Zeci de utilaje ale Deva Gold, subsidiară a companiei canadiene Eldorado Gold, desfăşoară deja lucrări de construire la prima platformă industrială a proiectului minier de la Cartej, precum şi pentru ridicarea depozitului de carote, niciuna din activităţi nefiind autorizată, arată reţeaua Mining Watch.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, Mining Watch România reclamă totala lipsă a funcţionalităţii autorităţilor de profil din judeţul Hunedoara, precum şi a Guvernului României.
"Unul din cele mai mari zăcăminte aurifere din România şi obiectul unui proiect minier de mari dimensiuni a început să fie pregătit pentru exploatare fără ca autorităţile vizate să ia măcar act de acest lucru. Impertinenţa Deva Gold SA de a începe un proiect minier fără autorizaţiile de construire necesare este întrecută doar de lipsa vigilenţei instituţiilor responsabile cu sancţionarea acestor fapte ilegale", arată reprezentanţii Mining Watch.
Potrivit documentului remis astăzi, SC Deva Gold SA, companie deţinută de Eldorado Gold (80%) şi Minvest Deva (< 20%) a început activităţile de construire şi amenajare aferente proiectului cu cianuri Certej din comuna hunedoreană. La momentul actual numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda. Tot în această zonă a fost adus recent un concasor, utilaj specific operaţiunilor extractive ce permite sfărâmarea pietrelor. Numeroase buldozere, excavatoare, alături de alte utilaje amenajează platforme ce vor avea diferite funcţiuni în cadrul proiectului minier. La intrarea în comună este deja construită o hală-depozit, iar o altă structură metalică este în curs de amplasare.
Nici una din aceste amenajări nu are autorizaţie de construire, transmite Mining Watch, care arată că, ieri, pe 15 octombrie, a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a lua măsurile legale de sancţionare contravenţională şi pentru a dispune sistarea lucrărilor ilegale.
Lucrările sunt comandate de Deva Gold către firma deveană Acomin. Obiectivele nu au afişate panouri informative privind tipul şi obiectul şantierului. Lucrările nu sunt autorizate de primărie, deşi declaraţiile primarului Petru Cîmpian din 2 octombrie, afirmau contrariul. Reiese cu certitudine că acesta era la curent cu lucrările ce se derulau, dar nu a luat măsurile legale privind şantierele neautorizate. Numeroase autovehicule de mare tonaj încărcate cu utilaje tranzitează de săptămâni deja centrul comunei către obiectivele viitorului proiect minier.
Mina de suprafaţă cu cianuri de la Certej a demarat fără a ţine cont de avize de mediu, de garanţii financiare în caz de accident şi fără a angaja efective notabile de localnici. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafaţă. Studiul de impact în urma căruia compania a primit aviz de mediu este realizat sumar şi tratează superficial numeroase aspecte tehnice fără rezolvare evidentă. Tocmai din acest motiv avizul de mediu este contestat în instanţă de membrii reţelei Mining Watch România.
"În cazul Certej nu putem vorbi de un stat de drept, de o supremaţie a instituţiilor, putem doar să remarcăm voinţa companiilor miniere devenită lege. Asemenea dispreţ faţă de autoritate este o ofensă adusă în primul rând tuturor românilor. Este de datoria oricărui cetăţean să ceară ca acest abuz să fie aspru pedepsit pentru a descuraja orice tentativă de a surclasa legile şi binele comun" a declarat Ştefania Simion, reprezentant al Mining Watch România.