Este prima dată când decidenţii politici s-au întâlnit cu piaţa de gambling pentru a discuta pe marginea unui proiect de lege, punând pe masă problemele existente şi care trebuie rezolvate - dependenţa de jocuri, problema educaţiei minorilor şi veniturile la bugetul de stat, ne-a spus deputatul PSD Daniel Florea, la finalul dezbaterii pe care Ziarul BURSA a organizat-o, ieri, pe marginea iniţiativei legislative care prevede ca jocurile de tip slot machine să funcţioneze doar în cazinouri şi agenţiile Loteriei Române.
Domnia sa consideră că putem să avem o lege bună în domeniu care să reglementeze piaţa: "Toţi avem aceleaşi intenţii bune şi nu trebuie să lăsăm lucrurile la acest nivel, pentru că au fost identificate şi probleme şi soluţii. Cred că putem să avem o lege bună care să reglementeze piaţa. Suntem parteneri de dialog compatibili şi putem rezolva împreună problemele. Important este că proiectul a generat această dezbatere. Cred că sunt probleme şi cu copiii care au acces la astfel de jocuri, şi cu banii încasaţi la stat. Trebuie să se ajungă la o cale de mijloc pentru o reglementare care să fie optimă pentru toate părţile".
Sorin Iacoban, iniţiatorul proiectului legislativ, consideră că după mai multe întâlniri între piaţă şi politicieni se va ajunge "la o lege care să facă bine societăţii româneşti, să restricţioneze accesul la păcănele şi să diminueze statisticile îngrijorătoare care fac ca dependenţa de «păcănele» să devină un flagel care să afecteze societatea românescă. Întotdeauna discuţiile contradictorii duc la progres".
Nota de fundamentare a proiectului, care citează unele studii de specialitate, arată că 3,48% dintre românii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani dezvoltă dependenţă, 23% dintre aceştia fiind predispuşi la dependenţă.
"Dacă nu ne oprim la momentul oportun, s-ar putea să regretăm", a precizat Sorin Iacoban, subliniind că percepţia românilor despre jocurile de noroc tip slot machine este că "te poţi îmbogăţi repede şi fără muncă".
"Cele două dependenţe - de jocuri şi de alcool - se împletesc. Prefer să pierdem bani la buget şi să creştem în mod sănătos viitorul ţării. Ludomania (n.r. dependenţa de jocuri) este asimptomatică, dependenţii de păcănele nerecunoscând acest lucru şi necerând ajutorul".
Iniţiativa legislativă urmăreşte să combată fenomenul ludomaniei de pe piaţa noastră. Operatorii licenţiaţi care vor opera în alte locaţii decât în cazinouri sau agenţiile Loto şi care vor deţine o autorizaţie de funcţionare la momentul în care noua reglementare va intra în vigoare vor putea desfăşura acest tip de activitate până la expirarea respectivei autorizaţii, potrivit notei de fundamentare a proiectului de lege.
Iniţiatorii arată că, prin această propunere legislativă, "se urmăreşte reducerea drastică a cazurilor de dependenţă patologică faţă de jocurile de tip slot-machine, precum şi crearea unui climat mai sănătos de educaţie pentru populaţia de minori".
Deputatul independent Petru Movilă a menţionat, ieri, în cadrul dezbaterii, că iniţiatorii au pornit de la cazuri reale în realizarea acestui proiect, "chiar de suicid": "Nu este intenţia noastră să diminuăm afacerile din domeniu, nici să pierdem 40.000 de locuri de muncă, dar sunt oameni care suferă de ludomanie".
Deputatul PSD Viorel Marian Dragomir a făcut referire la faptul că "păcănelele" sunt amplasate "la orice colţ de stradă", fiind greu de controlat accesul minorilor în aceste locaţii şi modalitatea în care operatorii respectivi îşi plătesc taxele la buget.
"Sunt 12.000 de spaţii cu aparate de păcănele, din care 85% sunt baruri cu cel mult cinci aparate", a spus Viorel Marian Dragomir.
La rândul său, deputatul PSD Ovidiu Iane a subliniat că în special în mediul rural dependenţa este foarte mare, întrucât acolo nu sunt programe de prevenţie.
"Nu trebuie să avem 10% sinucideri din cauza jocurilor de noroc ca să avem o astfel de iniţiativă", a opinat domnia sa, precizând că există licenţe folosite pentru 3-4 aparate, în zone precum Buzău.
Cristina Nichita, deputat PSD, este de părere că trebuie să avem "un cadru legislativ pentru viitorul tinerilor care-şi găsesc fericirea în aceste locuri unde se vând iluzii".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.04.2014, 10:14)
Rog ca Make sa vina cu "mici interventii"