MCTI sprijină dezvoltarea economică durabilă a zece comunităţi din judeţul Cluj

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 14 decembrie 2007

Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) a inaugurat joi, 13 decembrie a.c., Reţelele Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL) din proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere, în comunele Sînpaul şi Suatu, judeţul Cluj.

Lansarea reţelei a avut loc în prezenţa secretarului de stat din cadrul MCTI, Zoltán Somodi. La eveniment au mai fost prezenţi Zsolt Nagy, fost ministrul al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi coordonator naţional al proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere în perioada 2005 - 2007, Zoltan Palfi-Mozes, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, precum şi Hadrian Virgil Arion, Inspector Şcolar General, judeţul Cluj.

Alături de comunele Sînpaul şi Suatu, în judeţul Cluj mai sunt informatizate prin proiectul MCTI comunele Mărişel, Viişoara, Cătina, Corneşti, Băişoara, Frata, Bobâlna şi Iara.

În total, investiţia proiectului în judeţul Cluj se ridică la peste un milion şi jumătate de lei noi (15 miliarde de lei vechi).

"Infrastructura pe care o punem la dispoziţia locuitorilor din comunele Sînpaul şi Suatu începând de astăzi este doar punctul de plecare pentru îndeplinirea obiectivelor majore ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere: îmbunătăţirea procesului educaţional, stimularea şi dezvoltarea mediului de afaceri local şi eficientizarea serviciilor publice", a declarat Zoltán Somodi, secretar de stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Clujul se numără printre judeţele cu cel mai mare număr de comune beneficiare, dar şi cu una dintre cele mai ridicate investiţii ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere, constând din echipamente IT&C şi plata costului abonamentului la Internet în cele zece localităţi, în următorii trei ani.

"Existenţa reţelelor va reduce semnificativ decalajele de acces la informaţie dintre locuitorii din mediul rural şi cei ai marilor oraşe din judeţul Cluj, şi va contribui la creşterea competitivităţii localităţilor beneficiare", a spus Marius Petre Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, prezent la eveniment.

Reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Sînpaul constă din 23 de PC-uri desktop, o cameră foto digitală, un copiator, două imprimante, o multifuncţională, un scanner, două camere web şi două videoproiectoare. Valoarea totală a investiţiei este de 93.000 USD.

Reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Suatu constă din 22 de PC-uri desktop, o cameră foto digitală, un copiator, două imprimante, o multifuncţională, un scanner, două camere web şi un videoproiector. Valoarea totală a investiţiei este de 49.550 USD.

Ambele reţele au fost realizate de consorţiul Romtelecom - Sysware, pe soluţie de fibră optică, cu o lăţime garantată de bandă de 512 Kbps, bidirecţional.

Începând cu luna decembrie, cele 255 de Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale realizate în cadrul proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere vor fi deschise publicului larg, oferind servicii de bază şi cu valoare adăugată pentru dezvoltare durabilă: servicii publice furnizate prin mijloace electronice, educaţie asistată de computer, gestionarea afacerilor cu ajutorul computerului, precum şi acordarea de finanţări nerambursabile pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii şi utilizarea tehnologiei în dezvoltarea afacerilor.

Prin proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere - iniţiativă a MCTI, instituţia coordonatoare a acestuia începând cu 2005 - se instalează în aproximativ 20% din mediul rural şi mic urban Reţele Electronice ale Comunităţilor Locale. De proiect beneficiază peste 1.800.000 de cetăţeni din comune, sate şi oraşe având o populaţie mai mică de 30.000 de locuitori.

Proiectul este finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României şi dispune de un buget total de 69,4 milioane dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb