Toate cele 107 companii din subordinea sau aflate în coordonarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA), al Ministerului Transporturilor (MT) şi al Ministerului Energiei (ME) au aplicat puţin sub 50% din toţi cei 20 de indicatori după care Guvernul actual şi-a asumat evaluarea transparenţei în executivul central şi local, precizează Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.
"Deşi per ansamblu vedem un progres la nivelul transparenţei acestora faţă de momentul creării MCPDC şi o preocupare continuă pentru afişarea de cât mai multe informaţii (cerute de prevederile minimale ale legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cerute de Memorandumul privind creşterea transparenţei aprobat în martie a.c. de Guvern) lipsesc o serie de indicatori relevanţi precum: centralizatorul contractelor de achiziţii mai mari de 5000 euro în cazul Ministerului Energiei, Rapoartele de implementare asupra Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii sau Organigramele cu evidenţierea numelor persoanelor având funcţii de conducere la Ministerul Transporturilor", se arată în comunicatul citat.
MCPDC a enumerat companiile unde au fost constatate cele mai serioase carenţe de transparenţă: "la Societatea Naţională Plafar - S.A. Bucureşti, din subordinea MECRMA, doar 10% indicatori după care Guvernul măsoară transparenţa au fost respectaţi /publicaţi din oficiu; Societatea Naţională a Căilor Ferate Române - SNCFR - SA, din subordinea Ministerului Transporturilor nu are pagină de internet, în pofida bugetului consistent al Societăţii; Institutul de Cercetări Ştiinţifice şi Proiectări Mine pe Lignit SA din coordonarea Ministerului Energiei - 15% grad de conformare cu toţi indicatorii de transparenţă pe care îi urmărim; Termoelectrica S.A, aflată în coordonarea Ministerului Energiei - 20%".