Comitetul de Investiţii desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri pentru Rezilienţă (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanţarea unui nou fond de investiţii care va primi o alocare prin PNRR şi va fi gestionat de către Fondul European de Investiţii, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.
Potrivit sursei citate, instrumentul de capital de risc al PNRR finanţează fonduri care investesc în întreprinderi mici şi mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie şi proiecte de infrastructură.
Mozaik va fi un fond axat pe finanţarea IMM-urilor din România şi Europa Centrala si de Est, care va obţine participaţii minoritare semnificative şi va sprijini antreprenorii prin strategii de scalare rapidă a operaţiunilor, intrarea pe noi pieţe sau dezvoltarea de noi linii de produse, operaţiuni de fuziuni şi achiziţii, implementând guvernanţă corporativă şi susţinerea echipei de management, se mai arată în comunicat.
Fondul va fi generalist şi îşi propune să investească în 7-9 companii cu precădere din sectoare precum retail şi distribuţie specializată, healthcare, producţia alimentară şi comerţul cu amănuntul, logistica, servicii financiare şi tehnologie. Potrivit celor discutate în şedinţa de lucru din 25 iulie a Comitetului de Investiţii, Mozaik va primi investiţii din PNRR în valoare de până la 25 mil. EUR, finanţare care va fi susţinută şi prin contribuţiile investitorilor privaţi, mai reiese din comunicat.
Această aprobare reprezintă un pas important în implementarea iniţiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în acelaşi timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, Comitetul de Investiţii a aprobat 6 investiţii in valoare de 125 milioane euro în 6 fonduri care vor investi în România în următorii 10 ani.
În decembrie 2021, Guvernul României şi Fondul European de investiţii au semnat un contract pentru înfiinţarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiţie finanţată printr-o contribuţie de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR - "Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare şi inovare". Se anticipează că, până în 2026, aproximativ douăzeci de fonduri de investiţii vor obţine resurse pentru a investi în firme româneşti.