MAI SUNT TREI ZILE Oferta Fondului Proprietatea, suprasubscrisă de peste şase ori până ieri

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 12 noiembrie 2013

Brokerii: "Ordinele de vânzare ar putea creşte în ultima zi a ofertei"

Vlad Mănişor, "Goldring": "O parte dintre cei care vor vinde acţiuni, în cadrul ofertei, vor dori să cumpere înapoi de pe piaţă"

Acţionarii "Fondului Proprietatea" (FP) au pus până ieri, la ora 18.45, ordine de vânzare, cumulând 3,655 miliarde unităţi (26,5% din numărul total de acţiuni FP), în cadrul programului de răscumpărare, potrivit brokerilor. Numărul de acţiuni care fac obiectul ofertei este de 600.000.000 unităţi şi reprezintă 4,3546% din capitalul social, potrivit unui comunicat al companiei. Astfel, până ieri, se puseseră ordine de vânzare de acţiuni FP de peste 6 ori mai multe decât numărul prevăzut în ofertă.

Radu Profeanu, senior broker la "Tradeville", consideră că gradul de suprasubscriere realizat până acum reflectă dorinţa investitorilor de a vinde din pachetele deţinute la FP la preţul de 1 leu/acţiune.

Domnia sa este de părere că abordarea este una pragmatică, întrucât valoarea de 1 leu reprezintă 86,13% din valoarea de activ net unitar al fondului (conform raportării din 30.09.2013). De asemenea, Radu Profeanu ne-a declarat că este foarte probabil ca pentru mulţi dintre cei care au fost despăgubiţi de stat cu valoarea de 1 leu/unitate această ofertă să reprezinte o oportunitate bună de a-şi recupera, măcar fracţionar, suma cu care ar fi trebuit să fie despăgubiţi.

Brokerul ne-a mai spus că, raportat la ziua de vineri, numărul de acţiuni oferite la vânzare a crescut ieri cu 14% şi că, dacă ar fi să se păstreze aceeaşi rată de creştere, s-ar putea ajunge la o subscriere de peste 5,5 miliarde acţiuni la sfârşitul perioadei. Oferta se termină pe 14 noiembrie.

"Totuşi, din experienţa ofertei de la Romgaz, nu ar fi surprinzător faptul că ordinele pot creşte exponenţial în ultima zi de tranzacţionare. Consider că o rată de subscriere de 10 la 1 se poate obţine", ne-a mai spus domnul Profeanu.

Brokerul pune o parte din creşterea obţinută în ultima vreme a cursului FP şi pe seama ofertei de răscumpărare. În opinia acestuia, "mulţi investitori au profitat de această ocazie pentru a cumpăra din piaţă şi de a vinde în ofertă", adăugând că, după adunarea acţionarilor, care va avea loc pe 22 noiembrie, există posibilitatea unei corecţii a titlurilor FP.

Rareş Nilaş, director general al BT Securities, se aşteaptă ca gradul de suprasubscriere din cadrul programului de răscumpărare să fie de 7-8 ori până la încheierea ofertei, dar că depinde mult de ceea ce vor face marii acţionari ai FP. "Ultimele zile vor fi determinante", ne-a mai declarat domnul Nilaş.

Vlad Mănişor, director de tranzacţionare la "Goldring", se aşteaptă ca, până la finalul ofertei, să fie puse ordine de vânzare de peste 6 miliarde de acţiuni FP, aproximativ 50% din capitalul social al companiei. Astfel, domnia sa se aşteaptă că investitorii vor vinde 10% din numărul de acţiuni pe care vor să le vândă în cadrul ofertei.

Întrebat cum vede evoluţia preţului acţiunilor FP, domnul Vlad Mănişor ne-a spus că o parte dintre cei care vor vinde acţiuni în cadrul ofertei vor dori să cumpere înapoi de pe piaţă, punându-se astfel presiune la cumpărare. "Mă aştept la o evoluţie pozitivă pe termen mediu, în ideea în care o parte din cei care vând la preţul de 1 leu/unitate să intre din nou la cumpărare de titluri FP", ne-a declarat directorul de tranzacţionare la "Goldring".

Sorin Trandafir, trader la "Interfinbrok Corporation", este de părere că ordinele de vânzare din cadrul ofertei să cumuleze aproximativ 6 miliarde de unităţi, astfel că investitorii vor reuşi să vândă, în cadrul programului, 10%-15% din acţiunile oferite.

Domnia sa consideră că după finalizarea programului, "scăderea nu va fi foarte mare, posibil ca titlurile FP se vor tranzacţiona în jurul valorii de 0,7-0,75 lei/acţiune".

Preţul de cumpărare din cadrul ofertei este de 1 leu/titlu, cât este şi valoarea nominală a unei acţiuni FP, iar alocarea se va face pro-rata folosind algoritmul Bursei de Valori Bucureşti.

În a treia zi lucrătoare după executarea tranzacţiei, va fi efectuată decontarea prin sistemul de decontare al Depozitarului Central, se mai spune în comunicatul companiei.

Intermediarii ofertei sunt "Banca Comercială Română" şi "Wood & Company Financial Services".

Titlurile FP au crescut, de la începutul anului, cu 45%, închizând şedinţa de ieri la valoarea de 0,7980 lei/unitate, în scădere cu 0,19% faţă de şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb