MApN achiziţionează 54 de obuziere K9 de la Hanwha Aerospace

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 11 iulie

MApN achiziţionează 54 de obuziere K9 de la Hanwha Aerospace

English Version

Contractul prevede şi 36 de vehicule K10 de realimentare cu muniţie Valoarea contractului se ridică la 1 miliard de dolari Primele vehicule ar urma să fie livrate în maximum 30 de luni

Forţele Terestre române vor beneficia de 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) şi de 36 vehicule K10 (ARV) de realimentare cu muniţie, potrivit contractului încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi compania sud-coreeană Hanwha Aerospace, se arată într-un comunicat de presă remis ieri Redacţiei.

Contractul include atât muniţie cât şi vehicule de sprijin şenilate şi pe roţi, iar valoarea întregii achiziţii se ridică la aproape 1 miliard dolari. Prin încheierea acestui contract România devine a 10-a ţară care operează K9 SPH de calibru 155 mm/52 mm. Dintre statele membre NATO, România este a şasea ţară utilizatoare de K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda şi Estonia. După Norvegia şi Australia, România va fi, de asemenea, al treilea operator global al K10, care permite o capacitate de reaprovizionare complet automatizată pentru a maximiza eficienţa forţelor de artilerie.

Jaeil Son, preşedinte şi CEO al Hanwha Aerospace a declarat: "Aceasta este o înţelegere remarcabilă care poate consolida şi mai mult parteneriatul strategic dintre cele două ţări. Acest contract implică nu numai vehicule de artilerie, ci şi vehicule de sprijin şi muniţie, demonstrând capacitatea Hanwha Aerospace de a furniza un pachet complet de soluţii avansate de apărare, pe baza nivelului ridicat de expertiză tehnologică şi a capacităţii de producţie ca lider mondial".

Conform contractului, Hanwha va livra vehiculele în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare urmând să aibă loc până la începutul anului 2027. Majoritatea vehiculelor vor fi fabricate în România, cu o implicare extinsă a furnizorilor locali.

Peter Bae, vicepreşedinte al Hanwha Aerospace Europe, a precizat: "Hanwha Aerospace este hotărâtă să maximizeze beneficiile pentru industria de apărare din România prin diverse tipuri de programe de localizare industrială, care includ producţia locală de echipamente de apărare, crearea de locuri de muncă, transferul de tehnologie şi înfiinţarea Centrului de Excelenţă pentru operaţiunile MRO într-o nouă facilitate de tip «greenfield» în România. Includerea industriei româneşti în lanţurile globale de aprovizionare ale Hanwha Aerospace este unul dintre beneficiile potenţiale pe care România le-ar putea obţine în urma acestei colaborări. Prin acest parteneriat, alături de alte proiecte viitoare, România ar deveni un hub pentru divizia de sisteme terestre ale Hanwha Aerospace în Europa".

Sistemul K9 SPH a fost dezvoltat în 1999 în cooperare cu Agenţia sud-coreeană pentru Dezvoltarea Apărării. Supranumit "Tunetul", sistemul de artilerie pe şenile K9 poate furniza efecte consistente, precise şi rapide la distanţe de peste 40 de kilometri. K9 are 47 de tone şi este optimizat pentru capacitatea "Shoot and Scoot" de a trage mai multe obuze şi de a se deplasa imediat într-o altă locaţie pentru a evita contraatacul.

În urma modificărilor aduse versiunii K9A1, sistemul de artilerie este modernizat cu un sistem complet automat de manipulare a muniţiei. Noua generaţie de artilerie cu încărcare automată va fi capabilă să tragă peste 10 cartuşe pe minut, cu doar trei membri ai echipajului.

În 2022, a fost lansat Clubul utilizatorilor K9, pentru ca ţările utilizatoare de K9 să facă schimb de experienţă şi de know-how în ceea ce priveşte operarea, întreţinerea şi instruirea sistemelor K9. Peste 1 800 de vehicule K9 sunt în serviciu în nouă ţări (în curând 10 ţări incluzând România), reprezentând aproximativ 50% din piaţa globală SPH.

K10 este un vehicul automat de reaprovizionare a muniţiei bazat pe şasiul obuzierului K9, având în comun majoritatea componentelor şi caracteristicilor pentru suportul logistic.

Vehiculul poate sprijini K9 prin transportul şi reaprovizionarea a 104 proiectile de muniţie de artilerie de 155 mm şi 504 unităţi de încărcături în condiţii de luptă. Vehiculul transferă muniţia la o viteză maximă de 12 obuze/min, având nevoie de 37 de minute pentru a o încărca complet. Sistemul complet automatizat de realimentare cu muniţie îi garantează eficienţa în ceea ce priveşte sprijinul logistic şi mişcările tactice în orice condiţii severe ale câmpului de luptă.

Pe lângă cele două sisteme, ca parte a eforturilor de extindere a parteneriatului cu România, Hanwha Aerospace propune Maşina de Luptă a Infanteriei (MLI / termenul de referinţă în engleză IFV - Infantry Fighting Vechicle) Redback pentru programul de modernizare MLI al României, maşină de luptă pe care a prezentat-o în luna mai în cadrul expoziţiei internaţionale de armament şi echipamente militare Black Sea Aerospace&Defence (BSDA) 2024.

În 2023, Redback a fost selectat pentru următoarea generaţie de MLI a Australiei în cadrul programului LAND 400 faza 3 pentru livrarea a 129 de vehicule, dintre care majoritatea urmează să fie fabricate la o unitate din Geelong, Victoria. Pentru a câştiga competiţia din Australia, Redback a trecut cu succes prin cele mai dificile teste şi evaluări MLI din lume, dovedindu-şi manevrabilitatea şi letalitatea impresionantă în comparaţie cu alte vehicule blindate de luptă.

Redback dispune de o serie de tehnologii inovatoare, inclusiv şenile din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă hard-kill şi un afişaj de tip "see-trough"de pe cască, precum şi un sistem de foc stratificat.

Prin adaptabilitatea şi potenţialul său de evoluţie, Redback va întregi nevoile operaţionale ale Armatei României ca răspuns la ameninţările emergente şi la câmpul de luptă al viitorului. Un nivel ridicat de componente comune între K9 şi Redback în ceea ce priveşte grupul motopropulsor (motor, transmisie, şenilă etc)împreună cu şasiul este de aşteptat să crească eficienţa operării, producţiei şi întreţinerii ambelor sisteme.

Fondată în 1977, Hanwha Aerospace este o companie aerospaţială şi de apărare globală care oferă un portofoliu larg de produse şi servicii de clasă mondială. Acestea includ vehicule de luptă terestre, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, vehiculul de luptă pentru infanterie Redback şi sistemul de lansatoare de rachete multiple Chunmoo K239. De asemenea, compania produce muniţii ghidate cu precizie şi motoare pentru platforme aeriene, spaţiale şi maritime. În calitate de integrator de sisteme al vehiculelor de lansare spaţială din Coreea de Sud, Hanwha Aerospace este liderul proiectelor spaţiale ale ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb