Minister impotent, spitale militarizate

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 9 aprilie 2020

Minister impotent, spitale militarizate

Ministerul Sănătăţii îşi recunoaşte neputinţa. Ministrul de resort, Nelu Tătaru, a anunţat, ieri, militarizarea spitalului din Deva, din cauza managementului defectuos care a dus la infectarea cu Sars-Cov-2 a unor cadre medicale şi a pacienţilor. Este al doilea spital militarizat, după ce, în urmă cu o săptămână, aceeaşi procedură a fost aplicată Spitalului Judeţean Sfântul Ioan cel Nou din Suceava.

Asistăm la o contradicţie între termeni, dacă luăm în calcul natura contractului de management. Conform definiţiei juridice, contractul de management este un contract civil. Acum asistăm la instaurarea unui management militarizat al spitalelor din Suceava şi Deva, ceea ce denaturează elementele esenţiale ale existenţei unui astfel de contract.

Conform definiţiei din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, a militariza înseamnă a subordona întreprinderi, teritorii, etc., unui regim militar sau unor scopuri militare; a organiza milităreşte; a introduce formele şi metodele organizării militare (într-un sector sau în întregul domeniu al vieţii sociale). Ceea ce este mai greu în cazul unor instituţii care funcţionează după reguli democratice, civile, aşa cum este cazul spitalelor.

În legătură cu spitalul din Deva, Nelu Tătaru,ministrul Sănătăţii a spus că acesta va fi condus de medici militari pentru o perioadă de 3-4 săptămâni. Ministrul de resort a precizat că tot personalul spitalului va fi testat pentru coronavirus, iar cei care vor lucra în continuare în unitatea medicală vor fi cazaţi la hotel şi nu vor mai putea să meargă acasă de la serviciu. Ministrul Sănătăţii a spus: "Vom testa tot ce înseamnă personal medical, cei valizi vor  efectua activitatea medicală în măsura în care vor accepta acest lucru, dar într-un regim de semi- instituţionalizare. Cei care vor lucra în spital vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineaţa să facă munca pentru care sunt pregătiţi. Cei care  nu vor accepta, nu ne putem permite să îi reintroducem în spital, venind din oraş, acelaşi virus. În condiţiile în care avem personal medical care a fost pozitiv şi a fost testat şi prima şi a doua oară negativ, va putea veni la serviciu şi de la domiciliu, având în vedere că ei au imunitatea făcută şi nu mai pot transmite".

Nelu Tătaru a arătat că, în cazul Deva, nu au fost respectate procedurile intraspitaliceşti: "Am avut un management care nu a  făcut faţă şi lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment, am instalat manager şi director medical medici militari. La Spitalul din Deva în acest moment nu există circuite, iar dacă există nu sunt respectate. Avem o muncă ce trebuie să înceapă cu personalul medical, care este infectat, care dacă a fost infectat este în acest moment negativ şi poate continua munca, care nu a fost testat în ce stare este, va fi testat. Trebuie să vedem ce este cu personalul care se află în autoizolare, autoizolare pe care fiecare şi-a luat-o cum a crezut, neexistând o anchetă epidemiologică făcută de DSP în care putem spune câţi doctori sunt infectaţi sau asistenţi".

Întrebat dacă direcţia de sănătate publică nu şi-a făcut treaba, ministrul a replicat: "Nu pot să spun că cineva şi-a făcut treaba. Altfel, nu eram eu aici".

Spitalul judeţean din Deva este într-o situaţie critică, după ce a fost pus în carantină la sfârşitul lunii martie, pentru că mai mulţi medici şi pacienţi au fost depistaţi cu coronavirus. Sindicatul personalului medical a reclamat abuzuri şi "muncă până la epuizare", într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, iar managerul interimar, numit în urmă cu o săptămână, a demisionat. 

Medicii de la Deva acuză o serie de bâlbe care au dus la infectarea consecutivă a mai multor cadre medicale. Aceasta a determinat apoi instituirea unei carantine, despre care cadrele medicale susţin că, în realitatea, aceasta a fost de fapt un mod de a institui munca forţată a lor, fără protecţia necesară anti-Covid 19. Cadrele medicale au fost închise mai multe zile în spitalul din Deva, fără a li se respecta dreptul de odihnă în afara unităţii medicale.

Măsurile de carantină forţată au fost instituite în data de 29 martie, iar la un moment dat erau aproximativ 100 de cadre medicale cantonate în spital. O parte au devenit pozitive la coronavirus între timp şi au trecut pe post de pacienţi, fiind înlocuite de cadre medicale aduse din afară, care urmează să facă şi ele un astfel de stagiu de 14 zile.

Spitalul Judeţean din Deva este al doilea care a trecut sub conducere militară, după cel din Suceava, unde situaţiaq este dramatică. Din cele peste 1430 de persoane din Suceava testate pozitiv în privinţa Covid-19, aproape 400 sunt cadre medicale şi auxiliare din Spitalul Judeţean de Urgenţă, ceea ce înseamnă un pic peste 30% din totalul angajaţilor instituţiei respective.

Amintim că, din cauza numărului mare de decese şi infectări cu Covid-19, municipiul Suceava şi opt comune limitrofe au intrat în carantină, la începutul săptămânii trecute, prin ordonanţa militară numărul 6.

După ce au recurs la militarizarea conducerii spitalului pentru a-l repune în funcţiune, autorităţile au apelat la Armată pentru a dezinfecta municipiul şi împrejurimile.

Din păcate, la trei zile după ce a armata a preluat conducerea Spitalului Judeţean Suceava, au apărut tensiuni uriaşe între medici şi noua conducere militară. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, generalul Ionel Oprea, a afirmat despre cadrele medicale că nu sunt suficient de bine pregătite, că există orgolii între şefii de secţii şi că unii dintre angajaţi au refuzat să poarte combinezoanele de protecţie.

Un nou scandal s-a iscat la Spitalul Suceava după ce secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, a spus că medicii spitalului "sunt răsfăţaţi".

Referitor la declaraţiile secretarului de stat, cadrele medicale de la Suceava susţin că n-au văzut combinezoane în unitatea medicală înainte să se declanşeze criza provocată de noul coronavirus. Personalul medical susţine că noua conducere ar trebui să fie mai multă toleranţă faţă de angajaţii spitalului judeţean. Cadrele medicale afirmă că spitalul are nevoie de armată, dar şi militarii trebuie să înţeleagă că lucrează cu civili.

În disputa dintre managerii militari şi medicii civil, a intervenit şi preşedintele Colegiului Medicilor din Suceava care a cerut conducerii militare a Spitalului Judeţean "Sf. Ioan cel Nou" să manifeste mai multă înţelegere pentru că angajaţii unităţii medicale n-au avut echipamente de protecţie înainte de criză.

Sorin Hîncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava a spus: "Spitalul n-a avut protocoale, proceduri  de urmat în astfel de situaţii deşi este acreditat şi reacreditat de ANMCS. Alte cauze ale răspândirii epidemiei sunt lipsa medicamentelor şi a protocolului terapeutic. Cred că acum este important ce măsuri se iau şi aşteptăm cu nerăbdare rezultate palpabile. Culpabilizarea personalului în maniera < < Acarul Păun > > nu este nici constructivă şi nici onorantă pentru un general, medic al Armatei Române, de la care Bucovina şi întreaga ţară aşteptă mai mult".

Din atitudinea autorităţilor reiese că, în cazul în care se va impune, decizia militarizării va putea fi luată şi în cazul altor spitale din ţară, dacă Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, va constata că este singura soluţie pentru ţinerea sub control a pandemiei actuiale şi pentru împiedicarea răspândirii ei la nivel intracomunitar. Rămâne de văzut dacă vor mai exista fricţiuni între conducerile militare şi medicii spitalelor respective şi cum vor fi aplanate ele.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Cănd spaga a fost mai presus de onoare,cănd alergatu între spital si cab. particular a fost sport national pt per.medical ,cand vroiam casa de vacanta în locuri exotice, Lexus în loc de Renault, Dubai în loc de Sina normal că sistemul este impotent si moral si fizic ,acum pozează in victime dar au lucrat în spital ani de zile nu au vz realitate dar spaga si salariile imense îi ,,orbeau,, din partea mea după faptă si răsplată.

    Sa fim seriosi: daca cineva crede ca daca apare la conducere COLONELUL(?) medic, virusul se va "preda",suntem naivi! Probabil dl. colonel are acces mai usor la resurse, materiale si le primeste inrt-un timp mai scurt. Stau si ma intreb de ce pentru colonel toata lumea se da peste cap iar pentru medicul civil, nu...Si sa nu uitam ca si printre medicii militari sunt destui spagari! imi vine acum in minte scandalul " musamalizat" cu spaga (?) de la Spitalul Militar. Doar ca nu se mediatizeaza cazurile....Conteaza calitatea de om si profesionalismul de medic, nu gradul si functia. Cel putin asa ar trebui sa fie.

    Din acest articol inteleg ca in spitalele civile este democratie (de cand absenta regulilor, disciplinei, dotarilor si mai ales a materialelor consumabile inseamna democratie?) iar in spitalele militare (alea militarizate cum ar scrie autorul articolului) lipseste democratia (doar pentru ca sunt "militarizate"). Scuze, dar o democratie autentica se bazeaza atat pe drepturi cat si pe obligatii iar absenta obligatiilor (adica a regulilor de conduita, protocoalelor etc care in opinia unora restrang democratia intrucat atenteaza la ea prin "militarizare") si comportamentul dupa bunul plac ("rasfatul" cum ar spune elegant militarul) nu constituie semnul democratiei ci al anarhiei. In opinia autorului faptul ca "militarii lucreaza cu civilii" trebuie sa insemne de fapt toleranta din partea militarilor fata de abaterile de la reguli si protocoale ale civililor si nu invers, adica eforturi din partea civililor de a urma exemplul militarilor si de a se incadra in regulile si disciplina impuse (culmea, chiar spre binele lor). Mai pe romaneste "lasa-l bai in pace sa faca ce vrea ca e civil, nu-l mai deranja cu "militarizarea" adica cu ordinea si disciplina).

    Ar trebui sa o spunem pe sleau si sa nu ne ascundem in spatele falsei "democratii" ca noua, romanilor, nu ne place disciplina si avem oroare de reguli si de protocoale pentru ca "sunt comuniste" si ingradesc libertatile (poate doar libertatea de a incalca libertatile autentice).  

    Nemtilor le plac diciplina, regulile si protocoalele si iata ca le merge bine. 

    La noi fiecare are propriul protocol dupa cum ii bate vantul prin interese si bineinteles ca se trezeste unul (ca de fiecare data la noi) sa declare ca este de partea superficialitatii latine (cu rezultate "excelente" in timp de criza, dupa cum se vede) in locul seriozitatii si rigurozitatii germane. Nu avem regului, protocoale, seriozitate, management, materiale, clasa politica dar in schimb avem scuze si lamentari (ne militarizeaza, adica in traducere ne disciplineaza iar noi suntem civili, adica in traducere nu dorim reguli, nu avem combinezoane (oare din vina cui) dar in schimb suntem refractari in a ne integra intr-un circuit care sa ne protejeze pe noi toti). 

    Scuza: "spitalele nu au avut protocoale"! 

    Acum, ca le au, cer clementa din partea militarilor in repectarea lor. 

    Pana la urma, ce vrem? 

    Daca nu avem materiale si protocoale ne plangem ca nu le avem iar daca apoi le avem ne plangem ca trebuie sa le aplicam si cerem intelegere de la militari ca suntem civili, dar in acelasi timp ne deranjeaza ca suntem numiti "rasfatati". 

    Toate crizele ne prind cu pantalonii in vine dar nimeni nu este vinovat (nici macar conducerea care se auto-victimizeaza in fata adevarului dovedit cu trimiteri la "acarii Paun").

    Alo, tata, inca nu ati inteles ca acolo se moare si ca militarii fac ceea ce este bine pentru voi si pentru noi toti? 

    Timpul democratiei a trecut! gata..s-a terminat!! uitati de 30 ani de huzureala.. de acum cine nu stie de frica va stii de puscarie! si mai ales cand e vorba de angajati la stat care au parazitat sistemul public. Va rog aratati ca armata intelege ce insemna militarizare! Sindicatele si Colegiul Medicilor functioneaza in situatii normale! Desfintati rapid sindicatele! Nu mai acceptati sa fiti batjocoriti de un tagma de spagari si incompetenti! Medicii adevarati nu au avut loc la stat, sunt ori la privat ori afara, aici sunt nepotii, nasii finii, prietenii de pahar ..etc. Treceti rapid personalul in subordinesa MAPN si aplicati regulile militare! Cine demisioneaza sau isi ia concediu acum raspunde in fata tribunalului militar! Acceptand sa profeseze intr-un sistem care nu asigura norme minime de siguranta si calitate acesti spagari sunt complici la zadarnicirea combaterii bolilor! O lectie de forta data acum poate salva situatia in restul spitalelor!

    sistemul de sanatate este unul dintre cele mai corupte sisteme din Romania; nu poti intra pe poarta unui spital fara a iesi nespaguit. Cind se intimpla altfel, le putem trece la cazuri exceptionale.

    Iar politicienii au dovedit ca sunt doar niste porrci de cea mai joasa rasa. 

    Bine ar fi daca toti nemernicii astia ar iesi din puhoiul coronavirusului curati. Este un bun prilej ca tara sa-si schimpe soarta. Dar am mari indoieli ca se va intimpla asta. Societatea civila ar putea indrepta lucrurile pe un fagas normal, dar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb