Mediul online în zgardă: Directiva copyright

George Marinescu
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 13 mai 2019

Mediul online în zgardă: Directiva copyright

Editorii de presă şi jurnaliştii devin titulari de drepturi de autor în mediul online

Administratorii platformelor online vor răspunde pentru postările utilizatorilor care încalcă drepturile de autor

Criticii directivei acuză termenii neclari ai documentului, neclaritate de care pot abuza statele membre UE, la transpunerea directivei copyright în legislaţiile naţionale

Statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să transpună în legislaţiile naţionale Directiva privind protecţia drepturilor de autor, adoptată de Parlamentul european la finalul lunii martie. Oficialii UE, pornind de la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi terminând cu raportorii Parlamentului European susţin că directiva privind drepturile de autor în mediul digital este menită să garanteze acurateţea informaţiei în domeniul mass-media, în cel audio-vizual, în privinţa operelor şi lucrărilor cu caracter ştiinţific şi să stabilească obligaţii destul de clare pentru platformele online cu privire la plata drepturilor de autor.

Noul cadru legislativ, aprobat după negocieri de aproape trei ani cu Comisia Europeană şi cu Consiliul Uniunii Europene, este unul general, statele membre urmând să aibă un rol decisiv în modul de implementare a noilor norme şi în realizarea cadrului legislativ naţional prin care vor stabili drepturile şi obligaţiile din mediul online, precum şi sancţiunile aplicabile pentru încâlcarea anumitor reguli.

Prin directivă, oficialii europeni sus­ţin că au introdus un nou drept conex pentru editorii de presă, similar cu dreptul care există deja în legislaţia UE pentru producătorii de film, producătorii de înregistrări sonore (fonograme) şi alţi actori din indus­triile creative, cum ar fi radiodifuzorii.

Noul drept recunoaşte rolul important exercitat de editorii de presă în investiţiile în conţinutul jurnalistic de calitate şi în crearea de astfel de conţinut, care este esenţial pentru accesul cetăţenilor la cunoştinţe în societăţile democratice. Conform normelor stabilite în directiva europeană, editorii de presă vor fi recunoscuţi juridic pentru prima dată ca titulari de drepturi în mediul online şi se vor afla într-o poziţie mai bună atunci când vor negocia cu serviciile online care utilizează sau oferă acces la conţinutul lor. Editorii vor putea autoriza sau interzice utilizarea online, de către platforme, a publicaţiilor lor de presă. Aceştia vor fi liberi să stabilească condiţiile în care va fi autorizată utilizarea conţinutului lor: ei pot acorda această autorizaţie cu titlu gratuit sau în schimbul unei remuneraţii, în conformitate cu propriile modele de afaceri.

Remunerare adecvată pentru jurnalişti

De asemenea, directiva prevede o obligaţie de transparenţă a editorilor care trebuie să comunice autorilor profiturile pe care le realizează cu operele lor în domeniul online. Se instituie, astfel, un mecanism care permite autorilor să obţină o cotă echitabilă atunci când îşi negociază remuneraţia cu editorii.

Mai mult, pentru a garanta că jurnaliştii vor beneficia, la rândul lor, din punct de vedere economic de dreptul editorilor de presă, directiva prevede că aceştia ar trebui să primească o cotă-parte adecvată din veniturile generate de utilizarea online a publicaţiilor de presă. Directiva garantează că fiecare jurnalist va beneficia de o protecţie sporită în întreaga UE. În plus, jurnaliştii vor fi protejaţi de principiul remunerării adecvate şi proporţionale, precum şi de alte norme care protejează creatorii individuali; ei vor primi în special informaţii periodice privind exploatarea articolelor lor de presă (obligaţiile de transparenţă) şi vor avea dreptul la o cotă-parte suplimentară din câştiguri în cazul în care articolele lor au înregistrat un succes neaşteptat, adică dacă numărul de vizualizări ale articolelor respective vor fi considerabile. Practic, se vor aplica normele similare existente cu privire la materialele audio-video încărcate pe Youtube şi pe alte platforme online similare, care îi plătesc consistent pe autori în funcţie de numărul de vizualizări ale videoclipurilor respective.

Jurnaliştii din mediul online, în afara sumelor pe care le primesc de la donatori prin aplicaţii de tip Patreon, vor fi plătiţi şi de platformele online pe care îşi încarcă materialele audio-video, pa baza unor contracte pe care platformele respective vor fi obligate să le încheie cu autorii postărilor.

Drepturile prevăzute expiră după doi ani de la publicarea în mediul online a materialului de presă.

Respectivul termen se calculează începând de la data de 1 ianuarie a anului care urmează datei în care respectivul material de presă a fost publicat în mediul online.

Cenzura impusă platformelor online

Deşi se spune că directiva privind drepturile de autor nu limitează libertatea online şi nici nu are ca obiect utilizatorii şi comportamentul acestora în mediul online ori posibilitatea lor de a încărca sau a partaja conţinut, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Deţinătorii platformelor digitale vor răspunde pentru conţinutul urcat în mediul online de către utilizatorii acestor platforme, în cazul în care conţinutul respectiv încalcă drepturile de autor. Ceea ce înseamnă că administratorii platformelor digitale vor fi nevoiţi să cenzureze materialele preluate de către utilizatori din alte surse - unde sunt protejate de drepturi de autor - şi postate pe platformele respective.

În ciuda dispoziţiilor clare din directiva europeană, oficialii de la Bruxelles susţin că noile norme privind utilizarea online a publicaţiilor de presă se vor aplica numai serviciilor comerciale, cum ar fi agregatorii de ştiri, nu şi utilizatorilor. Aceasta înseamnă că utilizatorii de internet vor avea în continuare posibilitatea să partajeze astfel de conţinut pe platformele de comunicare socială şi să trimită linkuri către ziarele online. Prin urmare, modul în care utilizatorii de internet partajează publicaţii de presă nu va suferi nicio schimbare. Conform directivei, utilizatorii au dreptul să încărce şi să pună la dispoziţie conţinuturi generate de ei în scopuri specifice precum citarea, critica, recenzia, realizarea de caricaturi, parodieri sau pastişe.

Distribuirea de fragmente scurte din articolele de presă este scoasă de sub incidenţa acestei directive şi poate continua exact ca înainte. Cu toate acestea, directiva conţine şi dispoziţii pentru a împiedica agregatoarele de ştiri să abuzeze de acest drept. Prin urmare, fragmentul de articol poate continua să apară într-o postare pe Google News, de exemplu, sau când un articol este distribuit pe Facebook, cu condiţia să fie "foarte scurt". Din păcate, în directivă nu este stabilit cât de scurt trebuie să fie fragmentul res­pectiv, ceea ce înseamnă că definirea acestei sintagme este lăsată în sarcina fiecărui stat membru, ceea ce ar putea duce la stabilirea unor norme abuzive în legislaţia naţională de implementare.

Companiile din mediul online sus­ţin că această abordare îngustă va crea incertitudine şi, din nou, poate face serviciile online să restricţioneze cât mai mult informaţiile provenind de la presă pe care să le afişeze către consumatori. Conform celor de la Google, reducerea lungimii fragmentelor va împiedica consumatorii să descopere conţinutul ştirilor şi va reduce traficul general pe care îl obţin editorii de ştiri, după cum arată unul dintre experimentele recente pe motorul de căutare.

Un punct pozitiv este faptul că încărcarea operelor protejate pentru citare, critici, revizuiri, caricaturi, parodii sau pastişe este protejată mai mult, asigurându-se că meme-urile şi GIF-urile vor continua să fie disponibile şi distribuite pe platformele online.

Contracte de licenţă privind drepturile de autor

Directiva nu va crea nicio taxă pe hyperlinkuri. Actele de introducere de hyperlinkuri sunt excluse în mod explicit din domeniul de aplicare al noii directive, ceea ce înseamnă că orice utilizator va avea în continuare libertatea de a trimite linkuri către orice site web, inclusiv către cele ale ziarelor online. De fapt, conform noilor norme privind drepturile de autor, aceste platforme online vor trebui să încheie contracte de licenţă cu titularii de drepturi pentru utilizarea conţinutului protejat prin drepturi de autor. În cazul în care nu se încheie un contract de licenţă (de exemplu, din cauză că titularii de drepturi nu doresc acest lucru), platformele online vor fi obligate să depună toate eforturile ca să asigure indisponibilitatea conţinutului pentru care titularii de drepturi nu şi-au dat autorizaţia şi au furnizat platformelor informaţiile relevante şi necesare. În plus, la primirea unei notificări din partea titularilor de drepturi, platformele vor trebui să elimine de pe site-urile lor conţinutul neautorizat în cauză. Directiva interzice în mod explicit statelor membre să impună platformelor online o obligaţie generală de monitorizare a conţinutului încărcat de utilizatori.

În ultimul rând, pentru a nu da naştere unor complicaţii excesive pentru platformele mici şi cele recent create, noua Directivă privind drepturile de autor prevede un regim specific pentru startup­uri şi întreprinderile mai mici, cărora li se vor aplica norme mai puţin împovărătoare. Aceste startup-uri sunt definite prin următoarele limite: funcţionează de mai puţin de 3 ani pe piaţă; au o cifră de afaceri anuală mai mică de 10 milioane euro; numărul lor mediu de vizitatori unici pe lună nu depăşeşte 5 milioane, calculat pe baza anului calendaristic precedent.

Marile companii, nemulţumite de prevederile noii directive

Înainte de votul din Parlamentul European, zeci de mii de persoane, majoritatea tineri, au protestat la Berlin, Munchen şi în alte oraşe germane, împotriva reformei legii copy­right-ului. Critica protestatarilor a privit Articolul 13 din directiva europeană, care stipulează mai multe obligaţii privitoare la protecţia drepturilor de autor, ale platformelor care difuzează conţinut textual, sonor sau vizual. Textul respectiv prevede că platforme precum Youtube vor fi în viitor răspunzătoare pentru violări ale legii drepturilor de autor - cel puţin dacă nu au depus cel mai mare efort posibil, pentru a obţine o licenţă de difuzare a conţinutului vizat. Aceste platforme ar trebui să verifice, dacă la încărcare e vorba de materiale protejate prin drepturi de autor. Criticii reformei se tem că acest lucru este posibil numai prin activarea de filtre automate, ceea ce ar putea însemna cenzură.

De asemenea, în articolul 11 al directivei sunt prevăzute drepturi de autor auxiliare pentru editorii de presă. Potrivit acestei prevederi, motoarele de căutare de ştiri, cum ar fi Google News, vor fi în situaţia să plătească în viitor bani editorilor, pentru afişarea decupajelor din articolele de presă, pe site-ul propriu.

De aceea, Google a criticat şi ultima formă a textului adoptat de Parlamentul European. Google Europa a atras atenţia că noua directivă ameninţă publicaţiile online mici, care au un trafic bazat mai ales pe motoarele de căutare şi pe reţelele sociale.

Kent Walker, vicepreşedinte senior pentru Afaceri globale al Google, a scris pe blogul companiei, în 4 martie 2019: "După ce am studiat textul final, suntem de acord că directiva nu ar ajuta, ci mai degrabă va împiedica economia creativă şi digitală a Europei".

Google mai susţine că directiva europeană va conduce la incertitudine legală şi va lovi economiile digitale şi creative ale Europei. Angajaţii gigantului din mediul online susţin că ei doresc să colaboreze în continuare cu decidenţii, publicaţiile, creatorii şi deţinătorii de drepturi de autor, pe măsură ce statele membre vor trece la implementarea acestor noi reguli, pentru identificarea unor soluţii optime în legile naţionale care vor implementa directiva copyright.

Reguli pentru reţelele de socializare, pentru platformele şi companiile online:

- În privinţa articolelor de presă, Directiva va permite utilizatorilor unor reţele sociale ca Facebook sau LinkedIn să posteze şi să distribuie/partajeze doar linkuri şi cel mult un scurt fragment din articol. Nu se precizează însă cât înseamnă "scurt".

- Reţelele de socializare şi companiile online (Google, Youtube) vor răspunde pentru ceea ce postează utilizatorii, în cazul încălcării drepturilor de autor Această răspundere este reglementată în art. 17 al Directivei, care arată şi cazurile în care companiile respective pot fi exonerate de răspundere. Exonerarea intervine dacă respectivele platforme sau companii online au depus toate eforturile pentru a obţine o autorizaţie; dacă au depus toate eforturile pentru a asigura indisponibilitatea operelor şi a altor obiecte protejate specifice în privinţa cărora titularii de drepturi au oferit prestatorilor de servicii informaţii relevante şi necesare; dacă au acţionat cu promptitudine, la primirea unei notificări suficient de justificate din partea titularilor de drepturi, pentru a opri accesul la operele sau alte obiecte protejate notificate sau pentru a le elimina de pe site-urile lor, şi au depus toate eforturile pentru a preveni viitoare încărcări ale acestora.

------

Principalele prevederi ale directivei privind drepturile de autor:

- Platformele de internet răspund pentru conţinutul încărcat de utilizatori şi acordă în mod automat dreptul editorilor de ştiri de a negocia tranzacţii în numele jurnaliştilor lor pentru ştiri folosite de agenţii de ştiri.

- Unele materiale încărcate pe platforme, cum ar fi meme-urile sau GIF-urile, sunt acum scoase de sub incidenţa directivei.

Hyperlink-urile la ştiri şi alte articole de presă, însoţite de "cuvinte individuale sau extrase foarte scurte", pot fi distribuite în mod liber pe platformele online.

- Jurnaliştii trebuie să obţină o parte din veniturile legate de drepturile de autor încasate de editorul de ştiri de la platformele online.

- Platformele online start-up sunt supuse unor obligaţii mai uşoare.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. SRI trebuie sa-ti furnizeze scripturi originale. Nu mai merge o singura pastila pentru toata propaganda securistă.

    1. Asta e in legatura cu Directiva europeana? Ce vrei sa spui? Nu se intelege.

    Legat de articolul (fost) 13 - "Criticii reformei se tem că acest lucru este posibil numai prin activarea de filtre automate, ceea ce ar putea însemna cenzură."

    Inteleg cum sintetizarea nemultumirii a milioane de oameni int-o propozitie nu poate fi decat reductiv, deci dati-mi voie sa dezvolt: Criticii reformei *NU* se tem că verificarea a milioane de ore de materiale video este posibila numai prin activarea de filtre automate. Este absolut absurd ca cineva sa sugereze ca este posibil sa fie verificate in orice alt fel. 

    Din pacate, precum au depus marturie si reprezentantii youtube, nu exista soft suficient de avansat ca sa poata face distinctie intre o incalcare copyright veritabila si un material transformativ cum este satira. Youtube este pus in pozitia de a alege intre restrictionarea tuturor materialelor care au POTENTIAL de a incalca directiva, lucru care ar fi destul de restrictiv incat platforma ar devenii de nerecunoscut, si intre a intra in procese legale costisitoare cu corporatii multinationale care detin drepturi de autori.  

    Directiva, din pacate, nu va ajuta pe nimeni - userii platformelor vor avea access la mai putine informatii, creatorii de continut online nu vor mai putea folosii materiale chiar daca utilizarea acestora ar fi incadrata in "fair use" iar detinatorii de copyright vor avea mai putina expunere rezultand intr-o scadere vizibila in venituri. 

    Daca traiti cu impresia ca oamenii care consuma continut audiovizual fara sa plateasca o sa dispara pentru ca platformele majore sunt responsabil legal inseamna ca nu prea stiti cum stau lucrulie pe internet. Lumea o sa intre in "subteran" pentru a ocolii legea, repornind dezastrul napster de la inceputul anilor 2000 care, fata de situatia actuala, este deavantajos pentru practic toata lumea. 

    Pe scurt: Uniunea europeana se impusca in picior datorita lacomiei companiilor multinationale care produc materiale audio si audio-vizuale care traiesc cu impresia ca au de castigat din toata aceasta afacere, impotriva vointei a milioane de cetateni europeni. Romexit lume? 

    O sa ingropam in hirtii mapamondu'. Autorii genialelor reglementari au avut curiozitatea cum functioneaza justitia in lumea a 3-a a Uniunii Europene? Care e gradul de celeritate, cit de aglomerate sint instantele, cum se pune in executare o hotarire executare? Dar cum se legifereaza local? Au numarat legile proaste, imposibil de pus in fapt, sistemul de norme peste norme de aplicare, cit de eficace e sa impui si sa executi raspunderea, atit in civil cit si in penal? O sa avem numai teama, fereala, conflicte, delatiuni, cenzura excesiva autoimpusa si noi prilejuri de dezbateri sterile! Articolul, altminteri, e redactat admirabil!

    1. ...executorie... Si cite or mai fi... Scriu de pe un telefon performant, intr-o retea cu un catralion de G, care merge cam in ritmul in care mergea dial up-u' la calculatorul meu fabricat pe vapor, in anii90... Nu ca ar fi o scuza...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb