Ordinul privind aprobarea normelor metodologice pentru Legea vânzării terenurilor agricole (17/2014) a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, astfel intrând în vigoare noile reglementări prin care cetăţenii români şi străini pot încheia tranzacţii funciare.
Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan impune unele limite cumpărătorilor şi stabileşte o serie de paşi ce trebuie urmaţi pentrua finalizarea procesului. Principala îngrădire impusă de lege constă în dreptul de preempţiune pe care îl au: coproprietarii terenurilor scoase la vânzare, arendaşii, proprietarii vecini, precum şi statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.
Ca să poată vinde un teren agricol, proprietarii trebuie să depună la primării o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde (pe lângă preţul cerut pentru teren) numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Ulterior, structurile locale şi centrale special create trebuie să găsească cumpărătorul care să respecte toate condiţiile legale. Un site specializat a fost creat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pentru afişarea tuturor ofertelor de vânzare şi de cumpărare a terenurilor agricole. Organigrama ministerului a fost suplimentată cu 16 posturi pentru departamentul care va monitoriza piaţa funciară şi aplicarea noilor norme.
Ministrul Daniel Constantin a declarat în Parlament: "Este un proiect foarte important şi cred că face să se pună accent pe comunităţile locale şi dă românilor posibilitatea de a avea acces la terenul agricol. Prin adoptarea acestui proiect, nu am creat mai multă birocraţie. Vânzătorii nu trebuie să facă mai multe drumuri, nu se plăteşte nicio taxă nouă".
Totuşi, demnitarul a spus că este posibilă o modificare a altor legi sau chiar a a Codului Fiscal, astfel încât primăriile să nu capete o încărcătură mult mai mare fără să primească în schimb bani din taxe.