Mervyin King: "Datoria a fost o consecinţă, nu o cauză a problemelor ce au dus la criză"

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iulie 2017

"«Suprasaturarea cu economisiri» şi reacţia băncilor centrale la acest fenomen: cauzele creşterii datoriilor"

După anul 2008, toată lumea susţinea că originile recesiunii se găseau în sectorul financiar sau, posibil, în piaţa imobiliară în cazul Statelor Unite, arată Mervyn King, fostul guvernator al Băncii Angliei, în cartea "Sfârşitul alchimiei: banii, băncile şi viitorul economiei mondiale".

Conform acestuia, în 2014, Jamie Caruana, directorul general al Băncii Reglementelor Internaţionale, susţinea că, în lume existau mult prea multe datorii. La rândul său Adair Turner, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Servicii Financiare, vedea creşterea îndatorării reale a economiei ţărilor avansate din ultima jumătate de secol drept motiv fundamental pentru care criza financiară din 2008 a fost urmată de o recesiune atât de gravă şi de prelungită, mai arată King.

În opinia fostului guvernator al Băncii Angliei, aceste opinii denotă confuzia între simptome şi cauze.

"Problema cu aceste afirmaţii este că, deşi semnalează în mod corect fragilitatea mai mare ce rezultă din nivelul ridicat al datoriilor, datoria a fost o consecinţă, nu o cauză a problemelor ce au dus la criză", afirmă Mervyn King.

Desigur, fragilitatea sistemului bancar a făcut ca recesiunea să fie acută şi să se răspândească rapid. Totuşi, în întreaga lume exista un dezechilibru macroeconomic major, atât în cadrul cât şi între majoritatea economiilor importante, menţionează King. Incapacitatea de a aprecia corect caracterul acestei disproporţii a contribuit, pe lângă acumularea unor practici exterm de nesustenabile în domeniul creditelor şi debitelor, şi la un diagnostic greşit al recuperării lente şi ezitante în economiile avansate, dupa finalul crizei bancare din 2009, continuă fostul guvernator al Băncii Angliei.

Din punctul său de vedere, datoria nu a apărut întâmplător, ci a reprezentat o reacţie conştientă din partea debitorilor la situaţia cu care se confruntau. Cea mai mare parte a împrumuturilor acordate de bănci populaţiei şi firmelor în ultimii ani (ediţia în limba engleză a apărut în primul trimestru din anul 2016) au fost folosite pentru finanţarea sectorul imobiliar. Totuşi, băncile nu au dorit să creeze o bulă speculativă pentru preţurile locuinţelor, apreciază King. Mai degrabă, acestea au răspuns cererii pentru împrumuturi ce a rezultat din nevoia de a finanţa valorile mai mari ale imobiliarelor. Dar aceste valori reprezentau un răspuns faţă de nivelurile scăzute ale ratelor dobânzilor pe termen lung, argumentează autorul.

"Cauzele reale ale creşterii datoriilor au fost «suprasaturarea cu economisiri» şi reacţia băncilor centrale occidentale la acest fenomen, ceea ce a dus la şi a susţinut micşorarea ratelor reale ale dobânzilor", afirmă King.

Mervin King este un economist britanic care a ocupat funcţia de guvernator al Băncii Angliei în perioada 2003-2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb