Managerii de fonduri: Listarea Fondului Proprietatea favorizează dezvoltarea pieţei fondurilor de investiţii

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 21 ianuarie 2011

Managerii de fonduri: Listarea Fondului Proprietatea favorizează dezvoltarea pieţei fondurilor de investiţii

Administratorii fondurilor de investiţii sunt încrezători în privinţa efectelor pe care le va avea listarea Fondului Proprietatea, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), asupra pieţei. Tendinţele generale vor fi de creştere a lichidităţii pieţei de capital şi de atragere a interesului investitorilor străini, potrivit şefilor societăţilor de administrare a investiţiilor.

Mihail Ion, preşedintele şi CEO-ul "Raiffeisen Asset Management", crede că Fondul Proprietatea va creşte universul investiţional al fondurilor cu plasamente în acţiuni, iar acest lucru va putea avea un efect de antrenare şi asupra altor emitenţi. Domnia sa a declarat: "Listarea fondului va putea atrage atenţia investitorilor străini şi asupra celorlalte acţiuni listate, lichiditatea pieţei poate creşte, iar în măsura în care vom asis-ta la oferte publice secundare pentru alte companii mari listate şi chiar lis-tări noi ale unor companii de stat, putem să vorbim despre o creştere a adâncimii pieţei de acţiuni locale."

Cătălin Iancu, preşedintele "OTP Asset Management" România, crede că influenţa listării Fondului Proprietatea asupra fondurilor de investiţii trebuie privită pe două planuri. Pe termen scurt, efectele listării Fondului Proprietatea vor depinde de calitatea de acţionar pe care o au sau nu fondurile de investiţii, iar pe termen lung, de perspectivele de ansamblu ale evoluţiei pieţei de capital din ţara noastră. Domnia sa a declarat: "Pentru fondurile care deja au în portofoliu acţiunile Fondului Proprietatea şi nu le-au mai tranzacţionat de la data achiziţiei, listarea acţiunilor Fondului Proprietatea va duce în principiu la o creştere a activelor prin marcarea acestor acţiuni la preţul de închidere de pe BVB. Cu cât preţul de închidere de pe BVB va fi mai mare faţă de valoarea de achiziţie, la care sunt înregistrate acum în activele fondurilor, acţiunile, cu atât mai interesantă va fi evoluţia fondurilor de investiţii". Cătălin Iancu a mai precizat că, ţinând cont de calitatea portofoliului Fondului Proprietatea, de numele şi experienţa administratorului şi nu în ultimul rând de lichiditatea preconizată, acţiunile Fondului Proprietatea vor reprezenta o bună oportunitate de investiţie pentru orice investitor instituţional din Româ-nia, fie el fond de investiţii sau fond de pensii.

În opinia preşedintelui "Raiffeisen Asset Management", principalul avantaj pe care listarea Fondului Proprietatea îl aduce fondurilor de investiţii este favorizarea dezvoltării acestora din urmă. "Fondurile cu investiţii în acţiuni vor putea exploa-ta oportunităţi noi şi vor putea atrage mai mulţi investitori, în condiţiile în care evoluţiile economice vor fi pozitive şi vor permite reducerea aversiunii la risc", a declarat Mihail Ion.

Cătălin Iancu crede că listarea Fondului Proprietatea poate duce la creşterea vizibilităţii pieţei de capital din România, prin creşterea volumelor tranzacţionate şi a capitalizării free-float-ului. "Piaţa de capital din ţara noastră poate să intre pe radarul marilor investitori instituţionali, iar Bursa de la Bucureşti poa-te promova de la categoria pieţelor de frontieră (frontier markets) în categoria pieţelor emergente (emerging markets)", este de părere preşedintele "OTP Asset Management" România. Alte avantaje, pe care domnia sa speră să le aducă listarea FP, pe termen mediu şi lung, pentru piaţa de capital şi implicit pentru fondurile de investiţii, sunt creşterea transparenţei, a guvernanţei corporative şi noile listări pe bursă, prin presiunile asupra statului pentru listarea de pachete minoritare la companii aflate în portofoliu.

Listarea Fondului Proprietatea la BVB este programată pentru 25 ianuarie, anul curent. Între 10 şi 31 ianuarie, reprezentanţii Franklin Templeton şi intermediarii listării vor pleca în roadshowuri în ţară şi în Europa. Franklin Templeton vizează popularizarea Fondului în zece oraşe europene, neputând să meargă, deocamdată, în Statele Unite pentru că ar trebui să facă prospectul de listare după alte reguli.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa nu-l mai injurati pe Dl.Boc. Daca nu o schimba pe Lulache, si daca nu pleca Ursache, astazi nu mai aveati ce prognoze isa faceti. Poate mai aruncati cite o pietricica in Lulache dupa ce aflati cam ce bonusuri de (NE) performanta si-a mai tras.

    1. ai dreptate. asa e.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb