Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Karoly Borbely a anunţat, ieri, în prima conferinţă de presă a UDMR din 2008, că Guvernul va discuta în şedinţa de astăzi un Memorandum cu privire la problematica legată de apelul unic de urgenţă 112. ""Este vorba de un memorandum a cărui finalitate este informarea Comisiei Europene privind planul de acţiuni legat de măsurile pe care le vom întreprinde până în februarie, când această problemă se va rezolva"", a subliniat noul ministru al Comunicaţiilor. El a spus că este vorba de unele măsuri pe care MCTI trebuie să le ia împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) legat de funcţionarea serviciului unic de urgenţă. În context, Karoly Borbely a recunoscut că cea mai mare problemă este legată de identificarea apelantului. ""Singura problemă la acest capitol este legată de faptul că toţi operatorii de telefonie din România sunt capabili să identifice apelantul, doar STS este în imposibilitatea de a efectua acest lucru"", a subliniat ministrul Comunicaţiilor. El a subliniat, de asemenea, că o ordonanţă de urgenţă va rezolva schimbarea soft-ului STS, astfel încât acesta să fie compatibil cu al celorlalţi operatori. În acelaşi timp, Memorandumul pe care MCTI intenţionează să-l supună atenţiei Executivului se referă şi la combaterea fenomenului apelurilor false. În altă ordine de idei, Karoly Borbely a precizat că ministerul său are la dispoziţie 158 de milioane de euro destinaţi administraţiilor locale şi companiilor de profil în vederea introducerii Internet-ului în bandă largă la nivel local. Aceşti bani se ""împart"", potrivit lui Karoly Borbely, în proporţie de 70% la comunităţile locale şi 30% pentru companiile care doresc să participe la implementarea acestui sistem. Ministrul Comunicaţiilor şi-a exprimat speranţa ca până în martie să se înceapă licitaţiile pentru acest program. ""În momentul de faţă suntem pe ultima sută de metri cu Ministerul Finanţelor. Ei sunt autoritatea principală de management şi mai avem câteva detalii de pus la punct legate de atribuţiile care revin MCTI"", a precizat Karoly Borbely. El a recunoscut că acest program este o prioritate pentru MCTI deoarece ""una din priorităţile Uniunii Europene în domeniul comunicaţiilor este introducerea acestui Internet în bandă largă care reduce foarte mult decalajul digital între mediul rural şi urban"". Ministrul Comunicaţiilor a explicat că viteza la un astfel de Internet este mult mai mare şi costurile mult mai reduse, iar timpul în care acest tip de Internet poate fi implementat este foarte scurt.
O altă prioritate a MCTI a fost, potrivit noului ministru de resort, scoaterea la licitaţie a unei licenţe WYMAX - un standard de Internet în bandă largă. În momentul de faţă, proprietarul acestei licenţe este RadioComunicaţii - instituţie care se află în subordinea MCTI
STS: Soluciile operatorilor de telefonie mobilă - neconforme cu standardul SNAU
Soluciile operatorilor de telefonie mobilă nu sunt conforme cu standardul european implementat de Sistemul Nacional pentru Apeluri de Urgenţă, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicacii Speciale (STS), col. Adrian Fulea. Sistemul Nacional pentru Apeluri de Urgenţă a implementat o solucie standard de localizare bazată pe un server de localizare, în conformitate cu standardul european ETSI TS 102 164, acest standard precizând modul de furnizare a informaciei de localizare a apelului de urgenţă pe durata acestuia. Operatorii de telefonie mobilă au implementat solucii personalizate de localizare ca facilitate comercială de recea, dar soluciile nu sunt conforme cu standardul european amintit _i, ca urmare, nu pot fi preluate de serviciul 112, a precizat col. Adrian Fulea. El a amintit că netrimiterea acestor informacii în formatul standard amintit este echivalentă cu lipsa lor pentru serviciul unic de urgenţă 112.