MINISTERUL ENERGIEI: "Minele Lonea şi Lupeni ar urma să fie incluse într-un Program de Închidere"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 aprilie 2016

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu: "Nu a venit vremea pentru ultima tonă de cărbune românesc"

Ministerul Energiei vrea să salveze Complexul Energetic Hunedoara (CEH) prin închiderea a două mine neviabile (Lonea şi Lupeni), păstrarea în funcţiune a altor două (Vulcan şi Livezeni) şi menţinerea celor două grupuri energetice, unul de la termocentrala Paroşeni şi altul de la termocentrala din Deva.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, caută de la începutul anului soluţii pentru această problemă, precizând, la finalul săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă: "Ideea de a salva Complexul Energetic Hunedoara a fost una dintre preocupările prioritare ale mele şi ale echipei mele. Compania are un rol important în zona centrală a ţării, pentru că este singura care produce electricitate acolo".

Estimarea domnului Grigorescu este că cele două termocentrale ar putea oferi 400 de MW.

Totodată, din cele patru exploatări miniere ale CEH, ar urma să rămână în funcţiune două, care par a fi viabile, respectiv Vulcan şi Livezeni. Celelalte două mine - Lonea şi Lupeni - ar urma să fie incluse într-un Program de Închidere, care este deja existent şi este agreat cu autorităţile europene.

La mina Lupeni lucrează 1.289 de oameni, iar la Lonea, aproximativ 900, potrivit Corinei Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, care a subliniat: "Acest lucru nu înseamnă că de mâine 2.000 de mineri vor fi disponibilizaţi, întrucât este nevoie de ei în procesul de închidere. Această operaţiune are două etape, respectiv lucrări de închidere în subteran şi măsuri de viabilizare în suprateran".

Decizia de păstrare a grupurilor energetice din Deva şi Paroşeni, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, a fost luată în urma consultărilor cu operatorul sistemului energetic naţional, Transelectrica, conform domnului Grigorescu: "În urma consultărilor s-a concluzionat că este nevoie vitală de cele două termocentrale, pentru echilibrarea sistemului şi evitarea congestiilor, pentru suplimentarea capacităţilor de producţie din zona de vest a ţării, precum şi pentru traversarea fără sincope a perioadelor de vârf de consum de energie, care survin în principal iarna".

Ministrul a mai subliniat schimbarea de optică asupra sectorului minier în discuţiile cu autorităţile de la Bruxelles, respectiv faptul că menţinerea mineritului în România este utilă nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securităţii în alimentarea cu energie:

"Nu trebuie să uităm că, până la urmă, Complexul Eneregetic Hunedoara şi grupurile de acolo au fost gândite pentru cărbunele românesc. Şi nu a venit vremea pentru ultima tonă de cărbune românesc!".

CEH se află în insolvenţă din 7 ianuarie 2016 şi are 6.300 de angajaţi, care lucrează la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb