MediaSind consideră că Ministerul de Finanţe îi discriminează pe jurnalişti

O.D.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 august 2019

Ministerul de Finanţe reuşeşte să vină cu propuneri care deranjează, pe rând, diverse categorii socio-profesionale.

Dorinţa ministerului de a acorda sporul pentru condiţii de muncă vătămătoare doar unor categorii de angajaţi discriminează angajaţii din cultură şi mass-media, care lucrează în factori de risc confirmaţi de instituţiile statului, atrage atenţia Federaţia FAIR-MediaSind, organizaţie sindicală reprezentativă la nivel de sector cultură şi mass-media: "Federaţia FAIR-MediaSind a luat act de intenţia Ministerului de Finanţe de a acorda sporul pentru condiţii de muncă doar unor categorii de angajaţi, discriminând, astfel, pe angajaţii din cultură şi mass-media. Sporul de 15%, acordat pentru condiţii vătămătoare de muncă este justificat pe deplin de existenţa factorilor de risc în care lucrează angajaţii acestor bresle. Măsurătorile efectuate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii "Alexandru Darabont" şi Direcţiile de Sănătate Publică au stabilit că salariaţii sunt expuşi "acţiunii unor factori de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională, factorii de risc ce pot duce la îmbolnăviri sunt legaţi de expunerea la agenţi biologici, câmpuri electromagnetice, zgomot şi condiţii necorespunzătoare de iluminat, precum şi de suprasolicitarea neuropsihică".

Surse din Ministerul Finanţelor au transmis, săptămâna trecută, că sporul de 15% din salariul de bază acordat bugetarilor pentru condiţii grele şi vătămătoare va fi abrogat, urmând să rămână valabil doar pentru medici, profesori, magistraţi şi poliţişti, pentru care se transformă în sumă fixă. Federaţia FAIR-MediaSind avertizează că eliminarea acestui spor poate avea ca efect o avalanşă de procese din partea angajaţilor din mass-media şi cultură: "Este revoltător faptul că bolile profesionale din acest sector important sunt în continuare nerecunoscute de către statul român. Se urmăreşte prin aceasta, evitarea unor valuri mari de procese, ce ar putea fi îndreptate împotriva angajatorilor. În majoritatea instituţiilor unde s-au efectuat măsurători ale factorilor de risc s-au descoperit depăşiri inadmisibile ale nivelurilor normale privind zgomotul, calitatea aerului la locul de muncă, radiaţii electromagnetice, suprasolicitare neuropsihică etc. Fără a face comparaţie cu alte categorii profesionale, considerăm că angajaţii din cultură şi mass-media au dreptul să nu fie discriminaţi şi trataţi la un nivel inferior faţă de alţi salariaţi".

Federaţia FAIR-MediaSind avertizează că, în cazul eliminării acestui spor, organizaţia va demara procedurile pentru declanşarea de acţiuni greviste la nivel de sector cultură şi mass-media în toate instituţiile unde are membri afiliaţi: filarmonici, opere, teatre muzee, biblioteci, centre şi institute culturale, precum şi instituţii de media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb