Ministrul demis al muncii, Marius Budăi, a transmis printr-un mesaj pe Facebook că a primit mai multe mesaje în ultimele zile legate de voucherele pentru achiziţionarea de tehnologie asistivă.
Acesta menţionează că, tehnologia asistivă este strict legată de un proces de angajare a persoanelor cu dizabilităţi: "Este regula stabilită de POCU, respectiv regula finanţatorului. Astfel, persoanele care au nevoie de tehnologie asistivă trebuie să treacă printr-un proces de consiliere şi mediere la AJOFM".
Budăi mai spune că fiecare persoană cu dizabilităţi îşi poate achiziţiona un singur produs de tehnologie asistivă, pentru a deservi o categorie cât mai mare de beneficiari. Ministrul demis mai explică faptul că furnizorii de tehnologie asistivă se pot înscrie la ANPD, cu avizul ANMDM, aviz necesar "pentru că vrem să ne asigurăm că persoanele cu dizabilităţi primesc dispozitive certificate din perspectiva calităţii".
Budăi îi indeamnă pe cei interesaţi să viziteze pagina www.anpd.gov.ro/tehnologieasistiva pentru informaţii şi consideră că acest tip de tehnologie "este un salt calitativ în privinţa vieţii acestor persoane".
1. Cata lipsa de bun simt!
(mesaj trimis de Radu în data de 01.11.2019, 09:08)
Domnul ministru pretinde ca tehnologia asistiva, ca de exemplu un software cititor de ecran pentru nevazatori, sau o masina de scris in alfabetul Braille, sau un scanner, sau alte dispozitive electronice trebuie sa fie aprobate de Agentia Medicamentului fiindca sunt considerate dispozitive medicale, ca si cum cei de la acea agentie ar avea competenta necesara pentru a le evalua si a putea decide care dintre ele indeplinesc criteriile de calitate necesare.
Nu spune ca in mod ciudat, singurul dispozitiv care este inregistrat la acea agentie este dispozitivul Orcam, acea camera de luat vederi de calitate slaba, care a fost deja oferit de firma producatoare catorva nevazatori pentru a il testa. Asta fiindca inregistrarea altor produse necesita si timp si bani, iar firmele producatoare trebuie sa aiba angajati ori un farmacist, ori un doctor, ori un jurist sau alte cateva astfel de persoane care sunt absolut inutile unei firme care comercializeaza produse electronice si care implica costuri inutile.
Dar in mod ciudat, dispozitivul Orcam a fost inregistrat la Agentia Medicamentului chiar inainte de a fi facuta publica idea de a acorda aceste subventii de zeci de milioane de euro pentru astfel de dispozitive.
Firma israeliana care produce acel dispozitiv nu a mai vandut pana acum absolut niciun produs de tehnologie asistiva in Romania, si nici dispozitivul Orcam nu a fost cumparat de nimeni, fiindca este practic inutil si are un pret foarte mare, de aproape 5000 EUR.
Acum domnul ministru ne mai spune ca nu se poate achizitiona decat un singur produs de cei 5000 de euro pe care ii poate primi fiecare persoana cu dizabilitati inscrisa in program, pentru ca chiar daca vor fi acceptate cumva alte dispozitive, sa nu cumva sa vrea cineva sa cumpere mai multe produse de tehnologie asistiva care impreuna costa 5000 de euro, ci sa prefere un produs care teoretic ar fi mai scump si de valoare mai mare, desi este o chinezarie de doi bani.
Acele zeci de milioane de euro sunt bani furati din bugetul statului, fara ca persoanele cu dizabilitati sa aiba cu adevarat ceva de castigat.
E tare nasol sa fi persoana cu dizabilitati in Romania. PSD fura fonduri europene POCU/POSDRU, Barna de la USR a facut si el fix la fel, toti cu pretinsul interes pentru binele persoanelor cu dizabilitati.