Ministerul Economiei listează pe Bursă încă 15% din "Transelectrica" şi "Transgaz"

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 10 ianuarie 2011

Ministerul Economiei listează pe Bursă încă 15% din "Transelectrica" şi "Transgaz"

Listările se vor realiza în lunile iunie şi septembrie, urmând ca în decembrie să intre pe BVB şi acţiunile Romgaz

Ministerul Economiei va lansa la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, în perioada iunie-decembrie, aproximativ 15% din titlurile companiilor Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, informează Mediafax.

Titlurile companiei Transelectrica vor fi disponibile pe bursă începând din luna iunie, în timp ce acţiunile Transgaz Mediaş vor putea fi tranzacţionate începând din luna septembrie. Cele două societăţi sunt deja listate pe BVB, dar cu doar 11,5% şi, respectiv, 12,81% din acţiuni.

Romgaz Mediaş urmează să intre la tranzacţionare în luna decembrie a acestui an. Totodată, instituţia va mai oferi investitorilor de la BVB 9,84% din capitalul producătorului de petrol şi gaze OMV Petrom.

Ministerul Economiei controlează 73,69% din acţiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz şi 20,6% din OMV Petrom.

La rândul său, Fondul Proprietatea controlează 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz şi 14,98% din capitalul Transgaz.

OMV Petrom este controlat de grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din titluri, în acţionariat mai regăsindu-se şi Fondul Proprietatea cu 20,11% din titluri.

Decizia de listare a celor trei companii a fost luată încă din luna august a anului trecut, estimându-se un câştig de aproximativ 170 de milioane de euro.

CE a autorizat un ajutor de stat de 57,7 milioane de euro pentru Transelectrica şi Transgaz

Comisia Europeană a autorizat o schemă de ajutor de stat de 57,7 milioane euro, cofinanţaţă din fonduri europene, elaborată de Ministerul Economiei pentru sprijinirea investiţiilor Transelectrica şi Transgaz în extinderea şi modernizarea reţelelor de transport al electricităţii şi gazelor, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

În comunicat se arată că ajutoarele de stat se vor acorda sub formă de alocări financiare nerambursabile, atât din fonduri comunitare, cât şi din fonduri naţionale. 88% din suma anunţată ca ajutor de stat provine din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, susţine că "prin această schemă de ajutor de stat se urmăreşte susţinerea investiţiilor în reţelele de transport al energiei şi al gazelor, astfel încât să se reducă pierderile, să crească securitatea în furnizare şi să se evite situaţiile de criză şi, binenţeles, să se atingă standarde ridicate de calitate spre beneficiul tuturor consumatorilor.

Moody"s: profilul financiar al Transelectrica rămâne expus la fluctuaţiile cursului de schimb

Agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service a îmbunătăţit, în luna decembrie, la stabilă de la negativă, perspectiva pentru ratingul "Baa3" acordat Transelectrica. Modificarea perspectivei, la stabilă de la negativă, reflectă aşteptările Moody"s că, în pofida performanţelor financiare slabe în 2009 şi 2010, capacitatea Transelectrica de a genera cash flow rămâne solidă ca urmare a combinaţiei dintre: atitudinea de sprijin a ANRE, prin majorarea tarifului de transport, reducerea semnificativă a investiţiilor preconizate de Transelectrica în următorii patru ani şi aşteptata stabilizare a consumului de electricitate în România după declinul semnificativ din 2009.

Moody"s a mai atras atenţia că profilul financiar al Transelectrica rămâne expus la fluctuaţiile cursului de schimb, deoarece peste 90% din datoria companiei este denominată în valută. Agenţia de rating avertizează că orice viitoare depreciere a monedei locale va avea un impact negativ asupra capacităţii Transelectrica de a genera cash flow.

Potrivit Moody"s, ratingul Transelectrica ar putea fi supus unor presiuni negative dacă gradul de îndatorare al companiei va creşte semnificativ sau/şi dacă tarifele de transport nu vor fi ajustate suficient, ceea ce ar conduce la o depreciere a indicatorilor de îndatorare, reflectată printr-un raport fonduri din operaţiuni/datorie netă mai mic de 20%. Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport.

Transgaz a împrumutat 75,5 milioane de lei de la BRD

SNTGN Transgaz a contractat un împrumut de 75,5 milioane de lei de la BRD, pe o perioadă de cinci ani, ca să îşi finanţeze parţial programul de investiţii al anului 2010, potrivit unui comunicat al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Contractul de împrumut a fost semnat pe data de 16 decembrie 2010. Oferta prezentată de către BRD a ieşit câştigătoare în urma unui proces de selecţie, prin licitaţie publică, se mai arată în comunicatul citat. La procesul de selecţie au participat opt instituţii finanţatoare.

Împrumutul contractat de Transgaz este garantat cu cesiune de creanţe şi gaj pe conturile deschise la banca creditoare.

Transportatorul naţional de gaze a raportat un profit net de 284,2 milioane lei pe primele nouă luni ale anului trecut, cu 50% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului precedent (189,3 milioane lei). Veniturile totale din perioada menţionată au fost de 968,8 milioane lei, în creştere cu 12%, iar cheltuielile totale s-au ridicat la 631,6 milioane lei, în scădere cu aproape 2% faţă de primele nouă luni din 2009.

Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 73,5% din acţiunile "Transgaz" (simbol TGN la Bursa de Valori Bucureşti), în timp ce Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,98%. Compania dispune de un capital social de 117.738.440 lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei/unitate. Titlurile TGN au închis şedinţa bursieră de vineri la 280 de lei/ titlu, în scădere cu 1,06% faţă de cotaţia anterioară. (Elena Voinea)

Fondul Proprietatea a anunţat că va ataca decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a decis în AGA companiei, la 30 noiembrie, donaţia de 400 de milioane de lei către bugetul statului. Administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, care deţine un pachet minoritar de acţiuni la companie, s-a opus transferului sumei de 400 milioane de lei de la Romgaz şi a propus în schimb plata unui dividend special din rezervele anilor anteriori. Franklin Templeton spune că plata unui dividend special, proporţional către toţi acţionarii Romgaz, ar presupune un cost suplimentar de doar 70,6 milioane de lei.

Fondul Proprietatea a anunţat că va ataca în instanţă decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind că operaţiunea va avea consecinţe grave asupra profitului Romgaz, acţionarilor, regulilor de guvernanţă corporativă şi percepţiei investitorilor străini privind piaţa locală de capital. În calitate de acţionar minoritar, cu 15% din acţiuni, Fondul a votat împotriva deciziei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ..in urma cu ceva timp, am postat aici pe site la un articol tot despre listarea TEL despre modul in care se va desfasura acest proces. La acea data, TEL se prabusea undeva spre 14 roni dar am anticipat f bine ca pretul va fii manipulat de cei de la Fondul Proprietatea in cardasie cu Guvernul Boc. Fara BID-uri, cumparari fara justificare de profit, speculatorii si-au facut treaba in slujba GUV. Interesul Guvernului e ca acum poate cere un pret mai mare la listare iar interesul FP este ca odata cu cresterea artificiala a cursului TEL si activele fondului vor creste si asta tocmai inainte de listare Fondului.

    Marsavie mare la mijloc, sa vedem daca JUSTITIA in Romania e chiar independenta si isi vor face treaba. Manipularea pe piata de Capital este o infractiune chiar daca este comisa de politicieni si oameni bogati !

    Amin 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb