Memorandum între România şi Moldova pentru interconectarea energetică

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 mai 2015

Memorandum între România şi Moldova pentru interconectarea energetică

Premierii Victor Ponta şi Chiril Gaburici au semnat, ieri, la Chişinău un memorandum de înţelegere între guvernele României şi Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi de energie electrică din cele două state, informează Moldpres.

Victor Ponta a declarat: "Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete şi realizabile pe termen scurt şi mediu cu privire la interconectarea energetică. Şi anume, să aveţi mereu două surse de gaze şi de energie electrică, pentru ca să aveţi posibilitatea să o accesaţi pe cea care este mai bună şi mai sigură. România are resursele necesare şi este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante şi putem să investim în Republica Moldova".

Conform Agerpres, Chiril Gaburici a subliniat că, odată cu semnarea acestui memorandum de înţelegere, se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa energetică a Uniunii Europene: "Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a Republicii Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanţă strategică pentru ţară".

Memorandumul prevede prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi până la Oneşti, în România. În domeniul energiei, documentul prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) - Vulcăneşti - Chişinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele investiţionale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi energie electrică, precum şi creşterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autorităţile din cele două state în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiune şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene, precizează Moldpres.

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Semnarea Memorandumului se înscrie în cadrul măsurilor de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova, integrarea în piaţa unică europeană de energie şi realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova. Conform sursei citate, documentul va permite consolidarea relaţiilor de parteneriat în domeniul energetic dintre Republica Moldova şi România şi va contribui la implementarea proiectelor strategice de interconectare cu UE, atât în domeniul energiei electrice, cât şi al gazelor naturale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb