Manualele "auxiliare", motiv de dispută pe axa minister - profesori

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 21 august 2017

Manualele "auxiliare", motiv de dispută pe axa minister - profesori

Interzicerea manualelor auxiliare în şcoli, până la "noi ordine", a provocat tulburare în rândul cadrelor didactice, dar şi în cel al editurilor. Cum pentru mulţi profesori manualul este facultativ, "auxiliarele" fiind baza predării la clasă, problema este cât se poate de spinoasă. Un grup de profesori bucureşteni au adresat o scrisoare deschisă ministerului Educaţiei în care au lansat mai multe întrebări legate de manuale, auxiliare, cum se va face predarea şi ce pedepse se vor aplica celor care folosesc vechile cărţi.

Mai rapid decât în alte cazuri, ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a luat act de scrisoarea deschisă şi ministerul a făcut o serie de precizări privind aspectele incluse în respectivul document: "Prin ordinul de ministru emis în data de 9 august, au fost anulate toate avizele acordate de MEN, începând cu anul 2002, pentru auxiliarele didactice, auxiliarele curriculare şi mijloacele de învăţământ. Decizia are ca temei neconcordanţele dintre vechea metodologie de evaluare şi avizare, datând din 2002, şi actualul cadru legislativ (Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011). Pentru a remedia această disfuncţionalitate, ministrul Liviu Marian Pop a desemnat şi o comisie care, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, are sarcina de a redacta un proiect de metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea şi utilizarea auxiliarelor didactice, a auxiliarelor curriculare şi a mijloacelor de învăţământ. Comisia este formată din doi secretari de stat, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), doi reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor şi un reprezentant al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. În acest context, trebuie precizat şi faptul că procedurile de evaluare, avizare şi aprobare a materialelor didactice auxiliare vor fi preluate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Odată cu reglementarea cadrului legislativ, noile materiale auxiliare didactice vor putea fi folosite, însă nu înainte ca învăţătorul sau profesorul să înainteze o propunere în acest sens către consiliul profesoral, care la rândul său îl va aproba, având avizul inspectoratului şcolar judeţean şi al asociaţiei de părinţi din şcoală. Referitor la procesul de asigurare a manualelor şcolare, suntem în măsură să anunţăm că toţi elevii din clasele I-IV şi VI-XII vor avea manuale şcolare la începutul anului şcolar. La ora actuală, completarea stocurilor de manuale prin retipăriri şi livrarea acestora în depozitele de carte şcolară din judeţe au fost finalizate." Ulterior acestui comunicat, ministrul a declarat că manualele de clasa a V-a, care nu vor fi gata în variantă tipărită (!?!) până la începerea noului an şcolar vor fi disponibile în variantă electronică şi pe suport de hârtie ca variantă alternativă.

Printre multe altele, în scrisoarea profesorilor au fost lansate mai multe întrebări către minister: "Nu am înţeles dacă dispar definitiv manualele auxiliare sau doar se revizuiesc. Ne aşteptam să apară alte auxiliare, de la alte edituri, sau poate tot cele existente, dar îmbunătăţite? Şi când se va întâmpla asta? Comisia ar urma să fie alcătuită din < < reprezentanţi ai ministerului, sindicatelor, părinţilor şi elevilor > >. A fost ea constituită? A început să lucreze? Cam când se estimează că vor fi gata aceste norme metodologice? Apoi, după ce vor apărea normele, când se estimează că vor fi avizate materialele auxiliare pentru a putea ajunge în şcoli? (...) Trebuie să ştiţi că mulţi profesori folosesc auxiliare pentru a lucra suplimentar sau complementar cu elevii lor. Unele lucruri pur şi simplu nu se găsesc în manuale, ori nu sunt suficient de bine explicate. În plus, la fiecare început de an şcolar, în ultima vreme, nu au existat (fizic) manuale, iar auxiliarele au fost singura soluţie pentru a preda la clasă. Dacă se poate, am vrea să adresăm câteva întrebări la care domnul ministru, sau poate altcineva de la minister, să ne răspundă punctual: Vom avea manuale pentru elevi în primele săptămâni de şcoală? Vom mai putea sau nu să folosim manuale auxiliare? Dispar aceastea definitiv sau doar se revizuiesc?; Ce li se poate întâmpla profesorilor care aleg să lucreze cu elevii lor folosind manuale auxiliare? Vom fi amendaţi, concediaţi, apostrofaţi sau avertizaţi?"

Semnalele dinspre minister sunt din ce în ce mai optimiste, dar în continuare există temeri că vor fi probleme cu "alimentarea" elevilor cu manuale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Uraaaa ! Traiasca INDOBITOCIREA! Ce atita invatamint si luminare. Facebook, taxe si impozite, sex pe invers - america la superlativ!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb