MĂSURĂ ÎMPOTRIVA ABUZURILOR ANCOM reglementează utilizarea numerelor scurte de telefonie

V.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 21 august 2014

Utilizarea numerelor scurte de telefonie va fi reglementată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care a adoptat Codul de conduită în acest domeniu, se arată într-un comunicat remis redacţiei. Noile prevederi se aplică "furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii cu valoare adăugată şi aduce, printre altele, măsuri suplimentare de protejare a utilizatorilor, pentru a evita abuzurile sau fraudele asociate accesării serviciilor cu valoare adăugată".

Oficialii Autorităţii specifică: "Prin apelarea şi transmiterea de SMS-uri către un număr scurt, format din 3-5 cifre, sau prin răspunsul la un SMS primit de la un astfel de număr, utilizatorii solicită sau se abonează la servicii de conţinut pentru care, în general, sunt taxaţi suplimentar. Aceste numere sunt alocate de către furnizori în reţelele proprii, serviciile cu valoare adăugată fiind, de regulă, furnizate de terţi, care utilizează reţeaua pentru asigurarea accesului utilizatorilor la conţinutul furnizat şi încasarea tarifului aferent. Apelurile sau mesajele prin care utilizatorii solicită suport tehnic, imagini şi sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), informaţii, plata unor servicii sau produse, horoscop, concursuri şi jocuri sau anumite aplicaţii ce pot fi descărcate pe telefonul mobil nu sunt scăzute din minutele sau SMS-urile incluse în abonamente/extraopţiuni, fiind, de cele mai multe ori, taxate cu un tarif mai mare decât cel practicat pentru un apel/SMS în reţea. În plus, sunt situaţii când utilizatorii se abonează la astfel de servicii prin transmiterea unui singur SMS către un număr scurt, fiind ulterior taxaţi în mod recurent".

În acelaşi timp, reprezentanţii ANCOM au precizat faptul că aceste măsuri au fost luate în urma unui proces de colaborare şi consultare cu reprezentanţii industriei telecom.

În opinia ANCOM, noul set de reglementări "detaliază informaţiile pe care furnizorii de servicii de telefonie au obligaţia să le pună la dispoziţia utilizatorilor cu privire la caracteristicile şi tarifele aplicate pentru serviciile oferite prin intermediul numerelor naţionale scurte interne, astfel încât utilizatorii să deţină informaţiile de care au nevoie la accesarea acestor servicii pentru a evita taxarea nedorită".

Utilizatorii trebuie să primească informaţii clare despre tariful aplicabil şi modalitatea de tarifare a apelului sau a mesajelor SMS/MMS de fiecare dată când li se comunică numărul sau codul scurt aferent serviciului cu valoare adăugată, precum şi la momentul iniţierii serviciului, mai notează Autoritatea. În cazul serviciilor furnizate prin SMS/MMS recurente, utilizatorii vor fi informaţi asupra faptului că taxarea ulterioară se va realiza fără a mai fi necesare alte acţiuni din partea lor, dar şi asupra mecanismului de dezabonare. Detaliile privind consumul de servicii cu valoare adăugată oferite prin intermediul numerelor şi codurilor scurte se vor regăsi şi în factura detaliată emisă abonaţilor de către furnizori.

Codul de conduită a fost adoptat de Autoritate prin Decizia nr. 1131/2014 privind adoptarea Codului de conduită pentru utilizarea numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS în urma procesului de consultare publică, prevederile sale fiind obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care utilizează sau asignează numere naţionale scurte interne sau coduri scurte SMS/MMS.

Decizia va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare la 3 zile de la data publicării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb