Instituţiile europene, precum şi şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au încercat să transmită mesaje de calmare a pieţelor financiare înainte de alegerile din Grecia. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că ins-tituţia pe care o conduce este pregătită să asigure băncilor din zona euro suficiente lichidităţi, în cazul în care situaţia din statul elen va crea noi turbulenţe, relatează Financial Times.
Mario Draghi se alătură, astfel, şefilor de bănci centrale care au promis să sprijine sis-temul financiar în preajma alegerilor din Grecia, sugerând o strategie coordonată a celor mai mari bănci centrale din lume. De curând, Banca Angliei a anunţat că urmează să sprijine economia Marii Britanii cu 100 miliarde lire sterline.
Preşedintele BCE a precizat: "BCE are rolul crucial de a asigura lichiditate băncilor sigure în schimbul unor garanţii adecvate.
În perioade de instabilitate financiară sporită, < lichiditate adecvată > indică un volum de bani ai băncii centrale care contracarează o incapacitate temporară a băncilor să se refinanţeze de pe piaţă, situaţie care ar putea duce la consecinţe sistemice pentru întregul sector bancar". Domnia sa a subliniat că băncile centrale din zona euro vor continua să furnizeze lichidităţi băncilor comerciale, în cazul în care este nevoie, neoferind, însă, detalii suplimentare.
Întrebat cât timp ar mai trebui BCE să furnizeze lichidităţi băncilor greceşti, Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a răspuns că statutul băncilor centrale din zona euro prevede ca acestea să ofere finanţare instituţiilor de credit solvabile în schimbul unei garanţii adecvate.
Banca Japoniei a menţinut vineri dobânda de politică monetară, guvernatorul acesteia, Masaaki Shirakawa, declarând că instituţia este pregătită să ia "orice măsuri necesare" pentru a menţine stabilitatea sectorului financiar. Shirakawa a refuzat să comenteze cu privire la o posibilă acţiune coordonată a băncilor centrale îndreptată împotriva volatilităţii ce ar putea urma alegerilor din Grecia, dar a afirmat că băncile naţionale înţeleg stabilitatea financiară în acelaşi fel.
Cangelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, săptămâna trecută, că ţara sa este dispusă să contribuie la rezolvarea problemelor din Europa, subliniind, însă, că nu poate să salveze singură economia mondială, potrivit Bloomberg. Domnia sa a afirmat, cu prilejul unui discurs susţinut în Parlamentul German, că summit-ul G20 din Mexic urmează să se concentreze asupra crizei datoriilor suverane şi a rolului Germaniei în stoparea acesteia. Guvernul de la Berlin intenţionează să îşi folosească soliditatea economică în beneficiul unităţii europene, a monedei unice şi a economiei mondiale, a precizat Angela Merkel, care se opune, însă, măsurilor pe care le propun unii lideri europeni, pe care le-a catalogat drept "aparent uşoare" şi despre care consideră că riscă să aibă efecte adverse.
Domnia sa a declarat: "Toţi ochii sunt pe Germania. Dar ştim cu toţii că puterea Germaniei nu este infinită. Responsabilitatea noastră ca cea mai mare economie a Europei este să ne folosim credibil puterea, astfel încât să putem fi utili Europei". Cancelarul german a mai afirmat că găsirea unei soluţii pentru criză este "o sarcină herculeană", care necesită ca naţiunile europene să adopte pas cu pas "uniunea politică", cedând pe parcurs o parte din suveranitatea naţională.