. Cred ca responsabilii politicieni germani isi dau azi pumni in cap ca au acceptat moneda euro.
Adeptii teoriilor conspiratiei de tot felul spun ca statul, sau bancile centrale sau etc vor sa ne transforme in sclavi. Sincer, n-am auzit o prostie mai mare. Adevarul este ca doar noi ne putem transforma singuri in sclavi, pentru ca nu luam cele mai bune decizii pe termen lung prin care sa ne castigam independenta financiara. Noi vrem totul pe termen scurt si suntem gata sa ne sacrificam viitorul pe termen lung. Noi vrem cea mai scumpa masina din parcare, noi vrem cele mai scumpe sejururi in Maldive etc si apoi tragem la jug tot anul ca sa le platim.
Este adevarat ca fiecare om vine cu o sansa diferita pe lumea asta. Unii se nasc mai bogati, altii se nasc mai destepti, altii se nasc intr-o familie mai cumsecade si care se ocupa serios de educatia copiilor lor etc. Dar fiecare om, indiferent de „zestrea” cu care se naste, trebuie sa ia tot timpul cele mai bune decizii pe termen lung si sa lupte pentru independenta lui financiara. Doar astfel poti evita sa te transformi singur in sclav...
1.2. Esti deja un sclav dar nu-ti dai seama (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 10:46)
Esti deja un sclav. Problema e ca nu ai inca un cip unde sa figurezi cu o datorie de plata. Se va rezolva si asta, in scurt timp, apoi poti sa filozofezi cat vrei in privinta egalitatii de sanse. Statul va avea grija sa nu te ratacesti cand iesi din casa.
Mai lasa-le drku de lozinci.. Nu vezi ca nu functioneaza?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 15:19)
Sa candideze Rechea la o functie publica,iar tu sa-l votezi pe el! Rechea nu este la fel ca restul "clasei politice"! El este martian! Rechea nu va cere ajutorul bancilor centrale si va spune cetatenilor sa traiasca cu ceea ce produc ei! Oare acest propagandist s-a intrebat daca banii pe care î-i castiga luna de luna, sunt rezultatul productivitatii si competitivitatii lui,sau sunt "bani din nimic"?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 18:16)
Rusnacule, bagi soparlite proaste. Nu am filosofat in privinta egalitatii de sanse. Din pacate, nu cred ca exista asa ceva, venim pe lumea asta cu sanse diferite. Ceea ce am sustinut eu, dar tu te prefaci ca nu intelegi, este faptul ca fiecare trebuie sa lupte singur si toata viata pentru sansa lui de a deveni independent.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 21:10)
Greșești; intr-o lume in care unii n-au decat "sansa" de a se zbate precum peștele pe uscat, nu pot deveni independenți. Independent de voința lor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 13.04.2020, 07:33)
Ar fi bine sa fie desfiintate doar ca sa vedem pe cine mai da lumea vina pentru problemele macroeconomice care vor aparea. Si ce subiecte de articole vor mai ramane.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Td în data de 13.04.2020, 08:23)
Corect. Autorul este nemulțumit că nu mai sunt crizele crize ca și pe vremuri cu scăderi de 20-25% din Pib și șomaj un sfert din populație.
Awealthofcommonse nse are un articol bun legat de polarizarea de opinii din cauza Fedului.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 14:57)
Poate ca este si Rechea adeptul criptomonedelor! Desfiintam bancile centrale(dar nu spune cum se poate intampla asa ceva!),desfiintam si banci comerciale(pt ca Rechea nu vrea consum pe datorie,deci nu exista motiv ca sa mai existe!) si prin urmare desfiintam si banii! Atunci ori folosim criptomonede ori facem troc cu produse!
2.3. Nu cred (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 15:01)
Nu vei avea acces la nicio criptomoneda fara sa te autentifici mai întâi biometric cu "ID2020"
3. Marx nu poartă masca?
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 08:05)
Se prefigurează un sistem socialist in care băncile centrale vor tipări bani, în regim permanent la comanda politica. Banii nu vor fi returnați de stat ci colectați de la cetățeni, pentru a stavili inflația.
Trebuia pusă o poza cu Marx cu botnița la gura.
Experimentul masonic nu avea cum să nu aibă că finalitate un stat socialist mondial, condus de o oligarhie și bazat pe sclavie mondială.
4. decor
(mesaj trimis de misu64 în data de 13.04.2020, 08:47)
fermierii tin vacile ca figuratie in ferme ,pentru ca primesc bani de la fed , inainte de a le mulge, si atunci ei vind laptele la canal
5. fără titlu
(mesaj trimis de solutia în data de 13.04.2020, 09:27)
Starea de urgenta incluzand spagile si ordonantele militare date in baza decretului trebuie aprobate si controlate de parlament la fel ca decretul care astfel este modificat cu ordonantele militare care trebuie aprobate de parlament inainte sa fie puse in aplicare.
6. Asteptati sa se restarteze economia
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 09:35)
Mircea Cosea said:
"Să nu credem cumva că economia se va relansa ca o pizza congelată!"
7. Dupa introducere cipului
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 11:06)
Dupa ce se va rezolva introducerea cipului se vor creea in laborator, prin inginerie genetica, sclavi fericiti cu un nivel de trai modest, care nu vor pune niciodata la indoiala decizia autoritatilor.
Recititi "Brave New World - Aldoux Huxley" ca sa intelegeti
7.1. Ba tu ma (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Enervezi în data de 13.04.2020, 11:45)
Rusnacule cred ca tu ai cip deja si tot te plangi aici la noi in romania mars in casa
8. Un editorial superb,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.04.2020, 14:19)
care ne arata si noua actiunile FED si parerea unora si altora despre aceste actiuni.
FED actioneaza si ia maasurile potrivite vremurilor.
In marea criza mondiala dintre anii 1929-1933 s-a procedat prin respectarea sfintelor scripturi ale sistemului monetar din acea vreme. Si a fost un dezastru.
Acum se dau bani unde se considera ca trebuie dati, pentru ca nimicul... util sa-si puna in valoare valentele si sa salveze ceea ce este de salvat.
Acest mod de actiune si-a dovedit utilitatea in practica, asa ca va fi practica uzuala.
Creditorilor si depunatorilor nu intrati in panica! Vreti bani? Are FED-ul bani, citi nu aveti voi si nu veti avea niciodata. Asa ca dormiti linistiti! Are grija FED-ul de banii vostri.
Panica ucide!
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 15:11)
Nici tu nu intelegi ce spui! In alte articole acuzai clasa politica,si in special pe mafia psd, pt ceea ce este rau in Romania si am fost de acord cu tine! Acum sustii ca articolele lui Rechea,in care acuza mereu bancile centrale( care sunt subordonate politicienilor) sunt extraordinare! Rechea spune mereu ca este adeptul masurilor de austeritate draconica,deci impotriva majorarii iresponsabile a pensiilor! Tu le plangeai de mila pensionarilor! Tu stii ce vrei pana la urma?
8.2. Se pare ca astazi (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.04.2020, 16:51)
n-am prins cea mai buna zi, de sunt nevoit sa dau atitea explicatii.
Mereu, in timp, am simtit sprijinul unui anonim.
Multumesc, anonimule!
Pentru raul facut Romaniei, mafia PSD si nu numai ea, ci si alte mafii, n-ar trebui sa mai prinda guvernari in urmatorii 500 de ani.
Articolele domnului Rechea sunt formidabile pentru ca prezinta ce fac principalii actori financiari in aceasta lume si parerile unor personalitati despre aceste actiuni.
Sigur ca aceste lucruri le putem afla din surse diverse, dar eu, din multe motive, recurg la aceasta sursa.
Domnul Rechea are opinii, dupa cum am si eu si tu si alti cititori. Putem sa fim sau nu de acord cu ele, sa le sustinem sau nu.
Personal, consider ca (redau una din postarile facute):
"Apare cu claritate faptul ca: toti aceia care au jefuit/jefuiesc bugetul de stat si resursele tarii, precum si alesii care asista fara reactie la acest jaf sunt niste porci. Este necesar ca Justitia sa-i stringa pe acesti porci, sa-i bage la bulau si sa-i tina acolo, cu ghiulele legate de picioare, pina vor restitui tot ce au jefuit. Numai asa se poate curata clasa politica si societatea de corupti, adica de porci. Se pare ca porcii astia nici nu stiu ca sunt porci. Lor li se pare ca sunt niste oameni exceptionali: alesi! Ca urmare, trebuie sa li se arate pe toate caile si de catre oricine poate, ca sunt doar niste porci ticalosi, nenorociti si spurcati. Cine poate face asta? Multa lume, mai novici sau mai, zisi, trecuti, dar este clar, doar cine poate si vrea!
Un apel pentru toti romanii cu demnitate, care pot:
Nu abandonati! Cu atitia oameni scoliti, nu-i posibil ca niste nemernici, sub aparenta unor oameni exceptionali si necesari, prin ticalosiile lor, sa ne tina saraci si in saracie, la coada Europei, la coada Lumii, dispretuiti de toti!"
Masuri draconice? Da, in toate cazurile in care este vorba de minciuna, jaf, hotie, evaziune, coruptie,.. ! Si este vorba de sute de miliarde de euro!
Concluzia de bun-simt este ca Romania are bani, dar sunt furati.
Hotia nu-i un pretext bun pentru a nu creste salariile si pensiile.
Deci pensiile trebuie crescute.
Daca nu le vor creste, adio PNL!
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2020, 17:48)
Psd a furat de a rupt,iar acum pnl trebuie sa plateasca toate majorarile pe care le-a votat si continua sa le voteze mafia psd? Cu ce bani? Nu cumva,cu mentalitate ca si a ta -"ori sa ne dea ori sa plece"- nu cumva asa se nasc acesti porci mincinosi de care vorbesti? Te contrazici in afirmatii!
8.4. Nu ma contrazic deloc (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.04.2020, 19:36)
Si PNL singur sau in cirdasie cu PSD si PDL “a furat de a rupt”.
Sa facem o mica recapitulare:
-Conform unui raport CIA, in ultimii 25 de ani, pe diferite cai, au iesit din tara cel putin 400 mld de $;
-Avem o evaziune fiscala de cel putin 22 mld euro/an;
-Avem venituri neimpozitate corect de cca 200 de mld lei/an;
-Avem salarii si pensii uriase, nesimtite, imorale si ilegale, cite 2, 3, 5… 10, cite vrea fiecare fruntas nesimtit, neimpozitate corect;
-Avem jaf in achizitii, jaf in contracte, jafuri unde vrei;
-Etc, etc, etc,…
Deci, aici sunt banii dumneavoastra!
Bani care asigura nu numai o crestere cu 40 % a unor pensii amarite - cele mai amirite din UE, in una din tarile cele mai bogate in resurse naturale ale continentului - ci dublarea sau triplarea lor!
Din ce cauze n-au fost crescute pina in prezent? Singurul raspuns coerent este ca n-au fost crescute din cauza minciunii, coruptiei, jafului.
Nu cred ca tu esti anonimul care ma sustine. :))
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.4)
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.04.2020, 08:44)
Eu sunt cel care susține ideea de dreptate si justiție din toate postarile.Rechea scrie despre abuzurile la normalitate a băncilor centrale, asa cum tu pribeagule scrii despre porcimea clasei politice, pe care toți o blamam dar nu luăm poziție comună împotriva ei.De ce?Pentru ca porci există si de partea noastră a alegătorilor si numarul lor ne copleșește.
8.6. Consider ca exista (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.04.2020, 17:28)
inca o slaba constiinta civica.
Cetatenii participa la vor ca la un ritual. Toti punem stampila alegind, pe baza de criterii mai mult sau mai putin personale, din ce ni se ofera. Ori votul parca ar trebui sa insemne mai mult.
Mai avem de lucru.
8.7. Consider ca exista (răspuns la opinia nr. 8.5)
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 14.04.2020, 17:29)
inca o slaba constiinta civica.
Cetatenii participa la vor ca la un ritual. Toti punem stampila alegind, pe baza de criterii mai mult sau mai putin personale, din ce ni se ofera. Ori votul parca ar trebui sa insemne mai mult.
Mai avem de lucru.
9. $ puternic e cheia!
(mesaj trimis de Vali în data de 13.04.2020, 20:35)
'' Mai pot fi desfiinţate băncile centrale înainte să distrugă lumea ?''
nu.
dar e nevoie de o apreciere crunta a $ in maxim 18 luni de acum incolo ca sa rupa coloana vertebrala a sistemului de acum.
Fiecare pips de apreciere al USD e inca un pas catre schimbarea sistemului
E nevoie de multa putere in continuare
Pacat ca in perioada 1-11 Mai - 15 August/10 Sept 2020 e nevoie de o corectie a USD.... acum e pe final de miscare de apreciere.
10. Va concentrati prea mult asupra banilor
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.04.2020, 22:02)
In aceasta criza NU e vorba de bani ci de CONTROLUL omenirii prin mijloace biometrice.
De aceea nu conteaza ca mor 200.000 sau 4 milioane de oameni.. ca avem 1 milion sau 4 milioane de someri in Romania, ca se prabuseste economia cu 30% sau cu 70% pentru ca NU despre economie, somaj sau populatie e vorba ci de introducerea unor mijloace avansate de control a populatiei.
Miza e imensa.. din aceasta cauza se va merge pana in panzele albe.
Credeti ca alde Bill Gates nu au bani? Se scalda in bani, dorm cu curul pe un munte de dolari.. nu despre bani este vorba.. Incercati sa iesiti din logica banului, sa vedeti the big picture.. E vorba de privatizarea intregii omeniri si controlul ei biometric.
Ascultati toate mesajele "salavatorilor" (vezi Macron) si o sa observati ca in fiecare discurs apare precizarea cu intarirea masurilor de control, de intarirea regulilor, de folosirea tehnologiei, etc. Despre asta este vorba.
Cand toate mijloacele tehnice vor fi implementate chiar nu va mai conta ca BCE a tiparit 3000 sau 5000 de miliarde de euro si le-a basculat in bonduri fara valoare si/sau acoperire.