MApN vrea să cumpere din Norvegia 32 de avioane F-16

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 13 decembrie 2021

Vasile Dîncu

Vasile Dîncu

Ministerul Apărării Naţionale doreşte să achiziţioneze 32 de avioane F-16, de la Norvegia, pentru aparatele second-hand urmând ca ţara noastră să achite guvernului de la Oslo 454 milioane euro, conform unei solicitări trimisă de Vasile Dîncu, ministrul de resort, către birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Pachetul de bunuri şi servicii pentru aeronavele militare va fi asigurat de către Guvernul SUA, în cadrul sumei totale de achiziţie a celor 32 de avioane de luptă F-16.

Solicitarea ministrului Apărării Naţionale a fost analizată de conducerile reunite ale celor două Camere şi a fost trimisă comisiilor de apărare din cadrul Parlamentului.

"Prin concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului «Avion multirol al Forţelor Aeriene», aprobată prin hotărâre de CSAT, este prevăzută realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie, prin continuarea dotării cu avioane F-16 transferate din excedentul altor state prin constituirea unei capabilităţi formate din minimum 3 escadrile a câte 16 avioane F-16 fiecare, necesare apărării spaţiului aerian pe timp de pace, criză şi război, precum şi asigurării contribuţiei naţionale la apărarea colectivă. (...). Singura soluţie identificată în prezent, ca urmare a analizei răspunsurilor primite la cererile de informaţii, constă în achiziţia de la Guvernul Norvegiei a unui pachet format din 32 de avioane F-16, echipamente de suport logistic şi servicii de instruire", se arată în solicitarea ministrului Vasile Dîncu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării Naţionale a hotărât iniţierea demersurilor pentru achiziţionarea pachetului de 32 de avioane F-16 din excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene şi achiziţia de la Guvernul Statelor Unite ale Americii a suportului logistic şi echipamentelor specifice necesare modernizării avioanelor.

"Fondurile estimate pentru realizarea capabilităţilor operaţionale aeriene de tranziţie sunt de aproximativ 454 de milioane de euro fără TVA, din care pachetul propus de Guvernul Norvegiei este de aproximativ 354 de milioane de euro fără TVA şi 100 de milioane de euro fără TVA pentru suportul logistic şi echipamentele specifice incluse în pachetul de la Guvernul SUA", se mai arată în document.

Amintim că Forţele Aeriene Române deţin în prezent 17 avioane de acest tip, achiziţionate în perioada 2016-2021. Întreaga flotă de avioane F-16 achiziţionată până în prezent va cunoaşte în perioada 2023-2025 o etapă de modernizare la compania Aerostar Bacău, modernizare ce va consta în trecerea aeronavelor la standardul M6.XR (practic o actualizare a software-ului, îmbunătăţire a senzorilor, comunicaţiilor, etc.). Valoarea contractului pentru achiziţia primelor 12 avioane F-16 a fost de 628 milioane de euro. Costul pentru celelalte 5 avioane şi modernizarea întregii escadrile s-a ridicat la valoarea de 300 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pocnitorile de mana a 16-a, mai vechi de 40 de ani, pe care in mod normal norvegienii le-ar fi dat la casat si pe care le poate dobora si bunica daca i se da o Bazooka, le cumpara astazi infectul securist-mason, Vasile Dîncu, la preturi si mentenantze care sfideaza bunul simt!

    1. cica ar fi mai bune decat cele pe care le avem

      F16 e solutie de compromis: la cati bani avem, asta ne permitem. Important e sa construim o scoala romaneasca de pilotaj militar, axata pe echipamente americane, pentru o eventuala tranzitie la F35, asta atunci cand va fi posibil. Cele 32 avioane uzate norvegiene sunt deja la standardul la care vrem sa le aducem si pe cele 17 buc pe care le avem, si pot utiliza rachete moderne, inclusiv aer-sol.

    Şeful de la Cotroceni cu băieţii deştepţi ajuns la guvernare s-au apucat în timp de spălare de bani, înaintea ruperii coaliţiei şi a alegerilor anticipate. Bravo băieţi, aşa trebuie repornit economia ţării.

    Vine Puțin cu T E Z A U R U L .

    ..??????? 

    1. are alte treburi prin Ucraina

    poza reusita , slana groasa ca si obrazu'

    pentru asta a fost adus , un general normal la cap i-ar fi fost scarba sa semneze

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb