Ministerul Integrării Europene a demarat procedurile legale pentru a recupera de la Consiliul Judeţean Constanţa, beneficiarul lucrărilor de construcţie a Pavilionului Expoziţional Constanţa, valoarea totală a cheltuielilor efectuate din surse nerambursabile de la bugetul PHARE şi cofinanţarea aferentă de la bugetul de stat. Aceste sume au devenit neeligibile în urma adresei Comisiei Europene din luna mai 2006, prin care aceasta notifica Ministerul Finanţelor Publice privind retragerea întregii sume în valoare de 4.483.831 euro alocate proiectului prin fonduri PHARE, din cauza eşecului autorităţii locale în cooperarea pentru implementarea acestui proiect, informează un comunicat al Ministerului Integrării Europene.
Decizia a de demarare a procedurilor legale pentru recuperarea acestor sume a fost luată în urma unui control efectuat la construcţia Pavilionului Expoziţional Constanţa la solicitarea ministrului Anca Boagiu. Acţiunea a avut ca scop verificarea legalităţii, regularităţii şi conformităţii utilizării fondurilor comunitare şi a fondurilor de cofinanţare aferente, precum şi a modului în care părţile implicate în implementarea proiectului şi-au îndeplinit atribuţiile. Controlul a fost efectuat de către direcţia specializată din cadrul ministerului.
Concluziile acestui control au arătat că autoritatea locală, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de beneficiar, a gestionat defectuos formalităţile necesare unei bune derulări a proiectului. Prin încălcarea gravă a reglementărilor contractuale şi legale, Consiliul Judeţean Constanţa a determinat sistarea lucrărilor pe şantier şi expirarea termenului de execuţie a contractului de lucrări, fără a se realiza obiectivele contractuale.
Ca urmare a acestei situaţii, Ministerul Integrării Europene, pe baza controlului efectuat, a dispus recuperarea întregii creanţe constatate, în valoare de 1.243.513 euro şi 4.428. 410 RON şi a decis acţionarea în instanţă a beneficiarului în vederea recuperării prejudiciului în valoare de 3.240.318 euro, reprezentând diferenţa dintre suma alocată proiectului şi suma efectiv plătită din bugetul PHARE, pentru implementare.
Totodată, ministerul a sesizat DNA în legătură cu faptele constatate prin procesul verbal de control. Prin actul DNA din data de 9 martie a.c., Ministerul Integrării Europene a fost informat că sesizarea face, în prezent, obiectul cercetării Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
"Gestionarea fondurilor europene trebuie făcută corect şi transparent, respectând procedurile comunitare. Ministerul Integrării Europene nu va trece cu vederea nicio abatere de la aceste norme şi nici nu va accepta să plătească pentru greşelile altor instituţii. Consiliul Judeţean Constanţa trebuie să-şi asume responsabilitatea eşuării acestui proiect", a declarat Anca Daniela Boagiu.