Preţurile locuinţelor noi din China au scăzut în august cu cel mai rapid ritm din mai bine de nouă ani, conform datelor oficiale, deoarece măsurile de sprijin nu au reuşit să stimuleze o redresare semnificativă a sectorului imobiliar, transmite Reuters.
Preţurile locuinţelor noi au scăzut cu 5,3% faţă de anul precedent, cel mai rapid ritm din mai 2015, comparativ cu o scădere de 4,9% în iulie, conform calculelor Reuters bazate pe datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).
În termeni lunari, preţurile caselor noi au scăzut pentru a paisprezecea lună consecutiv, cu 0,7%, declin egal cu cel din iulie.
Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu problema dezvoltatorilor profund îndatoraţi, cu apartamente nefinalizate şi cu scăderea încrederii cumpărătorilor, punând sub tensiune sistemul financiar şi punând în pericol ţinta de creştere economică de 5% pentru 2024.
Un sondaj al Reuters a estimat că preţurile locuinţelor din China vor scădea cu 8,5% în 2024 şi cu 3,9% în 2025, în timp ce sectorul încearcă să se stabilizeze.
Piaţa imobiliară din China este încă în curs de stabilizare, deoarece cererea, veniturile şi încrederea cumpărătorilor de locuinţe vor avea nevoie de timp pentru a se recupera, a declarat Zhang Dawei, analist şef la agenţia imobiliară Centaline.
"Piaţa aşteaptă cu nerăbdare o politică mai puternică".
Investiţiile imobiliare au scăzut cu 10,2%, iar vânzările de locuinţe au scăzut cu 18,0% în primele opt luni, faţă de ceeaţi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale publicate sâmbătă.
Factorii politici chinezi şi-au intensificat eforturile pentru a sprijini sectorul, inclusiv prin reducerea dobânzilor ipotecare şi reducerea costurilor de cumpărare a caselor, ceea ce a revitalizat parţial cererea în marile oraşe.
Oraşele mai mici, care se confruntă cu mai puţine restricţii de cumpărare a locuinţelor şi au niveluri ridicate de stocuri nevândute, sunt deosebit de vulnerabile, evidenţiind provocările cu care se confruntă autorităţile pentru a echilibra cererea şi oferta în diferite regiuni.
Din cele 70 de oraşe chestionate de BNS, doar două au raportat în august creşteri ale preţului locuinţelor atât în termeni lunari, cât şi anuali.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2024, 16:05)
Semn ca se întărește economia?!
:))
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2024, 18:10)
Semn ca inflatia este sub control, ceea ce nu se poate spune in vestul care saraceste in fiecare zi.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.09.2024, 18:41)
Prăbușirea imobiliare înseamnă deflație, economia chineză nu mai are bani, se duc toate la vale.
La propagandă n-au niciun interes să vă ofere informații utile.