Materialele auxiliare, luate la ţintă de ministrul Educaţiei

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 10 august 2017

Ministrul Educaţiei a făcut un anunţ care va da peste cap multe planuri (ale editurilor, profesorilor şi elevilor) : începând cu această săptămână, materialele auxiliare folosite în procesul de învăţământ nu mai sunt valabile. După ce a făcut vâlvă cu manualele mai puţin obişnuite, cum este cel pentru Educaţiei Fizică şi Sport, ministrul a rămas cantonat pe acelaşi palier, al cărţilor necesare procesului de învăţământ, şi a luat o decizie care va produce multă agitaţie.

Liviu Pop a declarat într-o conferinţă de presă, că a constatat recent că ordinul de ministru emis în 2002 şi care stătea la baza folosirii materialelor auxiliare nu a mai fost actualizat, astfel, începând de ieri nu mai este valabil niciun auxiliar: "Analizând Legea Educaţiei Naţionale, pe articolele 69 şi 94, în care sunt stabilite mijloacele de învăţământ, materiale didactice auxiliare şi curiculare, am constatat că ordinul 4916/2002 nu a fost actualizat, deşi Legea Educaţiei a apărut în 2011. Fapt pentru care am emis un ordin, care anulează acest act normativ din 2002, adică, toate mijloacele de învăţământ didactic auxiliar şi curicular trebuie revizuite. Adică, toate auxiliarele, începând din ziua de astăzi, nu mai sunt valabile şi fac un apel către toate editurile să nu mai transmită niciun material către unităţile şcolare şi către profesor pentru că începânnd de astăzi niciun auxiliar nu este omologat".

Pop a anunţat că de evaluarea acestor materiale auxiliare se va ocupa Ministerul Educaţiei, dar va face acest lucru cu avizul conform al inspectoratelor şcolare şi al asociaţiilor de părinţi din unităţile de învăţământ: "În maxim 30 de zile, o comisie formată din doi secretari de stat, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), reprezentanţi ai federaţiilor sindicale din învăţământ, un reprezentant al Consiliului Elevilor şi un reprezentant al Asociaţiei de părinţi, vor elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare, astfel încât să avem o zonă clară a acestor auxiliare. Menţionez faptul că, pe această zonă, niciun auxiliar în unitatea şcolară nu va putea fi aprobat de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare, pentru că vom modifica HG-ul în aşa fel încât de evaluarea acestor auxiliare să se ocupe CNEE. Nu va putea aviza decât dacă profesorul sau învăţătorul înaintează acest auxiliar şi este aprobat de consiliul profesoral al unităţii şcolare şi are avizul conform Inspectoratului Şcolar şi Asociaţiei de părinţi din unitatea şcolară, asociaţie de părinţi care, dacă îşi doreşte acest auxiliar, trebuie să se angajeze în a derula operaţiunile financiare pentru achiziţionarea auxiliarului".

Pe de altă parte, dar în acelaşi registru al manualelor, Liviu Pop a anunţat că a revocat Consiliul de administraţie al Editurii Didactice şi Pedagogice, urmând ca, până la finalul săptămânii, aceasta să aibă un nou director general: "Am analizat ce s-a întâmplat în zona asta a achiziţiilor de manuale în ultimii cinci ani. Şi de ce spun ultimii cinci ani de zile, pentru că acum cinci ani de zile am introdus clasa pregătitoare pe noua formulă, pe noua curriculă. În cei cinci ani de zile, Ministerul Educaţiei Naţionale a plătit pentru manualele şcolare 142.165.286 de lei. Este suma pe care Ministerul Educaţiei a alocat-o copiilor din preuniversitar care beneficiază de manuale gratuite. Trist este că, în această perioadă, Editura Didactică şi Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educaţiei, a accesat mai puţin de 5% din aceşti bani, adică 7.321.209 lei. Impardonabil din punctul meu de vedere, fapt pentru care am revocat consiliul de administraţie al EDP, iar până la finalul săptămânii vom avea un nou director general, în aşa fel încât această editură să-şi revină".

Pop a asigurat că până la 11 septembrie, când începe noul an şcolar, elevii de clasa a V-a vor avea manuale, iar în ceea ce priveşte manualele şcolare pentru clasele I-IV şi cele pentru liceu, procesul de retipărire a acestora şi de distribuire către inspectoratele şcolare s-a încheiat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb