MAPN: "Infirmăm categoric ideea potrivit căreia, în cadrul Guvernului, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar"

Andrei Stan
Politică #Apărare / 8 octombrie 2017

Mihai Fifor (Sursa foto: Facebook)

Mihai Fifor (Sursa foto: Facebook)

Reacţia ministerului vine după o declaraţie preluată eronat de agenţia Agerpres

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a venit astăzi cu precizări, arătând că agenţia de ştiri Agerpres a preluat eronat o declaraţie făcută ieri de ministrul de resort, Mihai Fifor, la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti.

MApN a transmis: "Infirmăm categoric ideea lansată în spaţiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuţie ideea de formare a unui spaţiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma «Schengen militar» se referă generic la simplificarea procedurilor şi a legislaţiei ţărilor europene pentru a facilita mişcarea trupelor NATO, dintr-o ţară în altă, astfel încât participarea la exerciţii cu un număr mare de trupe şi echipamente să se desfăşoare rapid".

Istituţia adaugă: "Din anul 2014 până în prezent, NATO şi Armata României au făcut eforturi substanţiale pentru creşterea capacităţii operaţionale a Forţei de Reacţie Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianţei în situaţii de criză.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spaţiu «Schengen militar». El a precizat faptul că abordarea unui spaţiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca ţara noastră să continue demersurile de aderare la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit toate condiţiile impuse, conform termenelor agreate şi angajate".

De asemenea, ministerul redă traducerea exactă a declaraţiei ministrului apărării despre acest subiect: "Noi vorbim de asemenea despre birocraţie. Suntem conştienţi despre birocraţia de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, şi fac asta şi în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spaţiu Schengen militar fără a vorbi despre spaţiul Schengen propriu-zis. Bineînţeles, convoaiele militare staţionează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spaţiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spaţiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen şi să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spaţiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianţei şi al SUA".

MApN menţionează: "Din primele verificări, declaraţiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susţinute. În acest sens, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun.

În acelaşi timp, Mihai Fifor va face o sesizare şi către Comisia pentru Cultură şi Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum Agenţia Naţională de Presă Agerpres a preluat traducerea şi precizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în ştirea iniţială a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la această oră, ştirea iniţială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres, iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul iniţial".

De asemenea, ministrul Fifor a oferit, în această dimineaţă, şi o declaraţie pe contul său de Facebook. El a scris: "De ieri stau şi mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri cu subiect şi predicat faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spaţiul Schengen. Acelaşi lucru l-am spus şi vineri în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declaraţia mea de câteva agenţii de presă, deşi cred că am fost cât se poate de explicit. Anume, că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. Agenţia Naţională de Presă, care a lansat informaţia eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care aşa ar fi tradus declaraţia mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină şi să clarifice această preluare eronată şi impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanţă. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însuşit şi distribuit ca atare. Însă de aici şi până la a se spune că MApN îşi pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd şi mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari: poziţia mea este limpede şi tranşantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afara agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri şi îi invit pe cei care îşi permit să se joace cu cuvintele să solicite înregistrarea declaraţiei mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României şi către Comisia pentru cultură şi media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs această eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel".

Agerpres a anunţat, astăzi, pe fluxul său, că a anulat ştirea de ieri cu privire la declaraţia ministrului Mihai Fifor, menţionând că traducerea nu aparţine agenţiei şi că aceasta a fost asigurată prin căşti de organizatorii celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

În ştirea cu titlul "Fifor: Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţe, de aceea am vorbit în Guvern despre un aşa-numit Schengen militar", difuzată ieri, Agerpres a scris că ministrul Fifor ar fi declarat, potrivit traducerii oficiale a organizatorilor sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO: "Aţi vorbit şi despre birocraţie. Suntem foarte conştienţi de procedurile birocratice de la graniţele României, de aceea am insistat şi am vorbit şi în Guvernul nostru, am discutat despre un aşa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuşi. Sigur, convoaiele militare stau în şir la graniţă, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuşi să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spaţiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianţă, dar şi pentru SUA".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb