Marile bănci spaniole, retrogradate de Standard & Poor's

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 octombrie 2012

FT: Spania se pregăteşte să ceară un pachet de salvare

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat calificativele principalelor bănci spaniole, inclusiv ale "Banco Santander" SA şi "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA (BBVA), după ce, săptămâna trecută, a revizuit în scădere ratingul ţării de la "BBB+" la "BBB-", cu numai o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat investiţiilor).

Ratingul creditelor pe termen lung ale "Santander", cea mai mare bancă din Spania, a fost coborât de la "A-" la "BBB", iar cel al BBVA, a doua bancă spaniolă - de la "BBB+" la "BBB-", cu perspectivă negativă. Totodată, S&P a redus calificativele pe termen scurt pentru patru bănci spaniole şi a plasat ratingurile a şase instituţii de credit sub supraveghere, cu implicaţii negative. Printre băncile afectate se numără "Caixabank", "Banesto", "BFA-Bankia", "Banco Popular", "Bankinter", "Banco Sabadell" şi "Ibercaja Banco".

S&P a informat că va continua procesul de revizuire a ratingurilor, care ar urma să fie finalizat luna viitoare.

"Pentru Santander şi BBVA nu estimăm că ar putea fi redus profilul de credit cu mai mult de două trepte, după revizuire. Posibilitatea ca ratingurile atribuite celor două bănci să fie afectate este îndepărtată", conform S&P.

În luna iunie, Spania a obţinut acordul Europei pentru o linie de finanţare de 100 de miliarde euro destinată recapitalizării sectorului bancar, însă a informat că nu va solicita decât 40 de miliarde euro, în condiţiile în care un audit independent arată un deficit mai mic de 60 de miliarde euro pentru instituţiile de credit din ţară.

Până în prezent, Spania a refuzat să apeleze la un pachet complet de salvare, dat fiind că randamentele obligaţiunilor sale au mai scăzut. Dar, publicaţia britanică Financial Times (FT), care citează un oficial de la Madrid, informa, ieri, că Spania este pregătită să ceară ajutor financiar statelor din zona euro, astfel încât Banca Centrală Europeană (BCE) să poată să înceapă achiziţiile de obligaţiuni. Conform FT, solicitarea Spaniei este întârziată, însă, de situaţia altor state din uniunea monetară.

FT notează că oficialii de la Madrid au identificat o formulă acceptabilă pentru cererea de ajutor financiar (ceea ce indică o schimbare importantă a poziţiei autorităţilor) şi aşteaptă să fie rezolvaţi factori externi, precum modul în care vor fi influenţate alte ţări membre, precum Italia.

Un oficial din Ministerul Economiei şi Finanţelor de la Madrid a declarat că Spania nu are nevoie de noi fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, fondul de urgenţă al zonei euro, dar nu va avea probleme în a cere o linie de credit pentru întrunirea condiţiilor BCE pentru achiziţiile de obligaţiuni.

Curtea Supremă din Spania i-a impus băncii centrale de la Madrid să-l descalifice pe directorul general al "Santander", Alfredo Saenz, de la practicarea meseriei de bancher, potrivit El Mundo. Saenz a fost graţiat, la sfârşitul anului trecut, de guvernul premierului Zapatero, după ce acesta pierduse deja alegerile parlamentare, iar sentinţa de închisoare cu suspendare şi interdicţia temporară privind exercitarea meseriei de bancher au fost înlocuite cu plata unei amenzi.

Cazul împotriva lui Saenz datează din 1994, când acesta conducea "Banco Espanol de Credito". Saenz a fost găsit vinovat în 2009 că a făcut acuzaţii penale false. Bancherul a atacat hotărârea la Curtea Supremă, care, de asemenea, a decis împotriva sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb