Majoritatea unităţilor pe care ArcelorMittal le deţine în România au încheiat 2011 pe minus

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 18 iulie 2012

Majoritatea unităţilor pe care ArcelorMittal le deţine în România au încheiat 2011 pe minus

ArcelorMittal Galaţi şi-a dublat pierderile, comparativ cu cele înregistrate cu un an în urmă

Singurul care a obţinut profit este Romportmet Galaţi

ArcelorMittal Galaţi înregis­trează, pentru al treilea an consecutiv, pierderi majore, reuşind ca în 2011 să-şi dubleze rezultatul negativ obţinut în 2010. Practic este vorba despre o pierdere care se ridică la 620.130.335 de lei, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a raportat cheltuielile companiei din 2011 ca fiind de 5.708.709.655 lei, mult mai mari faţă de veniturile nete în valoare de doar 5.088.579.320 lei. Cifra de afaceri înregistrată anul trecut de ArcelorMittal Galaţi a fost de 4.663.330.401 lei.

Cu toate acestea, cel mai prost an al combinatului siderurgic rămâne 2009, când pierderile înregistrate s-au ridicat la 1.418.175.845 lei, un dezastru financiar în condiţiile în care acest rezultat negativ venea după 2008 când profitul unităţii de la Galaţi a fost de 604.871.529 lei, adică aproape egal cu pierderile obţinute în 2011.

Oficialii companiei nu au dorit să comenteze rezultatele publicate de Ministerul Finanţelor, o declaraţie care viza situaţia actuală a companiei a fost dată, săptămâna trecută, de directorul general al combinatului Ribo Bruno: "Suntem într-un mod de funcţionare de tip supravieţuire şi trebuie să ne echilibrăm după patru ani de pierderi", a explicat Bruno Ribo.

În schimb, Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, a comentat rezultatele financiare ale ArcelorMittal Galaţi caraterizându-le ca "inginerii financiare".

"Acele cifre nu sunt reale. Sunt inginerii financiare. Reprezentanţii ArcelorMittal umflă costurile prin cumpărarea unei materii prime la suprapreţ pentru ca, apoi, să vândă produsele finite la preţuri mult mai mici faţă de cele de pe piaţă către firme pe care le deţin tot ei dar în ale ţări. Sunt pierderi artificiale şi sper că şi aceste inginerii să fie dovedite aşa cum, acum, se scoate la iveală faptul că ArcelorMittal a fost traider de energie. Cumpăra o cantitate dublă de energie faţă de cât avea nevoie şi o vindea la un alt preţ către alţi consumatori", a declarat Gheorghe Tiber.

Decizii importante luate la Luxemburg

Tot liderul sindicatului Solidaritatea ne-a declarat că situaţia siderurgiştilor de la Galaţi este incertă mai ales că, deşi nu a participat la Comitetul European de Întreprindere de la Luxembourg, Gheorghe Tiber are semnale că acolo s-a decis restrângere de activitate dar şi închiderea a trei sau patru furnale din unităţile pe care compania le deţine în Europa.

Gheorghe Tiber a mai spus: "Nu cred că este vorba despre furnalul de la Galaţi, pentru că asta ar însemna închiderea fluxului primar, însă situaţia aceasta nu este valabilă decât pentru anul acesta. Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2013 nu ştim, mai ales că ni s-a comunicat că, dacă nu redresăm poziţia combinatului de la Galaţi, astfel încât să ajungă pe zero, şi acest lucru poate fi posibil. Cât despre reducerile de personal, se pare că la Galaţi este vorba despre un procent de 25% din numărul total al siderurgiştilor, adică în jur de 2000 de oameni, care cel mai probabil vor fi concediaţi începând cu luna septembrie 2012", a mai precizat Gheorghe Tiber.

La rândul lor, reprezentanţii companiei ne-au transmis comunicatul reprezentanţilor Comitetului European de Întreţinere, fără să facă şi alte declaraţii care vizau strict unităţile din România. "Luând în considerare contextul economic dificil din Europa, Divizia de Business < Flat Carbon Europe > (FCE) a ArcelorMittal recunoaşte că este vital să îmbunătăţească şi să asigure competitivitatea afacerilor, pe toate nivelurile. Având în vedere aceste lucruri, conducerea a ţinut o prezentare axată pe viitoarele principii de design organizaţional. Ştiind că îmbunătăţirea funcţiilor - suport reprezintă un proces continuu, fiecare unitate din subordinea FCE va dispune de acum o analiză şi mai detaliată. Reprezentanţii angajaţilor vor fi informaţi în timp util cu privire la evoluţia acestei analize", a comuni­cat Dorian Dumitrescu, Country Communicator ArcelorMittal Galaţi.

Pierderi la majoritatea unităţilor ArcelorMittal din România

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, în 2011 compania ArcelorMittal a afişat rezultate negative la majoritatea unităţilor pe care le deţine în România, respectiv ArcelorMittal Hunedoara, ArcelorMittal Tubular Product Galaţi, Roman şi Iaşi. Astfel, unitatea de la Hunedoara care are peste 600 de salariaţi a raportat în 2011 pierderi de aproximativ de 20.000.000 de lei, fiind totuşi singura unitate care a reuşit să-şi scadă nivelul pierderilor faţă de cele din 2010 care s-au ridicat la peste 60.000.000 de lei.

ArcelorMittal Tubular Products Roman a raportat o pierdere mult mai mare, de peste 26.000.000 de lei însă, chiar şi aşa a fost depăşită de ArcelorMittal Tubular Products Iaşi cu o pierdere de peste 35.000.000 de lei. Tot în pierdere a funcţionat anul trecut şi ArcelorMittal Tubular Products Galaţi, care deşi este o secţie cu doar o sută de salariaţi, rezultatul negativ s-a ridicat la aproximativ 3 milioane de lei.

Singura unitate a grupului ArcelorMittal deţinută în România care a finalizat anul 2011 cu un rezultat financiar pozitiv a fost Romportmet Galaţi care a comunicat un profit de 10.494.231 de lei. Operatorul portuar de la Galaţi are 200 de salariaţi şi deţine docuri, depozite, macarale precum şi o reţea de căi ferate conectată la sistemul naţional de căi ferate din România deţinut de CFR. Operatorul portuar este dependent de combinatul siderurgic a cărui pondere în total prestaţii se ridică la 99%. Este unicul port mineralier din Galaţi şi a fost privatizat în februarie 1999, iar în septembrie 2005 pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat cu preţul de 47 milioane de dolari de grupul ArcelorMittal. În anul 2007, portul mineralier a avut un trafic de 8,7 milioane tone marfă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb