MIKE POMPEO, DIRECTOR CIA: "WikiLeaks este un serviciu de informaţii ostil, ajutat de Rusia"

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 aprilie 2017

"WikiLeaks este un serviciu de informaţii ostil, ajutat de Rusia"

WikiLeaks este un "serviciu de informaţii ostil", ajutat de Rusia, potrivit noului director al Agenţiei Centrale de Inteligenţă (CIA) din Statele Unite ale Americii, Mike Pompeo.

În primul său discurs public de când a devenit şef al agenţiei de spionaj din SUA, Mike Pompeo a declarat că fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a pretins că acţionează în numele libertăţii şi al vieţii private, însă misiunea sa a fost de fapt "auto-preamărirea personală prin distrugerea valorilor occidentale", scrie publicaţia britanică The Independent.

Comentariile sale au fost în contrast puternic cu cele făcute în timpul alegerilor prezidenţiale de anul trecut de Donald Trump şi membrii echipei sale de campanie - inclusiv de Mike Pompeo - care au citat în mod frecvent date ale WikiLeaks.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a declarat că a "iubit" WikiLeaks, care a lansat e-mailuri ale rivalei sale Hillary Clinton, care potrivit presei internaţionale au deteriorat campania acesteia.

Dar, vorbind la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington, Mike Pompeo a spus, citat de The Guardian: "WikiLeaks funcţionează ca un serviciu de informaţii ostil (...) Acesta a încurajat adepţii săi să găsească locuri de muncă la CIA, cu scopul de a obţine informaţii. Acesta a îndrumat-o pe Chelsea Manning, soldat american, în furtul de informaţii secrete specifice. Se concentrează asupra SUA, în timp ce caută sprijin din partea ţărilor şi organizaţiilor anti-democratice (...) Este timpul să vedem ce este într-adevăr WikiLeaks - un serviciu de informaţii ostil, non-statal, adesea ajutat de actori statali precum Rusia".

De asemenea, Mike Pompeo a sugerat că fondatorului site-ului şi colegilor săi ar trebui să le fie negată "posibilitatea de a folosi valorile dreptului la liberă exprimare împotriva noastră".

Şeful CIA nu a spus cum ar putea fi realizat acest lucru, însă a afirmat că Julian Assange nu este protejat de Constituţia Statelor Unite pentru că nu este cetăţean american.

Julian Assange este cetăţean australian şi trăieşte în Ambasada Ecuadorului de la Londra. El a primit azil politic din partea ţării sud-americane, evitând extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol, precizează The Independent.

Mike Pompeo a început să facă declaraţii împotriva WikiLeaks şi a fondatorului site-ului în ultimele câteva săptămâni, după ce WikiLeaks a fcut publice, luna trecută, instrumentele de hacking ale CIA.

Reprezentanţii serviciilor de informaţii occidentale şi din SUA au declarat că mai mulţi oficiali ai televiziunii Russia Today (RT), cu sediul la Moscova, s-au întâlnit cu Julian Assange, la ambasada Ecuadorului, iar potrivit acestora, RT are contacte importante în cadrul serviciilor secrete din Rusia, scrie CBS News.

Postul de televiziune de ştiri RT este finanţat de guvernul rus şi a fost fondat de către Vladimir Putin, în urmă cu 12 de ani, pentru a fi versiunea rusă a televiziunii britanice BBC.

Mike Pompeo l-a criticat, de asemenea, pe Edward Snowden, fostul contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA, care a făcut publice documente ce dezvăluie programe de supraveghere guvernamentale pe scară largă.

Edward Snowden se confruntă cu o potenţială pedeapsă cu închisoarea în SUA, însă în prezent trăieşte în Rusia, din anul 2013, unde poate rămâne în până în 2020.

Şeful CIA a afirmat: "În timp ce noi facem tot posibilul pentru a colecta în linişte informaţii cu privire la cei care reprezintă ameninţări reale în ţara noastră, persoane fizice precum Julian Assange şi Edward Snowden caută să folosească aceste informaţii pentru a-şi face un renume pentru ei înşişi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Să luăm lucrurile pe rând. Reprezentanții RT s-au întâlnit cu Assange pentru că acesta a dat multe interviuri la acest post TV. Proștii de americani de la CBS "fake news" au uitat să menționeze asta? Ce idioți. Ce mincinoși scârboși.

     

    Să ne uităm la ce spune Pompeo. În esență, supărat că mizeriile CIA ies la iveală prin publicarea lor de către Wikileaks, șeful CIA numește Wikileaks un "serviciu de spionaj". Sigur... fără niciun profit. Ca atunci când cineva spionează pentru a spune apoi tuturor ce știe. Ca de exemplu că CIA a spart sistemul de comunicații interbancar al SWIFT deși avea deja acces la el prin protocoalele de colaborare antiterorism. Dar nu este prea important. 

     

    Să facem un exercițiu de jurnalism. Să realizăm o dezbatere dintre Pompeo și Helvig. Ce spune primul este publicat mai sus. Ce spune Helvig este publicat pe 27 mar 2017 în revista SRI-ului, Intelligence. În editorialul "Parteneriat în serviciul cetățenilor" sunt surprinse următoarele lucruri: 

     

     

    "Libertatea şi echilibrul puterilor în stat 

     

    Cred în moderație și echilibru, cred în dialog și cooperare, precum și în necesitatea unui control reciproc între puterile statului. Cred că o democrație funcțională și puternică poate asigura, în același timp, libertatea și siguranța cetățeanului, transparența și eficiența actului decizional. [...] 

     

    De aceea, acest ideal democratic nu trebuie să fie doar o listă de principii sau o sumă de discursuri susținute în momente festive. Eu cred că, în România anului 2017, se impune o discuție onestă și responsabilă despre raporturile inter-instituționale, care își pun amprenta decisivă asupra specificului relației dintre libertate și putere. Soluția cea mai bună, pe care o vedem funcționând de sute de ani în democrațiile consolidate, este echilibrul de putere. Acesta este mecanismul prin care puterile statului se controlează reciproc. 

     

    Stat, lege şi participare 

     

    Știm că democrația, în sensul clasic al lui Tocqueville, provine dintr-un ideal de egalitate în fața legii, în care toți cetățenii participă la lucrul public, în care să fie abolite privilegiile celor puternici sau bogați și în care deciziile să fie apanajul tuturor cetățenilor, nu doar al unor elite. De aceea, întărirea statului și a democrației poate fi realizată doar prin echilibrul activ între Stat, Lege și Participare. 

     

    În această ecuație, Statul reprezintă ansamblul de instituții care trebuie să fie suficient de puternice încât să-și poată apăra cetățenii, integritatea și libertatea. Domnia legii este mecanismul de reglementare a exercițiului puterii prin lege, pentru ca normele să le fie aplicate tuturor, fără privilegii, pentru a asigura tuturor cetățenilor șanse egale la bunăstare. Și, în al treilea rând, Participarea înseamnă capacitatea unei societăți de a impune responsabilitatea celor aleși – astfel încât cei care exercită puterea să nu dea socoteală doar în fața unei elite restrânse, ci față de întreaga societate. Implicarea cetățenilor este instrumentul cel mai eficient pentru a combate abuzurile și corupția. 

     

    Așadar, atunci când vorbim de consolidarea unor instituții esențiale, sunt de părere că trebuie să avem în vedere consolidarea democrației prin toate aceste componente ale sale: Stat, Lege și Implicare civică. Statul trebuie să fie suficient de puternic pentru a putea pune în aplicare legi și norme pentru protejarea drepturilor și libertăților. Așadar, nu cred că putem vorbi de întărirea unei instituții în raport cu celelalte instituții sau pe seama lor, ci de o întărire a tuturor instituțiilor esențiale pentru un cadru democratic." 

     

     

     

    Dacă luăm ceea ce spune Helvig la valoarea cuvintelor de pe hârtie, Wikileaks este pentru societatea americană (și internațională) o expresie a "implicării civice" pentru a reduce din puterile abuzive pe care CIA le exercită fără niciun control. 

    Ceea ce Helvig dorește în societatea românească ("implicarea civică pentru responsabilizarea celor aleși"), Pompeo numește "serviciu de spionaj" iar colaboratorilor Wikileaks, adică cei "implicați civic", li se propune, într-un mod foarte democratic, anularea unor drepturi fundamentale ale omului ce se referă la comunicarea liberă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb