Economia zonei euro a decelerat puternic în luna decembrie, pe fondul recrudescenţei infectărilor cu Covid-19, potrivit sondajului PMI (Purchasing Managers' Index) aferent lunii decembrie publicat ieri de Markit Economics. Decelerarea din decembrie a dus indicatorul PMI Composit (servicii + sectorul manufacturier) la cel mai scăzut nivel din ultimele 9 luni.
Valul al cincilea al pandemiei care continuă cu forţă maximă în statele din Vest în această perioadă a avut un efect negativ în special asupra sectorului de servicii din zona euro. Noile restricţii din Vestul Europei au avut efect atât asupra activităţii generale cât şi asupra afacerilor noi, potrivit sondajului PMI.
În acelaşi timp, sectorul manufacturier a continuat să crească însă într-un ritm relativ redus în condiţiile în care problemele de pe partea de ofertă (inclusiv la capitolul energie) continuă să afecteze programele de producţie ale firmelor europene.
Astfel, indicatorul PMI Compozit a scăzut în decembrie cu 2,1 puncte comparativ cu noiembrie, cifra finală fiind de 53,3 puncte în decembrie. Aceasta a fost a cincea lună de scădere pentru indicele PMI Compozit din ultimele şase şi cea mai slabă în privinţa expansiunii producţiei economiei din luna martie.
Indicatorii PMI comensurează dinamica producţiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 de puncte separă creşterea de scădere.
Companiile chestionate în sondajul PMI au notat din nou problemele cu furnizarea de input-uri ca un impediment major în derularea activităţii, însă cel mai considerabil efect negativ pe luna decembrie a venit din scăderea activităţii şi a cererii pentru sectorul de servicii european care are o pondere mai mare în economie decât cel manufacturier. Practic, pentru prima dată din luna iulie încoace, sectorul manufacturier din zona euro a avut o evoluţie lunară mai bună decât sectorul de servicii.
La nivel de ţări s-a întregistrat o scădere generală a PMI-urilor compuse în luna decembrie, deci o încetinire generală a creşterii economice. Ţări cu o dinamică economică mai slabă sunt Franţa, Irlanda, Spania şi Italia, în timp ce în Germania, care a implementat restricţii mai severe pentru combaterea variantei Omicron, activitatea economică a stagnat în mare parte în ritm lună/lună în decembrie.
Comenzile de la export pentru economia zonei euro au crescut în decembrie însă în cel mai redus ritm din luna ianuarie 2021, creşterea comenzilor venind în totalitate de pe componenta manufacturieră. Sectorul european de turism, care s-a bucurat în noiembrie de o cerere mai mare pe fondul redeschiderii traficului de turişti, a revenit pe scădere în decembrie pentru prima dată din luna mai 2021. De asemenea, comenzile aflate în aşteptare au crescut din nou în decembrie, pentru a zecea lună la rând.
Totodată, sondajul ce priveşte dinamica preţurilor a arătat presiuni inflaţioniste încă substanţiale în ultima lună din 2021. Costurile cu input-urile şi output-urile au crescut cu un ritm aproape de cel record înregistrat în noiembrie, potrivit Markit. Amintim că preţurile producţiei industriale au crescut în noiembrie şi octombrie cu ritmuri lunare de peste 3% în mai toate ţările europene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2022, 16:04)
Cand in toata Europa vor fi evenimente similare celor din Kazahtan, poate se vor trezi politicienii si economistii si nu vor mai plusa cu nu stiu ce cresteri economice de domeniul SF in coditiile actuale.