Licitaţiile de WiMax trebuie să continue, iar preţul corect trebuie să fie cel al pieţei, a afirmat, marţi, Gabriel Sandu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
"La ora actuală, avem un program prin care vom implementa, la nivel naţional, în 20 de mari municipii, tehnologia WiMax, după care vom apela la ajutorul unei garanţii guvernamentale pentru acoperirea întregului teritoriu al României", a explicat şeful MCSI.
El a menţionat că instituţia care trebuie să facă o nouă evaluare a licenţelor WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) este Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). "ANCOM trebuie să facă o nouă evaluare a licenţei de WiMax pentru care are termen de maxim 30 de zile. Din punctul meu de vedere WiMax-ul va continua", a subliniat Gabriel Sandu.
În privinţa problemelor pe care unele zone izolate din ţară le are la capitolul acoperire Internet, ministrul Comunicaţiilor a specificat că "în Strategia pentru Serviciul Universal (SSU) se prevede clar că, în maxim o lună, deci până în iulie, vom putea şti clar câte zone din ţară nu au Internet". "În acel moment, operatorii vor putea rezolva această problemă, iar acolo unde aceştia nu se vor declara interesaţi vom interveni cu garanţia din partea statului solicitată de către minister", a completat ministrul Comunicaţiilor.
Potrivit lui Sandu, în paralel cu programul e-România, se va continua dezvoltarea Ghişeului Virtual, modalitatea prin care orice persoană îşi poate plăti o serie de amenzi.
Pe de altă parte, pentru dezvoltarea Strategiei Naţionale de Broadband, MCSI dispune, în momentul de faţă, de 84 milioane de euro din fonduri structurale, banii urmând să ajungă în conturile ministerului la data de 1 august 2009.
La finele anului trecut, şase companii cumpăraseră caietul de sarcini aferent licitaţiei pentru licenţele WiMax: Vodafone, Cosmote, RCS&RDS, Asesoft International, Comcore Management şi Media Sat. Până la data de 5 februarie 2009, companiiel interesate trebuia să depună ofertele la fosta Autoritate Naţională de Comunicaţii (ANC), actuala ANCOM. Stabilirea câştigătorilor trebuia să se facă pe 9 martie a.c. Iniţial dezinteresată de acest subiect, Orange România a anunţat zilele trecute că va participa la licitaţia pentru licenţa WiMax.
La începutul lunii iunie, Guvernul a emis o Ordonanţă de Urgenţă ce permite lansarea licitaţiilor pentru două licenţe comerciale de tip WiMax, astfel încât primele servicii de acest tip să fie disponibile în România în cea de-a doua jumătate a anului în curs.
WiMax este o tehnologie care poate oferi acces wireless la Internet şi tranfer de date prin intermediul undelor radio la viteze de până la 70 Mbps, pe suprafeţe cu arii de până la zeci de kilometri. Potrivit specialiştilor, un singur emiţător WiMax ar putea acoperi toată Capitala.