MIHAI IONESCU, ANEIR:  "Problema forţei de muncă adânceşte deficitul comercial"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 septembrie 2018

Mihai Ionescu, ANEIR

Mihai Ionescu, ANEIR

INS: "Deficitul balanţei comerciale s-a cifrat, în iulie, la 1,2 miliarde de euro, iar în primele şapte luni din an a fost de 7,5 miliarde de euro" Ionescu, preşedinte ANEIR: "Din datele preliminare pe care le avem, deficitul comercial se va accentua şi în august"

Deficitul balanţei comerciale a ţării noastre s-a cifrat, în luna iulie a anului curent, la aproximativ 1,2 miliarde de euro, arată datele publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) într-un comunicat, care indică pentru perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, un deficit al balanţei comerciale de circa 7,5 miliarde de euro, în ascensiune cu 766,5 milioane de euro, faţă de valoarea consemnată în perioada similară a anului trecut.

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) susţine că, pe lângă alte aspecte, lipsa forţei de muncă aduce o contribuţie însemnată la adâncirea deficitului comercial.

Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Din cele şapte luni analizate, doar în trei exporturile au fost mai mari decât importurile (martie, aprilie şi iunie), iar din această cauză deficitul balanţei comerciale a crescut, în loc să scadă. Din păcate, în iulie s-a revenit la creşterea deficitului comercial, situaţie care, din datele preliminare pe care le avem, se va menţine şi în august, aşadar deficitul balanţei comerciale se va accentua în continuare. În lunile în care exporturile au depăşit importurile, au fost mai multe contracte, decât în restul timpului. La asta, contribuie şi lipsa forţei de muncă, iar autorităţile au tot promis că rezolvă această problemă din iunie. Mă refer aici la muncitorii străini, care lucrează în România şi care sunt plătiţi cu salariul mediu pe economie, iar autorităţile au promis că vor schimba şi că aceştia vor fi remuneraţi, la fel ca muncitorii români, cu salariul minim pe economie. Dar, uite că întârzie cu această măsură, iar oamenii au comenzi, dar nu au cum să le onoreze pentru că duc lipsă de angajaţi".

Potrivit INS, în iulie 2018, exporturile au însumat circa 5,9 miliarde de euro, iar importurile au înregistrat o valoare aproximativă de 7,1 miliarde de euro.

Astfel, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, exporturile din iulie au crescut cu 12,9%, iar importurile s-au majorat cu 15,4%.

Conform cifrelor INS, în perioada 1 ianuarie -31 iulie 2018, exporturile au totalizat 39,8 miliarde de euro, iar importurile 47,4 miliarde de euro, majorându-se cu 10,4%, respectiv 10,5%, comparativ cu perioada similară din 2017.

Ionescu, ANEIR: "Prin stabilitate, cursul de schimb valutar încurajează exporturile"

Preşedintele ANEIR ne-a vorbit, ieri, şi despre blocajul întâmpinat la nivelul Programului de Promovare a Exporturilor, pe fondul întârzierii ordonanţei privind rectificarea bugetară, domnul Ionescu explicând: "Rectificarea bugetară a fost efectuată mai târziu cu o lună şi zece zile. Practic, au fost puse în pericol 15 manifestări externe, la care ţara noastră trebuia să participe. Acum, cu rectificarea bugetară s-a rezolvat, dar urmează să analizăm situaţia în Consiliul de Export ca să vedem ce am pierdut, efectiv, şi ce se mai poate salva".

Nu în ultimul rând, cursul de schimb valutar nu poate fi considerat o cauză pentru majorarea deficitului balanţei comerciale, ci din contră, prin stabilitate, cursul de schimb valutar asigură o evoluţie normală şi încurajea-ză exporturile, a subliniat domnia sa.

INS: "Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport au crescut cu 12,3%, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018"

În ceea ce priveşte mărfurile comercializate, cifrele INS arată că exporturile de băuturi şi tutun au totalizat, în primele şapte luni din an, 484,5 milioane de euro, consemnând o scădere de 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

De asemenea, exporturile de materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil, s-au cifrat la aproximativ 1,3 miliarde de euro, fiind în creştere cu 12,9% faţă de primele şapte luni ale anului trecut, mai indică INS.

Conform sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, exporturile de maşini şi echipamente pentru transport au totalizat circa 19,1 miliarde de euro, marcând o creştere de 12,3% comparativ cu perioada similară din 2017.

Totodată, datele statistice mai informează că, în primele şapte luni din an, exporturile de alimente şi animale vii au avut o valoare aproximativă de 2,2 miliarde de euro, sumă mai mare cu 4,2% comparativ cu primele şapte luni din 2017.

În privinţa importurilor, INS indică un total al acestora de 406,9 milioane de euro, pe segmentul de băuturi şi tutun, în perioada ianuarie-iulie 2018, sumă mai mare cu 11,7%, faţă de aceeaşi perioadă din 2017.

Totodată, sursa citată informează că importurile de materiale crude, necomestibile, exclusiv combustibil, s-au cifrat la circa 1,4 miliarde de euro, valoare mai mare cu 8,2% faţă de primele şapte luni ale anului trecut, mai indică INS.

Conform sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, importurile de maşini şi echipamente pentru transport au totalizat aproximativ 18,08 miliarde de euro, marcând o creştere de 12,7% comparativ cu perioada similară din 2017.

Totodată, datele statistice mai informează că, în primele şapte luni din an, importurile de alimente şi animale vii au totalizat circa 3,4 miliarde de euro, această valoare fiind mai mare cu 1,6% faţă de primele şapte luni din 2017.

Comunicatul INS mai notează: "În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2018, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (48,1% la export şi 38,1% la import) şi alte produse manufacturate (32,5% la export, respectiv 30,8% la import)".

Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada menţionată a fost de 30,5 miliarde de euro la expedieri şi de 35,6 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi şi 75,1% din total importuri, mai arată INS.

Valoarea schimburilor extra-UE28 de bunuri în această perioadă a fost de 9,3 miliarde de euro la exporturi şi de 11,8 miliarde de euro la importuri, reprezentând 23,4% din total exporturi şi 24,9% din total importuri, mai notează comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb