MARIUS NICA: "Vom primi 480 milioane euro de la CE, sumă care era blocată"

F.A
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 septembrie 2015

"Vom primi 480 milioane euro de la CE, sumă care era blocată"

Ţara noastră va ajunge la un grad de absorbţie de aproximativ 70%, în 2015, potrivit ministrului

Ţara noastră urmează să primească, în următoarele două săptămâni, circa 480 milioane euro de la Comisia Europeană (CE), sumă care era blocată ca urmare a deciziei CE de întrerupere a plăţilor, după cum a anunţat, ieri, Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene.

Oficialul a prezentat date privind stadiul absorbţiei fondurilor europene, precizând: "Urmare a eforturilor depuse în ultimele patru luni şi a verificărilor efectuate la solicitarea Comisiei Europene, săptămâna aceasta, România a primit decizia privind ridicarea întreruperilor de plăţi şi a presuspendării pentru Programul Operaţional Resurse Umane POS DRU 2007-2013, ceea ce înseamnă că în perioada imediat următoare, aproximativ două săptămâni, România va primi de la Comisia Europeană aproximativ 480 de milioane de euro, sume care erau blocate, urmare a deciziei Comisiei de întrerupere a plăţilor".

Despre Programul Operaţional Mediu şi Programul Operaţional Sectorial - Creşterea Competitivităţii Economice, Marius Nica a spus că au fost finalizate misiunile de audit naţionale şi ale comisiei şi că aşteaptă, "în jurul datei de 15 spetembrie", o decizie referitoare la ridicarea întreruperii plăţii.

Ministrul de resort a declarat, citat de Mediafax: "Fără a mă antepronunţa înaintea deciziei Comisiei Europene, consider că măsurile care au fost luate de statul român corespund cerinţelor CE şi aşteptăm o decizie pozitivă".

Ministrul de resort a ţinut să precizeze că ţara noastră va ajunge la un grad de absorbţie de aproximativ 70%, la sfârşitul anului în curs. Domnia sa a adăugat că nu exclude posibilitatea ca acest procent să ajungă la 75-78%, dacă se iau în calcul estimările beneficiarilor.

"Depindem foarte mult de facturile care vor veni. După cum se ştie, beneficiarii au obligaţia să plătească în decembrie, chiar şi în ultima zi a anului, dar facturile pot fi aduse şi în ianuarie, februarie, martie, în cursul anului viitor, ca să fie procesate şi trimise la Comisia Europeană", a afirmat Marius Nica la sfârşitul şedinţei săptămânale a Executivului.

Ministrul fondurilor europene a afirmat că programul cu cea mai mică rată de absorbţie este cel destinat resurselor umane (POSDRU), respectiv 50%.

Potrivit datelor postate, în luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,4% în iunie faţă de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, România reuşind să atragă, în luna respectivă, 76 milioane de euro.

Singurele programe pe care au fost atrase fonduri sunt Programul Operaţional Sectorial Mediu şi Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative.

984 milioane lei - venituri din privatizare pentru programele finanţate din bani europeni

Guvernul a aprobat, ieri, alocarea temporară a sumei de 984 milioane lei, din venituri obţinute din privatizare, în scopul asigurării necesarului de finanţare pe luna septembrie pentru programele operaţionale finanţate din fonduri structurale.

Suma alocată de Ministerul Finanţelor Publice pentru luna septembrie va fi repartizată pentru mai multe Programe Operaţionale: 280 milioane lei - pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, 220 milioane lei - către Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competivităţii Economice, 234 de milioane lei - destinaţi Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi 250 de milioane lei - pentru Programul Operaţional Regional.

În cadrul unui comunicat de presă, reprezentanţii Guvernului precizează: "Autorităţile de management pentru programele operaţionale au obligaţia efectuării plăţilor în contul beneficiarilor, din sumele transferate de Autoritatea de certificare şi plată, în termen de zece zile, dar nu mai târziu de 30 septembrie 2015. Sumele alocate autorităţilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finanţelor Publice în euro, din sumele restituite cu această destinaţie de Comisia Europeană, până la data de 9 octombrie 2015".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb