Ministerul Finanţelor: Deficit bugetar de 5,68% din PIB în 2023

F.D.
Macroeconomie / 30 ianuarie

Ministerul Finanţelor: Deficit bugetar de 5,68% din PIB în 2023

România a încheiat anul 2023 cu un deficit bugetar de 5,68% din PIB şi a înregistrat o uşoară scădere faţă de anul precedent şi s-a situat la 89,90 miliarde de lei, comparativ cu 80,77 miliarde de lei în 2022, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor

Veniturile totale au însumat 521,45 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 13,3% faţă de anul anterior. Principalele contribuţii au provenit din fonduri europene, impozitul pe salarii şi venit, precum şi contribuţiile de asigurări. Evoluţiile pozitive au fost observate şi în cazul veniturilor din TVA, impozitul pe profit şi venituri nefiscale.

Încasările din impozitul pe salarii şi venit au înregistrat o creştere semnificativă de 19,9%, stimulată de măsurile fiscale adoptate în sectorul agricol, industria alimentară şi alte domenii. Totuşi, dinamica acestora a fost influenţată de modificările fiscale, inclusiv noile deduceri personale şi neimpozitarea sumei de 200 de lei lunar pentru salariaţii cu salariul minim brut.

Contribuţiile de asigurări au crescut cu 13,4%, iar încasările din impozitul pe profit au înregistrat o creştere de 9,2%. Încasările nete din TVA au avansat cu 10,9%, cu o evoluţie mai temperată faţă de anul anterior, influenţată de decelerarea bazei macroeconomice şi majorarea restituirilor de TVA.

Veniturile nefiscale au înregistrat o creştere de 7,5%, susţinute de dividende şi vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Sumele rambursate de Uniunea Europeană au înregistrat o creştere semnificativă, ajungând la 67,71 miliarde de lei.

Cheltuielile statului au reprezentat 38,6% din PIB, cu o creştere nominală de 13%. Cheltuielile cu personalul au avansat cu 12,8%, iar cele cu bunuri şi servicii cu 6,5%. Cheltuielile cu asistenţa socială au fost influenţate de majorările de pensii şi ajutoare sociale, iar subvenţiile au inclus sprijin pentru transportul de călători şi compensarea consumului de energie electrică şi gaze naturale.

Cheltuielile pentru proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile au înregistrat o creştere semnificativă de 53,98%, reflectând eforturile în implementarea proiectelor de dezvoltare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Bravo Ciolacu! Doar premieri deștepți și competenți ca el sa avem!

    1. O rusine nationala. Romania se imprumuta anual de bani de mancare, minim 10 miliarde de euro in timp ce o suma similara zboara din buget pe armament la parteneru strategic.

    E bine, si e rezultatul coalitiei in ansamblu, deci 2 ministri de finante. Trebuie mentinuta coalitia chiar in ciuda protestelor in crestere si atacurile politice, rezultatele conteaza. Altfel, la vizitele de genul FMI guvernul ar fi presat cu cereri politice si concesii.

    1. Eu nu inteleg, ce e bine? Am imprumutat 90 miliarde, pe care vom plati dobanzi toata viata si probabil si copiii nostri vor plati daca raman tot fomistii astia. Ce le spui tu copiilor ca am facut cu cei 90 miliarde? Banuiesc ca nu te intereseaza pe tine, tu vrei doar sa mananci si sa bei, faci munti de gunoaie si consumi toate resursele din jurul tau.

      pensii speciale la securisti, si furaciuni politice

      Guvernul e presat deja de FMI sa creasca taxele chiar in an electoral. Urmareste retorica unitatilor militare de stiri cum pregatesc poporul pentru introducerea impozitului progresiv pe salarii mici.

      Alta prostie, că ești presat de FMI să crești taxele. Ei se uită că ajung la scadență anul asta datorii de vreo 60 miliarde și întreabă guvernul daca au bani. Răspunsul lor este că vor împrumuta cei 60 și încă 100 miliarde pentru șampanie și caviar. FMI presează să plătim din datorii altfel nu ne va mai împrumuta nimeni și vom manca anul asta pâine neagră și tartite de pui. FMI vede soluția in reducerea cheltuielilor, actuala coaliție a zis pas, atunci creșteți veniturile. Știe PSD să facă altceva decât să câștige din impozite. Știi un psd-ist care a câștigat din altceva?

    Daca nu se reduc cheltuielile cu minim 30% si nu vrem in continuare sa penalizam evaziunea, nu putem sa visam la performanta economica pentru un trai mai bun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb