MARTIN SCHULZ, PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN: "În Polonia are loc o adevărată lovitură de stat!"

Tatiana Miu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 decembrie 2015

Martin Schulz

Martin Schulz

Partidul de dreapta polonez, Lege şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, un admirator al politicianului maghiar Viktor Orban, cu o platformă eurosceptică şi conservatoare, a votat în această săptămână o lege care, practic, paralizează lucrările Tribunalului Constituţional, relatează Agerpres.

Curtea Supremă, opoziţia liberală şi numeroşi jurişti critică noua legislaţie, care introduce obligativitatea unei majorităţi calificate de două treimi pentru verdictele Tribunalului. Acesta ar trebui să reunească 13 judecători din 15 pentru cazurile de mare importanţă, faţă de un complet de judecată format din 9 membri, conform precedentei legislaţii. PiS a numit deja cinci judecători din partea sa, astfel că documentul votat face posibilă blocarea oricăror decizii considerate indezirabile de organizaţia politică aflată la putere. Jaroslaw Kaczynski consideră Tribunalul Constituţional un obstacol în calea reformelor pe care doreşte să le aplice.

Şefii serviciilor secrete, schimbaţi peste noapte

Partidul Lege şi Justiţie este primul din istoria post-comunistă a Poloniei care a câştigat o majoritate de 235 din cele 460 de locuri din camera inferioară a Parlamentului (Sejm). În ciuda condiţiilor economice favorabile (autorităţile de la Varşovia au reuşit să evite recesiunea şi are una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Europa), alegerile au marcat prima schimbare de conducere după 8 ani, în care Platforma Civică s-a aflat la cârma ţării. Partidul Lege şi Justiţie este prima formaţiune politică din istoria recentă care nu trebuie să apeleze la o coaliţie, ci formează singură guvernul. În plus, PiS se bucură de o susţinere semnificativă în zonele rurale mai sărace.

Noul legislativ instalat în urma alegerilor nu a pierdut timpul pentru a începe modificările, schimbând conducerea serviciilor secrete poloneze în doar o zi, relatează agenţia Hotnews. În noaptea care a urmat votului de încredere acordat executivului, comisia parlamentară însărcinată cu serviciile speciale a aprobat schimbarea şefilor acestora, precum şi a omologilor militari ai acestora, de la Serviciul de Informaţii Militare şi de la Serviciul de Contraspionaj Militar, precizează sursa citată.

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European a descris evenimentele recente din Polonia ca o adevărată "lovitură de stat". Deşi premierul de la Varşovia, Beata Szydlo, a criticat afirmaţiile politicianului european, acesta a refuzat să prezinte scuze pentru declaraţiile sale. Conform unei analize publicate de Deutsche Welle, în urma experienţei Ungariei, când forurile europene nu s-au pronunţat în momentul "virării" autorităţilor către dreapta, instituţiile UE nu pot trece cu vederea situaţia similară care se conturează la Varşovia, susţine jurnalista Barbara Wesel. În cazul maghiar, s-a demonstrat cum dreapta populistă poate prelua controlul asupra statului şi să reducă la tăcere mass-media care critică regimul. O astfel de situaţie este dificil de inversat, odată ce s-a produs.

Atunci când Budapesta a introdus o legislaţie a presei restrictivă, restul europenilor au păstrat distanţa, lăsând autorităţile maghiare să demonteze, astfel, opoziţia din media. De această dată, însă, autorităţile UE nu par a fi dispuse să lase Polonia să meargă pe traiectoria trasată de Viktor Orban.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. In UE trebuia un singur parlament.

    1. In UE trebuie democratie autentica si corectitudine, nu demagogie si nici dictatura bogatilor sau a capitalului! Doar onestitatea, egalitatea si justitia trebuie sa dicteze, nu averea, nationalitatea sau pozitia sociala!

      NOTA10 PENTRU POOLONEZI .Asa trbuie facut si la noi!

      bravo lor;au sange ,nu pierd timpul si oportunitatile ,cum a facut CDR-UL in Romania[infiltrat de securisti]

      da, brabo lor, dar problema este pana unde merg?. oricum sunt mai oameni decat noi, mai ca stiu ce vor si nu se lasa ingenuncheati.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb