Mihail Gorbaciov: Întreaga lume arată de parcă se pregăteşte de război

Vlad Giurgiu
Internaţional / 27 ianuarie 2017

Mihail Gorbaciov: Întreaga lume arată de parcă se pregăteşte de război

Mihail Gorbaciov, care a rămas în istorie drept ultimul conducător al Uniunii Sovietice, susţine într-un text de opinie publicat în revista Time că lumea contemporană este copleşită de probleme, iar politicienii par pierduţi în faţa acestora, în vreme ce toate naţiunile se pregătesc pentru un nou război.

Fostul lider sovietic atrage atenţia că, în zilele noastre, nicio problemă nu este mai urgentă decât militarizarea politicii şi lansarea unei noi curse a înarmării, atât dinspre Kremlin, cât şi dinspre NATO, informează News.ro.

Gorbaciov a scris, în editorialul publicat în Time: "Situaţia de faţă este extrem de periculoasă. Mai multe trupe, tancuri şi autovehicule blindate sunt aduse în Europa. NATO şi Rusia obişnuiau să-şi desfăşoare la distanţă forţele şi armele, dar acum sunt mai aproape ca niciodată şi nu au cum să rateze ţinta".

Fostul conducător sovietic atrage atenţia că, în prezent, multor state ale lumii le este imposibil să finanţeze nevoile sociale de bază ale cetăţenilor, dar cheltuielile militare continuă să crească îngrijorător de la an la an.

Fostul lider sovietic apreciază: "Bani se găsesc cu uşurinţă când vine vorba de arme sofisticate ale căror puteri distructive sunt comparabile cu cele ale armelor de distrugere în masă, pentru că submarinele pot devasta jumătate dintr-un continent cu o singură salvă, iar sistemele de apărare antirachetă subminează ideea de stabilitate strategică".

Mihail Gorbaciov notează că liderii politici şi militari adoptă o doctrină din ce în ce mai belicoasă şi periculoasă, în vreme ce comentatorii şi personalităţile din televiziune să grăbesc să se alăture "corului belicos".

"Totul lasă impresia că lumea se pregăteşte pentru război", notează fostul conducător al URSS.

De asemenea, Gorbaciov atrage atenţia asupra reuşitei procesului de reducerea a arsenalului nuclear, care nu a subminat securitatea niciunui stat şi a eliminat ameninţarea lansării unui război nuclear din cauza unei probleme tehnice banale.

Ultimul lider al URSS precizează: "Astăzi, ameninţarea nucleară pare să fie din nou o realitate. Relaţiile dintre marile puteri s-au înrăutăţit în ultimii ani, în timp ce avocaţii înarmării şi reprezentanţii industriei militare îşi freacă palmele. Trebuie să ieşim din această situaţie. Trebuie să reluăm dialogul politic orientat către decizii şi acţiuni comune".

Fostul conducător sovietic e de părere că dialogul ar trebui să se concentreze pe evitarea războiului, renunţarea la cursa înarmării şi reducerea arsenalului militar.

"Scopul este să ajungem la un acord, care să nu includă doar armele nucleare, dar şi sistemele antirachetă şi stabilitatea strategică".

Mihail Gorbaciov notează că războiul ar trebui să fie scos în afara legii în lumea modernă, pentru că problemele globale nu pot fi rezolvate prin violenţă - nici sărăcia, nici încălzirea globală, nici migraţia, nici explozia demografică şi nici reducerea resurselor naturale.

În schimb, fostul conducător sovietic propune realizarea unei rezoluţii prin care războiul nuclear să fie catalogat drept inacceptabil şi să constituie o crimă care să nu poată fi trecută cu vederea de Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. De asemenea, Mihail Gorbaciov propune ca iniţiativa unei asemenea rezoluţii să vină fie de la Donald Trump, fie de la Vladimir Putin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb