Ministerul Finanţelor lansează luni a zecea ofertă de vânzare de titluri de stat FIDELIS la BVB

G.D.
Piaţa de Capital / 2 decembrie 2022

Ministerul Finanţelor lansează luni a zecea ofertă de vânzare de titluri de stat FIDELIS la BVB

Ministerul Finanţelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS şi lansează la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 5 - 19 decembrie, conform unui comunicat remis redacţiei. Aceasta este a zecea ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieţei de capital de Ministerul Finanţelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor nouă oferte, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

"În ultimii doi ani, Ministerul Finanţelor a oferit în mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investiţiilor, contribuind astfel la atragerea de noi investitori în piaţa de capital si diversificarea ofertei de instrumente tranzacţionate pe piaţa administrată de Bursa de Valori Bucureşti. De la începutul programului lansat in anul 2020, Ministerul Finanţelor a oferit 9 emisiuni denominate în lei şi euro prin intermediul Sindicatului de intermediere şi a atras în total 7,84 mld. lei şi 1,15 mld. euro (echivalent a 13.5 mld. lei), cu maturităţi cuprinse între 1 şi 5 ani. Ne bucură foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile FIDELIS în cadrul celor 3 emisiuni denominate în lei şi euro prin care Ministerul Finantelor a atras în acest an 4,4 miliarde lei echivalent. Ministerul Finanţelor a fost unul din cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital din Romania, contribuind la creşterea tranzacţiilor realizate pe piaţa de capital, chiar şi pe fondul multiplelor turbulenţe din mediul economic, politic şi social întâmpinate în ultimii ani. Vom ramâne parteneri de încredere în continuare, atât pentru mediul investiţional, cât şi pentru Bursa de Valori Bucureşti în diversificarea ofertei de instrumente financiare atractive", a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor.

Potrivit sursei citate, persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.

"Continuarea acestei tradiţii a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovadă în plus că bursa continuă să susţină finanţarea economiei şi, totodată, românii sunt dispuşi să disloce sume importante de bani atunci când identifică o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic. Ultimii trei ani au fost marcaţi de incertitudini provocate de pandemie, de războiul din Ucraina, de perturbări ale lanţurilor de aprovizionare la nivel mondial, dar în ciuda acestor incertitudini, piaţa de capital din România a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finanţare, cu o valoare cumulată de peste 4,7 miliarde euro. Concomitent, numărul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, în decembrie 2019, la peste 128.000, în septembrie 2022. Această sinamică se datorează atât celor care investesc direct în acţiuni, dar şi celor care îşi plasează banii în titluri de stat Fidelis", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

"Cu toţi ne dorim să ajungem într-un punct în care cât mai mulţi români să fie investitori la Bursa de Valori Bucureşti şi, totodată, cât mai multe companii româneşti se listează la bursă. Pentru aceasta, trebuie să continuăm să colaborăm toţi cei implicaţi în piaţa de capital, pentru implementarea soluţiilor corecte pentru a materializa potenţialul de dezvoltare al pieţei de capital şi al economiei. Ministerul Finanţelor este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai pieţei de capital din România şi suntem mândri să dovedim că bursa este un pilon pentru accesarea finanţării nu doar de companii, ci şi de Statul român, şi, astfel, capitalul este pus în mişcare şi aduce şi randamente celor care-l deţin. În ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piaţa secundară peste 39.000 de tranzacţii cu titluri Fidelis, în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde lei, adică aproximativ 13% din valoarea atrasă prin cele nouă oferte. Aceste cifre confirmă avantajele listării la bursă, investitorii având la îndemână un mecanism foarte rapid pentru lichidizarea investiţiei lor şi o administrare activă a portofoliilor", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (19 decembrie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanţii Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacţionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacţionare este 23 decembrie 2022, subliniază sursa citată.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua şi prin intermediul Participanţilor Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiţii financiare sau instituţie de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti şi care a semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuţie), BCR, BRD şi Alpha Bank România, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Pe BVB a inceput euforia cumparaturilor de sarbatori. Pana la sfarsitul lunii, BET poate anula pierderea de peste an.

    Hai neamule salta banul de la saltea si joaca-l pe bursa, totul e perfect, economia duduie

    1. tu esti?

    De-abia astept sa creasca, sa mai decartez niste actiuni.

    1. Pacat ca n-au crescut mai mult dobanzile la Fidelis.

      Luna trecuta am luat titluri de stat Tezaur, cu 9,25% dobanda pe an. 

      corectie: 9,15% dobanda pe an

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb